Фраза, която мразя

• 1 217 690
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 16 245
Защото те подстригва друг, не ти. Ако се подстригваш сама, може, правилно е.
"Трябва да отида да ме подстрижат".
Това, че е популярно, не го прави граматически правилно

# 16 246
Напълно граматически правилно е. Може ли източник за обратното? По тази логика и "правя ремонт" ще е неправилно, ако не си го направя лично аз, тоест ако разсъждаваме по този начин кой какво си прави или не си прави сам.

# 16 247
Няма източник. Нали си коментираме. За мен е така, ако за теб е правилно, ползвай си го. "Правя ремонт" не казвам, защото не умея сама. "Правим ремонт" е вече друго, значи са включени и други хора, майстори. Но имам познати, които умеят всичко, те с пълно право могат да кажат "правя ремонт".

# 16 248
Ами да, коментираме си, но има разлика между "на мен не ми харесва, дразни ме, старая се да го избягвам" и "правилно е/не е правилно". "Подстригвам се/боядисвам се в този салон" са все още правилни, освен ако не съм пропуснала някоя промяна. Ако някой се дразни от този начин на изразяване, може да го избягва, но това не означава, че не е правилно. С "правя/правим ремонт" е същото. Езикът не е нещо чак толкова точно, че да се постави в рамки.

# 16 249
Да, за някои дейности е добило популярност и се приема за правилно, но коментарите тръгнаха от "правих си операция", което практически е невъзможно.

# 16 250
Ама темата е точно за нещо, което ни дразни, а не кое е правилно и неправилно. И да, смислово е неправилно да кажеш, че правиш нещо, когато реално го прави някой друг. Голямо разсъждаване, брей, някои ни дразни тази формулировка и толкова, за това е конкретната тема, в която пишем, целият форум ли ще се изреди да каже, че така се говори?

# 16 251
Просто не го смятаме за дразнител. Не е нещо от сорта на "най-оптимален" или "имам на в предвид" Simple Smile

Ми то ако гоним смисъл не е правилно и "снимай на ксерокса", "срежи с флекса", "подай ми тиксото", ама се говорят и са приети.

# 16 252
Хубаво, че не го смятате за дразнител, но не е ли прекалено вече 3 дена да се коментира? Аз го смятам за дразнител, споделих на точното място. И не разбирам защо 10 човека се почувстваха длъжни да обясняват, че така е прието. Знам, че така е прието да се говори, то ако не беше, щеше ли да ме дразни? Просто не разбирам. Прието или не, смислово не е правилно и продължава да ме дразни, дори след всичките примери и обяснения. Да приключваме вече, става ли?

# 16 253
Spiritlight, ами не, не го смятам за прекалено, аз реагирам на неверни твърдения. Вече написах, че има разлика между "не ми звучи добре, дразни ме, мразя" и "не е правилно".
Коментирах постовете на Дева, в които тя определя кой е правилно и кое – не.

Вместо "направих си маникюр" или "подстригах се", ако не е собственоръчно, правилно е да се каже "бях/ходих на фризьор/маникюр".
Да, за някои дейности е добило популярност и се приема за правилно, но коментарите тръгнаха от "правих си операция", което практически е невъзможно.
Сега виждам, че според нея и "правих си маникюр" не е правилно. Дева, моля те, не коментирай неща, с които не си наясно. Изобщо, при теб се размиват понятията "правилно", "прието е", "добило е популярност". Когато заявиш нещо, моля да го подкрепиш с доказателства. Възвратните глаголи имат много по-широка употреба от "правя нещо на себе си". В Той се бие като лъв той себе си ли бие? Това, че в английския се казва по различен начин дали сам съм се подстригал, или съм го направил при фризьор, не означава, че и при нас автоматично това става правилно. За "оперирах се" не коментирам, не съм го чувала.

Последна редакция: вт, 21 юни 2022, 11:03 от Ditto.

# 16 254
Може ли да си успокоиш нервите и да спреш да обиждаш, Ditto?
За да спомогна за това, ще се коригирам, че според мен не е правилно и затова ме дразни. Не сме в езикови справки, няма нужда да ги цитираш.

# 16 255
След това обсъждане се сетих за израза " Бих се за свободата /каузата/".

# 16 256
  • Пловдив
Не знам дали е споменаван един направо просташки за мен израз - да се окажеш от страната на булката.

# 16 257
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
или съм сънувала нещо или метла е минавала нощес Simple Smile

какво значи да си от страната на булката?

# 16 258
Аз го знам в смисъл: Гост на сватбата от страната на булката - т. е. неин близък, роднина.

# 16 259
Когато се казва, че си от страната на булката, един вид си от е*аната страна. В по- лоша позиция, прецакан.

Общи условия

Активация на акаунт