Фраза, която мразя

• 1 208 224
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 545
В Разград си имаме Ларго. Площад е.
Да и аз от там знам думата Ларго.

# 19 546
  • España
Ехаааа….къде ме върнахте само ! Колко сме “бичили айляк” ( да вляза в тона на последната дискусия ) на това Ларго . То май самият централен площад в Разград така се казва : площад “Ларго” . А иначе , май и сега , както и преди, разградчани казват : “Отивам на Ларгото “, имайки предвид , че излизат да се поразходят по центъра .

# 19 547
Ехаааа….къде ме върнахте само ! Колко сме “бичили айляк” ( да вляза в тона на последната дискусия ) на това Ларго . То май самият централен площад в Разград така се казва : площад “Ларго” . А иначе , май и сега , както и преди, разградчани казват : “Отивам на Ларгото “, имайки предвид , че излизат да се поразходят по центъра .
Да, майка ми е разградчанка и все още така казва. ☺

# 19 548
Току-що водещите по телевизията ми напомниха за един много "израз", който е за тази тема: "за което"...
Примерно - тя направи това и това, много й "благодаря за което".

# 19 549
  • SF
Нямам нищо против думата, има я, ползва се, макар и с различно значение тук и там.
Но ми се струва, че е "привнесена" в София. Не намирам данни да е ползвана преди.

По-добре от "Триъгълника на властта". Сега този израз започна да измества "ларгото".
Площад "Ларго" е все едно площад "Площад".
Ларго  е широка улица, площад в център или близо до център на град. София си има своите ларгА, както и повечето големи градове.

Не знам защо е предполагаемо, че бича айляк е тръгнало от софиянци. Някои софиянци даже не са го чували този израз.
Е, сега вече с интернет и всякакви леснодостъпни видеа, регионалните лафове бързо се разпространяват. Модерните изпълнители си ги вкарват в текстовете и Бича айляк, брат, може да се чуе от всеки рапър, който иска да бъде разпознат. Но по-вероятно пловдчанин да си го възпее и употребява, отколкото рапър от Видин например.

# 19 550
Убедено твърдя, че "бича айляк" не се е използвало в София. Все щях да го чуя. Освен да става дума за много скорошно време, когато вече не общувам активно с всякакви хора. Но в далечното минало е нямало такъв израз.

# 19 551
  • SF
Убедено те подкрепям. Като знам колко време съм инвестирала да разчопля "Бича айляк" и "Густо майна Филибето". Особено във втория израз нито една от думите не разбирах. Да, разбрах, че турците от Османската империя са наричали града така. И пак, и пак не мога да схвана какво казват и по какъв повод го казват.
Но това не е критика към пловдивчани. Напротив! - интересно ми беше да разбера какво и защо казват.
Също съм се натъквала и на бургаски изрази, които не схващах, без да си ги повтарям и разгадавам дълго наум.

# 19 552
Има прочуто пловдивско стихотворение, не много прилично. ММ го е научил в казармата и понякога в мигове на носталгия го казва за да ме дразни или по повод.

Скрит текст:
Густо, майна, Филибето
като се кача на тепето
п@тки фраш.
Пред Тримона гъста мрежа педераси,
всеки гледа да накваси.

Густо - хубаво
майна - обръщение сред пловдивчани
Филибето е ясно - от Филипополис.

# 19 553
  • София
За "айляк" и аз знам, че е пловдивски жаргон.

# 19 554
  • Пловдив
Убедено твърдя, че "бича айляк" не се е използвало в София. Все щях да го чуя. Освен да става дума за много скорошно време, когато вече не общувам активно с всякакви хора. Но в далечното минало е нямало такъв израз.
Абе, никой никъде не твърди, че се е използвало в София!
Аз твърдя убедено, че другоселци, вероятно софиянци, ни го приписаха. И в Пловдив не се е използвало, иначе все щях да го чуя.

# 19 555
  • София
Най-добрата ми приятелка е пловдивчанка и точно тя си го има за "пловдивски лаф", ще я питам дали помни кои години и евентуално откъде е изникнало. Впрочем от нея не съм чувала "бича айляк", а просто "айляк". И не само като за прекарване на някакво време, а и за човек - непукист, веселяк, който се носи над нещата, също така несериозен, лекомислен.

# 19 556
  • Пловдив
"Айляк" СЕ среща в Пловдив. Аз го знам от малка. Среща се и на други места. Не е чисто пловдивски лаф, но се употребява И в Пловдив.

"БИЧА айляк" е според мен измишльотина, която ни приписаха. Бича.

# 19 557
Аз въобще не мога да си го разтълкувам това “бича айлак”. Какво ще рече това словосъчетание - демек съм айлак ли?

# 19 558
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Густо майна, Филибето...

А гизмето какво е?

бамбини знам какво е, но слава Богу, не съм го чувала в този смисъл.

# 19 559
"Бича айляк" е израз лишен от всякакъв смиисъл, изпят (или поне използван) от слабоинтелигентен ум в няой клип в тубата, а останалите слаби умове в страната започват да го повтарят като овце, докато не излезе следващия слабоумен израз.

"бича" книжновно е да режа (по дължина) трупи, а диалектно е да правя нещо, бича карти (играя карти)
"айляк" е да нямаш работа, да почиваш и е прилагателно, айляк съм - свободен съм.
т.е. става "правя свободен" дори айляк се използва като съществително,

айляк си е турцизъм
бича айляк е израз на около 10 години

Общи условия

Активация на акаунт