Фраза, която мразя

• 1 218 123
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 1 800
Не, на "Труд", 2009г. е, Хърмаяни. Може преди Барцелона да е било приетото за правилно, не знам, а и не се сещам веднага как да проверя.
И аз. Не е толкова важни, щом си го произнасяме и пишем правилно с днешна дата. Hug

# 1 801
  • SF
Софи е права, не всички казват Шикаго. М/у другото ''вихикъл'' не е грешно, говорила съм с лингвисти. Ето и тук го има (разликата е по-скоро във второто ''и'', но не е фрапантна):

http://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/vehicle

Esmee, в Читанката е ВенеСуела  Wink

Венецуела  беше правилното. Сега има новост - Венесуела.
На мен Венесуела ми е по-приятно и по-удобно за изговаряне.

# 1 802
Адски ме дразни "Йеп" (yeap). Направо, като я чуя тази дума, настръхвам цялата.
И мен Sick

# 1 803
  • Down south
Цитат
Не всички го произнасят Шикаго. Някои го произнасят с Ч.
От миналата година се налага често да пътувам до Чикаго и местните определено го произнасят Шикаго, започвайки от стюардесата в кацащият самолет, до всеки, с който съм говорила.
Чикаго определено не е това, което е, Чикаго е Шикаго  Peace или поне в моите уши  Sunglasses

# 1 804
Цитат
Не всички го произнасят Шикаго. Някои го произнасят с Ч.
От миналата година се налага често да пътувам до Чикаго и местните определено го произнасят Шикаго, започвайки от стюардесата в кацащият самолет, до всеки, с който съм говорила.
Чикаго определено не е това, което е, Чикаго е Шикаго  Peace или поне в моите уши  Sunglasses

Виж, аз не казвам, че масово се произнася с "Ч". Живея много отдавна в Северна Америка, за да не съм наясно как се произнася Чикаго от масата американци/канадци/англичани. Казах, че съм чувала американци, в новинарска емисия, да го изговарят с "Ч". Именно затова помня, защото ме впечатли. Ето, тук има дискусия, където и други дават примери с американци, произнасящият го с "Ч". Не си измислям.

# 1 805
  • София
Както се казва - Чикаго е придобила гражданственост.
Признавам си вината - аз отклоних темата и затова от все сърце призовавам да се върнем към нея.
За мен "кафета-мафета" и други подобни са...  Sick
А имам колега, който е умен, свестен и разбран, но го употребява. Този речеви похват според мен дойде от провинцията, извинете че го казвам, може би и там не всички го употребяват.
Но пък моя колежка-софиянка, която постоянно го подчертава дебело, ми докарваше главоболие с "не е истина". И аз го ползвам, но мога да се изразя и по друг начин, а тя май не може.

# 1 806
Кафета-мафета и подобни май тръгна от Митьо Пищова Mr. Green - джакузита-макузита Laughing , той е от провинцията, де Laughing .. Но едва ли това има значение Laughing . В едно риболовно предаване един казва много често "риболувам" Crazy , много ми е странно, лишено от логика.

# 1 807
  • София
Дразни ме "Ти сериозно ли?", казано с един такъв облещен поглед.

найлонки, пЕпелник - имам двама познати от Казанлък, след 7-8 години в София, продължават да си говорят така

# 1 808
 От пе́пелника на Таис се сетих  - седмѝца вместо се́дмица Close .

# 1 809
Аз си спомням смътно едни "кастофони-мастофони, get up, ъ" от средата на 90-те, та не е Митьо първооткривателят на фразата.  Laughing Но изобщо не помня откъде точно е тръгнало.

# 1 810
Аз си спомням смътно едни "кастофони-мастофони, get up, ъ"

Откъде се сети за това?  Joy

# 1 811
От пе́пелника на Таис се сетих  - седмѝца вместо се́дмица Close .

Аз пък за болнѝчен. Crazy

# 1 812
Кафета-мафета и подобни май тръгна от Митьо Пищова Mr. Green - джакузита-макузита Laughing , той е от провинцията, де Laughing .. Но едва ли това има значение Laughing . В едно риболовно предаване един казва много често "риболувам" Crazy , много ми е странно, лишено от логика.

Това е от сорта на "ваканцувам", лишено от логика, но използвато от най-умните глави на държавата!

# 1 813
  • София
Ти пък, лишено от логика. Словообразуват си хората на воля.
Щом има плажувам, защо да няма ваканцувам? И щом има ловувам, съвсем логично е да обогатим езика ни и с риболувам  Wink

# 1 814
Ти пък, лишено от логика. Словообразуват си хората на воля.
Щом има плажувам, защо да няма ваканцувам? И щом има ловувам, съвсем логично е да обогатим езика ни и с риболувам  Wink

Всъщност, вероятно имаш право! Аз съм учила един друг български език и тази му модернизация и обогатяване ми е леко некомфортна, ама важното е да сме над нещата! А, и далече съм от целта да споря има ли логика и въобще съществува ли съответната дума или не! Взех повод от поста на enze - mojito, ама като повдигаш въпроса за логиката и свободата в словообразуването, ще си глътна написаното обратно! Wink

Общи условия

Активация на акаунт