Фраза, която мразя

• 1 217 661
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 380
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Борбата е безмилостно жестока.
Борбата, както казват, е епична...

Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 16 381
За съжаление, когато аз падна, няма кой да ме смени. Cry

# 16 382
Аз се впечатлих от синонима на "храня се", "хрантутя се". Hushed

# 16 383
"Хрантутя се" не си го обяснявам. Виж-"хрантутя" се употребява/в моя край/ в смисъл, че храниш някой безделник, което ти тежи.

# 16 384
Именно. Хрантутя всички сме чували или използваме, но хрантутя се в смисъл на храня се  Thinking

# 16 385
За съжаление, когато аз падна, няма кой да ме смени. Cry
Какво тук значи някаква си личност?! 😐

# 16 386
Докато учеха дистанционно децата се наслушах на приказките на съучениците на дъщеря ми - 6 клас Тези деца постоянно се джойнтваха и лефтваха в час. Свикнах някак си, не използвам думите, но поне разбирам какво казват.
Предполагам, че са се “джойнвали” (от думата join).
И в моята работа почти всички “влизат/са в кол”. Абсолютно безумие, но така си говорят и дори не се замислят. Може би пък не виждат нищо лошо в това. Половината думи, които употребяват, са от този тип. Не е чудно защо и децата говорят по същия начин.

# 16 387
  • София
В тона на заглавието на темата нямам омразна фраза, а по-скоро омразен начин на мислене, т.е. житейска философия. Всеки лаф, който цели да ти обясни, че при разминаване между твоя начин на действие и чуждия чуждият е правилен. И тук не говорим за нещо, което е проверявано и е доказвано, а просто самоцелно натрапване на собствения начин на живот и разбирания на другия.

Наричам такива хора "конкистадорите на 21-ви век", т.е. едни, дето идват в напълно уредено място, започват да обясняват на местните как да правят нещата по различен начин и при нужда дори може да убият някого по време на "цивилизоването" /не е нужно да е предумишлено убийство - достатъчно е човекът да им се върже и да прави нещата по техния начин, което да доведе до здравословен проблем или друга животозастрашаваща ситуация/.

Ако децата по-горе са се "джойнтвали" по време на час, е зле. До колкото знам "джойнт" се ползва за нещо там от рода на тревата или за самата трева, т.е. това ще да е пушене/ползване на съответната гадост. За щастие почти сигурно става дума за "джойнвали", както е в комбина с "лефтвали". При идеята за другият вариант тръпки ме побиха.

# 16 388
  • Пловдив
Прави сте, момичета, без т е думата, та присъединявам си значеше.
На 50 съм - простено ми е .Laughing

# 16 389
  • София
И в моята работа редовно сме "в кол".
От "снаквам" се сетих за "брънчвам" Rolling Eyes Като го чух щях да падна.

# 16 390
  • на последния етаж
"Тегаво" ме дразни. От къде се пръкна тази дума не знам.

# 16 391
  • София
Аз използвам "тегаво" Flushed

# 16 392
  • Пловдив
Диалектна дума е, има и "тегАвя (се)" - глагол.

Наистина в последно време (последните 10-20 години) се увеличи употребата на "тегаво", и аз забелязвам, но и аз го употребявам.

# 16 393
Защо да е диалектна, от кой край е? Аз я знам от дете и ми е съвсем нормална дума, която използвам. Но за първи път чувам, че е диалектна. Не съм забелязала да се употребява по-често, отколкото преди.

# 16 394
  • Пловдив
Мисля, че се среща(-ше) само в Западна Бг. Сега ми се струва, че вече се разпространи навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт