Фраза, която мразя

• 1 217 643
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 455
  • SF
Шеф се казва на главен готвач.  Chef de la cuisine.  Неправилно се превежда като шефа на кухнята.
Мене пък ме дразни на шеф да казват "готвач". Ами хем е готвач, хем е нещо повече заради умения и опит.
По принцип се дразня на омаловажаването или подигравателното отношение към учители - даскали, дизайнери - шивачи, хирурзи - резачи, кърпачи, певици - певачки, журналисти - драскачи, художници - мазачи, фризьори, коафьори - бръснари и т.н.

# 16 456
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
CHEF
и фр. главен готвач в хотел, ресторант и пр

CHIEF
1. ръководител, началник, глава, разг. шеф

Т.е. има 2 думи, които докарваме до "шеф".

Да, така е
Абсолютно вярно

# 16 457
  • Mediterraneo
В някаква тема видях, че потребител си е уговорил колове за днес. Толкова нелепо използване на чуждица е това, че сами не се разбират сигурно!

# 16 458
Ама видеоколове или прости колове? Joy

# 16 459
  • España
В някаква тема видях, че потребител си е уговорил колове за днес. Толкова нелепо използване на чуждица е това, че сами не се разбират сигурно!
😂😂😂 Някоя тояга барем да си беше уговорил за разнообразие !

# 16 460
Дразни ме, когато някой говори нещо и завършва с “и така”. Дори в средата на изложението се вмъква.

# 16 461
Недостижимата номер 1 простотия е: И един мармот завива шоколад... Изръсва го някой (най-често във форум) и смята, че е адски забавен и остроумен.

# 16 462
  • София
Недостижимата номер 1 простотия е: И един мармот завива шоколад... Изръсва го някой (най-често във форум) и смята, че е адски забавен и остроумен.
Това се ползва за лъжа, на която няма как да повярваш.

Откога закупуваме и заплащаме?
Нечовешки много ме дразнят!

# 16 463
Закупуването е наистина тежка епидемия. И копират един от друг вярвайки че "ето така се пише... културно и изискано".

# 16 464
  • Mediterraneo
Мен мармотът си ме кефи и си го ползвам.

# 16 465
  • SF
Преди рекламата на Милка да популяризира мармота, се използваше "Плува ли корабчето?" и си опъваха долния клепач. Аз никога не разбрах метафората с корабчето. Понякога съм питала тези, които я използват, но не са могли да ми я обяснят. Ясно е, че папагалската са го използвали.

# 16 466
Цитат
Когато ни разказват пълни небивалици, ама такива, дето на тях и малко дете няма да повярва, ние придърпваме с пръст долния си клепач и питаме: „Плува ли ми корабче в окото?“. С това искаме да покажем, че не само не сме се хванали на раздувката, но и не можем да разберем как изобщо някой би могъл да се хване на нещо толкова плоско.
https://sulla.bg/2015/02/27/3114.html

# 16 467
  • София
Колкото може да ти плува корабче в окото, толкова и историята, която ти е пробутват, може да се е случила.
Същото и с мармота - когато мармотите започнат да завиват шоколади, тогава и това, което ти разказват, ще се случи.

# 16 468
Благодаря, Дайс! Това за корабчето съм го чувала наживо и все не схващах смисъла.

# 16 469

Това с мармота е наложило се словосъчетание, нещо като остарялото "плува ли корабче в окото ми?"  и си е съвсем уместно. Все пак целта е да се разбираме, а всеки знае какво значи това.

Общи условия

Активация на акаунт