Фраза, която мразя

• 1 217 866
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 230
  • София
Изключително много ме дразнят изразите "случихме това събитие", "ще случим тази среща" и т.н. неща, които аз/ние "случваме".

# 16 231
Това ми е едно от любимите. Случват се концерти, мероприятия и т. н. Не се провеждат и организират.

# 16 232
  • София
Да, също ми е омразно, когато се казва "оперирах се", "изучих детето". Ма как се оперира сам, как го изучи това дете...

Аз пък се удивих на "оперирах жената миналия месец" Rolling Eyes
Аз го разбрах като да е закарал жена си до болницата или пък да ѝ е платил операцията.
Във всички случаи звучи много зле.

# 16 233
  • Пловдив
Да, в тоя случай звучи идиотски. Иначе "оперирах се" не ми прави впечатление, не мисля, че се подразбира да си го направил сам. Както и "подстригах се" или "правихме ремонт вкъщи".

# 16 234
"Подстригах се" и "правихме ремонт" може да е вярно. Много хора ги умеят и двете неща, сами. Но "оперирах се", не мисля.

# 16 235
  • Пловдив
Е, сега, ясно, че нямам предвид случаите, когато е вярно в буквалния смисъл.
Когато чуят от някого: "подстригах се" или "правих си маникюр", мисля, че повечето хора си представят по дифолт (или поне допускат) услуга в салон, а не самообслужване пред огледалото. По същия начин звучи и "оперирах се".

# 16 236
Е не е същото. Не можеш да се оперираш сам, другите неща можеш. Ясно, че се е наложило и се подразбира за какво става въпрос, но на мен лично ми е безкрайно тъпо. Онзи ден една приятелка ми обясняваше, че "оперирахме свекървата в Плевен"... Прехапах си езика да не коментирам...

# 16 237
Като кажеш "измазахме къщата" едва ли се разбира, че си хванала мистрията и пердашката и си мазала сама, нали? Но си участвала с организация, пари, съгласие, намиране на майстори... Ми и с операцията е същото.

# 16 238
Не се разбира, но може да си го направила, защо не? Например аз като кажа, че съм си правила маникюр, това означава буквално това - аз сама си го правя вкъщи.

# 16 239
  • Пловдив
Добре, де, ако може да си го направила, но не си, тоест отишла си в салон, можеш ли да кажеш: "правих си маникюр"?

# 16 240
Един лекар си беше направил сам и операция Wink
Много го задълба, прието е да се казва така (кой го казва, кой не е друг въпрос) и това, че на теб ти звучи тъпо значи само, че ти няма да го употребяваш този израз. Друг може да си го харесва.

# 16 241
Аз съм си по темата, вие задълбахте излишно. Мразя такава фраза и това казах. Не съм казала, че забранявам използването ѝ.

# 16 242
Вместо "направих си маникюр" или "подстригах се", ако не е собственоръчно, правилно е да се каже "бях/ходих на фризьор/маникюр".

# 16 243
  • София
Преди няколко дни ми препоръчаха да инволвирам снаха си в някоя дейност. Не че за първи път чувам чуждици, ама малко в повече ми дойде.

# 16 244
Вместо "направих си маникюр" или "подстригах се", ако не е собственоръчно, правилно е да се каже "бях/ходих на фризьор/маникюр".

Значи Трябва да се подстрижа мога да кажа само ако смятам да го направя собственоръчно? Ами не е така, може да означава и посещение при фризьор. Защо смяташ, че е неправилно?

Общи условия

Активация на акаунт