Фраза, която мразя

• 1 218 929
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 17 955
"Че те дЕрем" мислех, че е шопски диалект. Направо се умилих, не съм го чувала от десетилетия Grinning
Също са ми донякъде забавни, но не знам откъде идват - че те прЕкърша, че те прЕкина.

# 17 956
Аз от  натурални шопи съм го чувала, затова го приемам за шопски. Simple Smile
Просто не съм сигурна дали не е разпространено и другаде.

Ох,  преди малко ме подразниха с "любимото" "Баба ти все...еди-какво си е правила." . Че Баба ми, Светла ѝ памет, е родена преди сто години, може ли, трябва ли да живея като нея. 😆

# 17 957
евфемизъм е това, да се сетиш, че светът не започва и свършва с твоите капризи
ей сега, в една друга тема, натириха баба ми в ТКЗС-то

# 17 958
Аз съм наясно със значението на израза, но - дразни ме. Особено пък като сам-самичка си задоволявам т.нар. капризи. 😆 Щото обикновено е подигравателно - колко сме разглезени. Ми, що не. Simple Smile

# 17 959
  • София
Въпросът е да задоволяваш капризите си, когато можеш, но да издържиш и без тях, ако се налага по някаква причина.
Поне аз го употребявам предимно шеговито

# 17 960
  • Пловдив
Аз на моя син още му казвам: "ще ти изям ушичките" като полузаплаха, но не съм осъзнавала, че е израз. За дроба е гадост, но може да има някакво изгубено в годините обяснение, примерно дроб да значи нещо друго.

Мочането си е чак до Кюстендил и Перник, за Софийско не съм сигурна как е в оригинал. Това си е просто основният глагол за дейността в диалектите там, днешните живеещи там не знам дали я ползват, но сигурно не е изчезнала. Както и "мочко" - пикльо.
Баба ми, по произход от този край, но живяла къде ли не, обаче си казваше (и) "пикая" - помня го, защото точно тя ми обясни за момченцето как ще "пише". Не знам коя дума как, кога и докъде по регион се е използвала оригинално.
А думите трябват не само за да съобщаваш на всеослушание къде отиваш - трябват си просто понякога. Wink

За "баба ти все..." - като Куку.

# 17 961
Че то "пикая" си е най-нормална дума. Естествено, че се налага да я ползваш в ежедневието. Че И лекарите не питат(обикновено) "как си с уринирането" , а биха питали - "пикаеш ли...еди-как си" - според случая. Но, по-добре да не говоря за лекари, че по-цинични хора от тях - май няма. Да не се обиди някой, с най-добри чувства го казвам. Simple Smile 😍
Скрит текст:
просто, колкото и гадно да звучи, човек е точно една торба кокали и карантии, твърде сложно устроена и много лесно се разваля, за жалост. Бидейки медицинско лице, общувам с много доктори, та и аз съм доволно цинична, и не само заради това. Не в смисъл да говоря цинизми, разбира се. Simple Smile Просто всякакви превземки са ми чужди, та чак - смешни. Simple Smile

# 17 962
  • София
Смиляна, аз съм 101% съгласна. В днешно време да се правиш на изтънчена дама тип Скарлет ОХара е тъпо, какво щял да си представи някой и как й се сгадило само от споменаването на някоя телесна функция...
Давам пример - на колежката ми като новодошла обяснявали, и то мъже, как трябвало да казва "отивам до банята" (в работата нямаме баня, да не си помислите), защото "тоалетната" било не знам какво. И тя с манталитета "да не се изложа в големия град" - свикнала така

# 17 963
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
"Че те дЕрем" мислех, че е шопски диалект. Направо се умилих, не съм го чувала от десетилетия Grinning
Също са ми донякъде забавни, но не знам откъде идват - че те прЕкърша, че те прЕкина.

прЕкърша и прЕкина са от Резервата Wink
второто съм го чувала основно от колежка от Монтана, но не като заплаха.
по-скоро радост и изненада заедно Simple Smile

...
Покрай дробове и други вътрешности, се сетих за друг израз, свързан с дроб - "Че ти стопим/изтръгнем джигера" . Не знам дали диалект, или си е жаргон някакъв, но не е приятен. 😆
...

легендата за Прометей си чувала, нали?  Simple Smile от там е изтръгването на джигера.
което е турцизъм май Simple Smile

# 17 964
Благодаря! Не се бях замисляла, като го каза - съвсем логично е, да!
Явно точно заради този турцизъм - друга асоциация правя. Simple Smile
Всъщност, съвсем наскоро разбрах какво означава "джигер" - от меню в ресторант в Турция... 😆

# 17 965
Щом съобщаваш какво ще вършиш в тоалетната - Не е нито културно, нито приемливо. Сигурна съм, че не съобщаваш какво имаш да вършиш във WC, когато ти се ходи по голяма нужда. 😆
Точно от превзети женички съм чувала лигавото "пишкам" , явно се самозаблуждават, че е някак по-сладко 😁от пѝка ми се/пикае ми се, обаче Не е, лигаво и превзето е, но не и културен начин да кажеш, че ти се ходи до тоалетна.
А относно тЕ тАва - отбелязах по-горе, че съм почитател на северозападния говор и просто се лигавя. 😆

И аз така си мисля, ама като дете се сещам как бяхме отишли с майка ми и вуйчо ми да копаем лозето и аз му казвам "Отивам до тоалетна" и той се скъса да ме подиграва къде имало тоалетна наоколо.

# 17 966
Има един народен израз "отивам по нужда", после май доразвит в две направления - малка и голяма Simple Smile Става идеално за всякакви ситуации, но е тежък и тромав.

# 17 967
Всъщност, като се замисля - дали у нас, или на гости, или навън - в компания на близки/приятели - казвам простичко "ей сега ще дойда" - в случай, че прекъсвам някого насред разговор със ставането си - всеки е наясно къде отивам, никой не се впечатлява, всички имаме едни и същи човешки нужди. Simple Smile

# 17 968
Има един народен израз "отивам по нужда", после май доразвит в две направления - малка и голяма Simple Smile Става идеално за всякакви ситуации, но е тежък и тромав.

tooth

# 17 969
Ами наистина по-прилично се изразяваха хората преди време. Моите баби този израз използваха. Не съм чула да кажат "отивам да пикая".
Нужник се казваше на тоалетната, външни по селата. По-благозвучно от клозет.

Общи условия

Активация на акаунт