Фраза, която мразя

• 1 208 232
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 19 530
  • SF
Бича айляк е пловдивски израз, който аз дълго време не разбирах, защото си го превеждах буквално. Както и никога не разбрах защо си казват "майна". Все се чудех как майна, защо майна, не се ли обиждат. Питала съм пловдивчани и не могат да ми отговорят. С времето съм свикнала и вече не се тормозя с преводи.
Айляк е свободен, неангажиран човек, на когото му е широко около врата, нали?

# 19 531
Как се бичи айляк, Би Би Си -  
https://debati.bg/bi-bi-si-obyasnyava-kakvo-oznachava-aylyak-i-k … Hc59wLaWBm-M7bXXg

И статус от ФБ Joy То всъщност е пълно с такива статуси, на хора и животни - в кучешката група и кучетата бичат айляк Sunglasses

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 23:49 от DeVa®

# 19 532
  • Пловдив
"Майна" е стар пловдивски израз, да. "Густо" също.
"Айляк" е известна в цяла България дума, в това число в Пловдив.
За биченето на айляк обаче според мен софиянци и прочие другоселци преди няколко години ни обясниха на пловдивчани, че бил пловдивски.
___
А, ДеВа, именно - и аз от толкова години го знам. От медиите. Wink

# 19 533
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Аз онзи ден станах неволен слушател на разговор, в който дочух цитирам дословно:
"ще си овъртинкна аутфита"
Ъъъ, демек ще обмисли с какво да се преоблече?
Ще сменя тоалета?

# 19 534
"Бича айляк" никога не съм чувала в София. Но когато някой има почивен ден или жена му е заминала при майка си е доста обичайно да човекът да каже "днес съм айляк, хайде да пийнем бира".

# 19 535
  • Пловдив
Аз и в Пловдив не съм, това се опитвам да кажа. Само в медиите, с автор, предполагаемо обитаващ София и твърдящ, че това е пловдивски лаф.
"Днес СЪМ (а не бича) айляк" е нещо съвсем друго.

# 19 536
Значението на "айляк" и "бича айляк" ми го  обясниха колеги от Пловдив и ПазарЖик. Laughing

# 19 537
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не ми харесаха "ларгото".
Софиянка в повече съм.
изчела съм всичко от стари автори, което намерих за София - 50 хилядна София и аз, София преди 50 години...
И никъде в книгите (художествена литература) не срещнах "ларго" за центъра.
Не е като да не съм я срещала изобщо, но не за София.
Чувала съм думата само в Сливен, преди демокрацията. Живяла съм или съм била за кратко в Русе, Видин, Враца, Варна, Бургас, по-големи и по-малки градчета, но никъде не съм я чула, освен в Сливен.

# 19 538
Ларго не е център, а площад по-скоро.

# 19 539
Ларгото е само тази кратка отсечка между бившия Партиен дом, Президентството и Министерски съвет. Е, може би и тази част на Мария Луиза, но която направиха бутафорния (за мен) ремонт с откриване на античните стени. Само това е ларго. В никакъв случай Витошка, примерно, не е ларго. Нито пък центърът на София като цяло.

Иначе, по повод на ларгото, мен много ме дразни журналистическото клише "триъгълникът на властта". Че е триъгълник - не споря. Но като цяло за мен е голяма измишльотина.

# 19 540
  • Пловдив
И аз само в Сливен съм го чувала "Ларгото" в жива реч, не в писмена. В писмена съм го срещала и другаде.

"Движението" в Пловдив са наричали кършиякалии, ако правилно знам, улица "Васил Левски" в началната и част, от сегашното място на Новотела може би до бул "България".

"Градското стъргало" за главна също съм чувала, но само в писмен текст.

# 19 541
Ларго е широка пешеходна улица. Поне в Сливен е така. Все още. Започва от Общината и свършва до градската градина.

# 19 542
В Разград си имаме Ларго. Площад е.

# 19 543
Да. В Уикипедия, освен основното значение - темпо в музиката, е дадено площад/улица. Така че явно всеки град си е нарекъл Ларго различно нещо.

# 19 544
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Нямам нищо против думата, има я, ползва се, макар и с различно значение тук и там.
Но ми се струва, че е "привнесена" в София. Не намирам данни да е ползвана преди.

Общи условия

Активация на акаунт