Фраза, която мразя

• 1 218 638
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 18 210
Ами да, кесийка. И насреща са: "Кво?! Flushed"

# 18 211
Покрай пипера и пазаренето, не щеш ли, във ФБ ми излезе стирка. Joy

# 18 212
Честно да си кажа - не го наричам ни моп, ни стирка. Парцал му казвам. 🤫 Например - към сина ми: "Айде да ти дам 20 лв да теглиш един парцал на къщата.". Хем си заработва допълнителни джобни, хем ми спестява тази досада с това омразно нещо, дето така грозно го наричам. 🤫😁

# 18 213
Камизолка (ками) е в раздела "топ"-ове - то и аз не знам как трябва да бъде множествено число на "топ", в смисъла на горна дреха от кръста нагоре.

https://global.direct.asda.com/george/women/tops/lilac-basic-str … ml?cgid=D1M1G20C2

С чушките и пиперките някак се разбираме един друг, мисля, ама аз не успях да обясня на познати от Североизточна България (когато още нямаше смартфони и компютър почти във всяка къща, та да питаш Гугъл) какво е това лобода и лапад, както и разликата между двете. Добавям и киселец към групата. Обяснявах, че едното е със светлозелени листа, крехки и по-малки, правят се супи с него. Другото е с дълги, тъмнозелени листа с дебела жилка - може и супа да се направи, а може и сърмички да се свият с него. Киселецът пък - за супичка, но заедно с лобода или спанак, че иначе много кисело, или за баница със сирене.

А пък прабаба ми е имала над готварската печка 2 кухненски кърпи - мръсна пачавра и чиста пачавра. Laughing Мръсната е била просто по-захабена, малко лекеджосана и леко пообгорена тук-там от вадене на съдове от фурната. Чистата пачавра е била с по-представителен вид.

# 18 214
  • Пловдив
Пачавра изначално е точно това - кърпа за бърсане. И аз го знам в тоя смисъл. Измекяр пък е слуга.

Знам и камизолка за бебе, и корсаж като синоним на дамска камизолка, а другаде освен в Пловдив не съм живяла и ги знам от майка ми, която също другаде не е живяла.

# 18 215
  • Deutschland/HE
Аз съм от североизтока и знам какво е лапад, в нас се е готвел редовно и сега продължава да се готви. Маминка ми е готвела и лобода, но май не се среща често. Не ям коприва, спанак, лапад.
Пачавра също се използваше.
А какво е трепето? Simple Smile

# 18 216
  • Пловдив
За трепето не знам, но лападът и при нас си е лапад, не знам дали изобщо има друга популярна дума. Не че го различавам от лобода. И кесия знаем при нас какво е. Виж, "стирка" май не се среща. На това на снимката не знам как ще му кажа, сигурно бърсалка.

# 18 217
О, пачаврата се ползваше за ръкохватка за горещи съдове, за забърсване на масата, подсушаване на вода около мивката. Всъщност памучните кърпи, с които се подсушаваха чисти съдове или за ръце, докато готвиш, с течение на времето сменяха предназначението си към пачавра. Най-жестока обида по моя край (шопско) беше към жена - мръсна пачавра...
И аз никога не съм чула Трепето. Какво е това?
Кесия употребяват за хартиен плик за покупки. Иначе си е кожена малка торбичка с връзка за съхранение на пари (монети). "Шириш се като пет пари в кесия" - в смисъл, че е празно бедняшкото портмоне.
Стирка не идва ли от руски (пера). На показаното му викам моп, щото така започнаха да го рекламират преди много години по телевизията

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 22:00 от tetka_the_best

# 18 218
Не знам, моят познат от Шумен се опитваше да разбере - предложи див чесън и левурда като синоними (на един от трите листни зеленчука), но пък на мен тези 2 неща нищо не ми говореха.

Да, преносният смисъл на пачавра е точно този. Шаврантия.

# 18 219
В югозапада лапада е щафел. Wink

# 18 220
Като сме подхванали кулинарната тема, да кажа "цвик". Laughing

# 18 221
  • Пловдив
Цвик е това, което остава след изварата, нашенската суроватъчна извара, не оная сметановата от други държави (кварк, творог).

Но аз наскоро разбрах, че мътеница не било айрян, ами което остава от млякото след избиването на маслото.

# 18 222
На селото на мъжа ми му казваха бутаница на това, което остава от избутаното масло, мътеница наричат точно айряна. Това по шопско.
Бутаницата е много приятна и резлива - като тридневен разреден кефир. Simple Smile
А цвик знам, че е течността, която се отделя от киселото мляко, може и да греша.

# 18 223
  • Deutschland/HE
Трепето е гевгир, съд за отцеждане. В трепетото миеше зеленчуците и после ги оставяше да се отцедят от водата.

# 18 224
Лобода не знам какво е, но лапад се ползва много в южна България, в Северна, поне в ловешко не. Там пък киселец има, моята баба го имаше.
Цвик е течността от сиренето, като се отцеди. Поне така помня, баба си правеше домашно.

Общи условия

Активация на акаунт