Фраза, която мразя

• 1 217 916
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 18 945
Ееее, така обяснено, вече е друго нещо, не го бях чувала. Значи сега и "уфса" ме дразни, щом не се изписва "правилно" Grinning

# 18 946
  • София
Скрит текст:
Когато е за уточнение, не ме дразни.
Не знам дали ще дам най-подходящите примери. "Да се видим в 12!" - "Не мога, до 12 съм на работа." - "Искаш да кажеш, че ще закъснееш или че изобщо няма да можеш?"

И по-дразнещото: "Не прави това! Това е тъпо!" - "Искаш да кажеш, че съм тъпа??!"
или
"Да не ходим в този ресторант. Там е много скъпо!" - "Искаш да кажеш, че ти се ядат евтини боклуци??"/"Искаш да кажеш, че ти е малка заплатата???"
или
 "Трудно общувам с хора, които нямат чувство за хумор." - "Искаш да кажеш, че през цялото време всички трябва да се хилим като идиоти???"
Да, точно това исках да кажа! Но не знам защо казах, че трудно общувам с хора, които нямат чувство за хумор.

Тия примери са стари тактики на онлайн троловете. Те могат и да са тъпи /не е забранено, също така не е и задължително да са/, но това е класика - казваш нещо, а отсреща ти вменяват твърдение, което не си казвала, за да ти се подиграят и да изглеждаш нелепо. Същото поведение е известно в английския език като logical fallacy.

Иначе мога да те успокоя, че самият аз мога да заменя "искаш да кажеш..." с "да разбирам ли...", "това означава ли...", "ако правилно съм разбрал..." и даже "с други думи ти..." - все уточняващи изрази, ставащи за ползване, ако наистина се опитвам да уточня какво е казано вместо като в примерите по-горе да се джафкам с другия. След време сигурно и тия изрази ще омръзнат, но поне в началото ще са глътка свеж въздух за събеседниците ми, които явно слушат все първия и то от кой ли не.

Съвет: ограничи общуването си с хора, които казват нещата от примерите по-горе! Нямаш полза от общуване с тролове или казано другояче заядливци.

Последна редакция: сб, 24 фев 2024, 01:22 от Странната птица

# 18 947
  • Пловдив
Мен пък ме дразни "как да кажа", особено когато се използва често, много ми се набива в ушите. Има толкова различни начини, чрез които човек да каже, че не намира веднага точните думи, пък даже и да помълчи за секунда, докато се сети. Но това постоянно как да кажа, как да кажа... става досадно. Blush

Явно те дразни повторението, когато стане паразитен израз, а не изразът по принцип. За мен в говоримата реч има много нюанси и такива изрази служат именно да ги предадат или да направят изказа гладък.
Например " подобно поведение е, как да кажа, неуместно".  Тук не следва да се разбира, че говорещият търси думата, а е завоалиран намек, че би казал нещо много по-цветисто, но се въздържа.

И "искаш да кажеш" не ме дразни, защото след лошо формулиран израз или дълга тирада (много често срещани) е нормално да се направи някакво съкратено обобщение и конкретизация на смисъла на казаното. Може също така употребата на този израз да е откровено заяждане, ама това пак е полезна, ако целта е тази, нали?

Точно безкрайното повтаряне на този израз имах предвид, да - аз това и написах. Иначе на  самата фраза нищо й няма. Simple Smile Но не визирах случаите, когато човек иска да смекчи изказа си, а случаите, когато в търсене на подходящите думи всеки път се казва едно и също - как да кажа...как да кажа. Simple Smile Просто постоянно звучи една и съща фраза. Примерно в 10-минутен разговор  5 пъти "как да кажа" идва в повече. Simple Smile

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 08:22 от marzeliva

# 18 948
‘да го направя ‘като хората’’
и лошо да ти стане как са го направили хората

# 18 949
Е то всяка паразитна фраза е дразнеща. Аз имам колежка, която във всяко изречение казва "и пак казвам...", независимо дали е казвала нещото или не. Идва ми да я тупна с нещо като чуя, че "пак казва".
Много ме дразни напоследък популярното във форума "синковец", изтръпвам цялата  Confounded

# 18 950
Мен синко ме дразни, както и мъжО.

# 18 951
И "дъщерята".

# 18 952

Забавното е, че за една част от жените всяко секс-бъди се повишава в "мъжО" след като сексът надхвърли месец и му сготви по някоя мусака около секса. И стават доста мъжове.

# 18 953
  • SF
Да! От къде е тръгнало това "мъжове"? И защо?
Мисля, че е от бг мама.
Понеже пишем много правилно и грамотно, и умеем много добре да се изразяваме писмено, започваме да си доизмисляме грешки, за да става "чаровно".

# 18 954
мъжО и мЪжове за мен са с различна конотация, в сравнение с правилната граматична форма. Аз ги възприемам като предполагащи леко подигравателно отношение. мъжО също така е моят мъж, а не всеки срещнат мъж. мЪжове за мен по-скоро означава такива субекти от мъжки пол, които се смятат за някакви изключителни екземпляри, гордеят се с "мъжествеността" си, въпреки че субективно жените не ги възприемат като нещо изключително.

# 18 955
Брат ми като малък казваше „мъжове“, както и много други деца, когато се учат да говорят. Предполагам, че е тръгнало оттам. Едва ли е само от форума – майка ми и досега ползва тази дума на шега, както и още много наши детски думички.

Имаше тук една, която наричаше мъжа си „мъжкото“.

# 18 956
  • SF
Сигурно не е от тук, но само тук го виждам, написано нарочно по този начин. На мене не ми харесва.
Знам, че не е от незнание на езика, но и като форма на чувство за хумор не ми допада.

# 18 957
Имам спомен, че е стара форма за множествено число. Сещам се, че при глаголицата "мъж" беше нещо като "монж" (визуално имам предвид), и множественото число беше нещо като монжове. Ама в случая имах предвид "мъжОве". Обикновените жени имат обикновени мъже, обаче няколко броя мъжО трябва да са мъжОве.

# 18 958
"Няма как да стане" - прикритие на "не искам да го направя".

# 18 959
  • София
Имам спомен, че е стара форма за множествено число. Сещам се, че при глаголицата "мъж" беше нещо като "монж" (визуално имам предвид), и множественото число беше нещо като монжове.

Mайка ми (български филолог) иронично казваше "монж" вместо мъж. Сега разбирам откъде ѝ е дошло. Благодаря!

ММ и МъжО не употребявам, дразнят ме. Мъжове - понякога, пак иронично.

Общи условия

Активация на акаунт