Фраза, която мразя

• 1 217 980
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 020
Пликчета, за дамско бельо, може само жени на към 80+ да ползват в речника си. По-младите не ми се вярва.

Именно, нали и аз това казах. Но може би и десетина години по-млади все пак.

# 16 021
Дразни ме думата "музицирам". Не я бях чувала от много време, тези дни я чух два пъти.

# 16 022
  • SF
Как ли са казвали в София на найлоновите пликове от плат в годините и вековете преди изобретяването на найлона Thinking

Ако е от плат, и преди, и сега, е торба, ако е от найлон или хартия - плик. Найлонов плик или хартиен плик.
Не съм ли го обяснила добре, или при споменаване на думата "София" се реагира странно и се задават допълнителни въпроси.
В София се казва плик на това, в което слагаш покупките в магазина, без значение дали купуваш сирене и кашкавал или маратонки. В София така се казва. София.
Ти кажи как се казва в твоя град, район, регион, квартал, махала. Назови го спокойно. Никой няма да се издразни и присмива. Тук спокойно пишем имената на градовете, в които живеем и общуваме. София е град в България, така както е Ловеч, Варна, Созопол и т.н.

# 16 023
  • ту тук, ту там
Вие не знаете ли, че Есме е много чувствителна на тема месторождение и много държи да знаем, че е от София, ‘що я дразните?! 🤣

# 16 024
  • SF
Никога не съм те виждала и не знам откъде имаш информация за мене. И чак пък я споделяш и с останалите. Стара позната с нов ник или?? Не ме защитавай. Аз сама ще се се оправя.
Да се върнем на темата. Ако ще казваш откъде си, напиши как казвате на плика.

# 16 025
  • София
Пликчета аз ползвам за детски момичешки гащички. В София навсякъде чувам само торба или торбичка, никога не съм чула някой да използва плик за каквото и да било.

# 16 026
Пликчета аз ползвам за детски момичешки гащички. .

Защото кройката е същата, както на дамските пликчета преди +50 години.

# 16 027

Ако е от плат, и преди, и сега, е торба, ако е от найлон или хартия - плик. Найлонов плик или хартиен плик.
Не съм ли го обяснила добре, или при споменаване на думата "София" се реагира странно и се задават допълнителни въпроси.
Заблудих се от твоето "стана торбичка...вече е торбичка", стори ми се, че според теб отскоро им казват торбички на тези неща под тлетворното влияние на напридошлите магазинери, израснали извън София. Разбрах какво си имала предвид - "вече" като преход към друг предмет на обсъждане.

# 16 028
  • SF
Преди всичко беше пликове, които се раздаваха безплатно на касите. Сега са много масови торбичките от плат. Покрай тях пликовете станаха "торбички" (найлонова торбичка). Опростяваме си изказа. Особено пък на касата в магазина не е важно как точтно ще говорим. И плик, и торбичка - едно и също ще ти дадат и таксуват. Виж, с чантичка вече може и да има леко стъписване.

# 16 029
На това, което има дръжки, няма как да кажа плик. Торба, торбичка. Пликове или пликчета, независимо дали хартиени или полиетиленови, са тези без дръжки. За мен.

# 16 030
Преди малко пак срещнах "бежаво". Чудех се дали е за тук или за правописните грешки, ама май по-скоро си е маниер на изговаряне и затова тук.

# 16 031
Ами то като розАво Simple Smile

Пликчета мога да кажа за някакви малки опаковки, за ядки да кажем.

# 16 032
Вбесява ме "всеки сам си преценЯ" и там производните изрази! Тази дума не съществува в този контекст!

# 16 033
  • SF
На това, което има дръжки, няма как да кажа плик. Торба, торбичка. Пликове или пликчета, независимо дали хартиени или полиетиленови, са тези без дръжки. За мен.

Да, да - съгласна съм и не споря. Аз казвам в София как му казват. Но от години стана популярна и торбичката. Обясних защо - внос от други градове на България и заради все по-често използваната торбичка от плат. И двете станаха торбички.

# 16 034
За мен пък, всичко е плик. Не мога да се пречупя и да кажа "торбичка". Просто самата дума ми звучи тъпо.

Общи условия

Активация на акаунт