Аз съм съгласна, че не всяко дете има живи баби и дядовци, че и родители, а репликата, специално за родителите на деца, не на дърти хора на 40+, може да се окаже много нетактична; обаче тоя довод за дълголетните нации ме утрепА повече.
То не е довод, а статистика. България се намира на 87-о място в света по средна продължителност на живота (73,6 г.), а в ЕС по същия показател сме твърдо на последното място. Италианците живеят средно 10 години по-дълго от нас. Нещо повече, първи сме в Европа по смъртност, причинена от онкологични заболявания.
Иначе репликата я чувам редовно, в контекста на "Нямате ли баба или дядо да гледат детето, да седят при него и т.н...." - особено от работодатели, лични лекари и т.н. Разбира се, и в любимия ми пример: "Ама това дете защо го гледа бавачка, няма ли си баба и дядо?", като след този въпрос с въпросната особа спрях да общувам.
) е детското гърне, да, а куквам е клякам, не знам дали е регионално, освен онова, дето го прави кукувицата, разбира се. За ранно кукване не бях чувала.