Фраза, която мразя

• 1 208 292
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 19 515
Това с дублетните форми е прокарано от някой шоп Grinning

# 19 516
Няма значение дали думата е диалектна или не. Влиза в български речник и вече става истинска дума.
А темата е за фрази, които мразим, не толкова дали са правилни или не.
Аз се дразня, защото напоследък доста започнаха да се ползва думата айляк. 😅
"Айляк съм", като ми каже някой. Сигурно защото съм от Пловдив.

# 19 517
  • София
Нещо напоследък се дразня като чуя "все тая" .. особено за неща, които няма как да бъдат "все тая".. или ситуации.. или действия...

# 19 518
Имам колежка, която редовно употребява ''бързам го''. Тоя проект го бързам, шефа ги бърза тия неща, така че... Rolling Eyes
Излишно е да казвам, че зловещо ме дразни.

# 19 519
  • España
Не знам от кого тръгна , че “сме влезли в Шенген по въздушно-капков път” , но ми е ужасно дразнещо , все едно сме прихванали някакъв вирус ! А явно доста хора го намират за оригинално и като го подемат и по медии , и политици, ютюбъри и тнт ….

# 19 520
Айляк е турска дума и си е много популярна отдавна. Аз я знам от майка ми, много преди да се преместим в Пловдив. Айляк, айлякчия, даже жаргонното "айлякпром". Grinning
Виж, за "бича  айляк" със сигурност може да се твърди, че е от пловдивския жаргон.

# 19 521
  • Пловдив
Цитат
Не знам от кого тръгна , че “сме влезли в Шенген по въздушно-капков път” , .... А явно доста хора го намират за оригинално и като го подемат и по медии , и политици, ютюбъри и тнт
То така става - тия неща в началото са оригинални, после започват да дразнят.

Също и онова за бутането на влака - там впрочем мнозина не разбраха, че не става въпрос за бутане като на повредена кола, за да запали, а за спиране (не стана ясно защо) на място, където трябва да се избягва спиране, защото после не може да се тръгне без външна сила, така си е конструиран влакът, не е повреда.
Та в началото 2-3 пъти се хилиш, после аз лично вече се изприщвах, като ми изтечеше от чешмата поредното: "БДЖ търси да назначи яки мъже".
Не е фраза, де.

_____

За пръв път чух, че айлякът се бичел, когато всички взеха да разправят, че уж в Пловдив така казвали. Цял живот живея в Пловдив, как един път не бях чула някой да говори така.
Думата айляк я знаех, разбира се, както я знае цялата страна, в същия смисъл.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 22:03 от Магдена

# 19 522
  • Пловдив
"Айляк" е много разпространено в Пловдив и почти няма човек, който не употребява тази дума (примерно "днес съм яйляк"). Но "бичи яйляк" и аз не съм чувала никога.
Не знам защо, но мен ме дразни "мохабет". Вместо "поговорихме си" - "направихме си мохабет", дразнещо ми е.

# 19 523
Да седна на лаф-мо(х)абет си го знам като израз, ама вече архаичен. На мен ми звучи добре, има щипка емоция в него - да седна на раздумка, на приятен разговор.

# 19 524
Мен си ме дразни айляк - някак ми харесва повече човек като ми каже свободен съм, почивам си, нямам работа, вместо айляк.
За бичим айляк дори не искам да го коментирам.
 Също не обичам употреба на чуждици, когато си говоря с приятели на български - имам един френд, ще ходим на шопинг, мен какво става и всякакви такива. Ами имаме си страхотни думи, мислех че тинейджърите ги използват, но напоследък виждам и възрастни, които говорят така.

# 19 525
Аз онзи ден станах неволен слушател на разговор, в който дочух цитирам дословно:
"ще си овъртинкна аутфита"

# 19 526
  • SF
Не разбирам защо е използвала "Ще си". Има си английски думи и за "Ще", и за "си".

# 19 527
Тя като цяло изобщо не мисля, че имаше предвид точно това което каза, но...
Да го каже на български, а не на английски, защо?
Не може ли да каже, "ще помисля какво да облека", толкова ли е трудно?

# 19 528
  • FRANCE
Върза ми се мозъкът на панделка докато го прочета Sunglasses Явно съм от неграмотните, а тя пък, как е успяла да го каже.

# 19 529
Не знаех, че не сте чували за бича айляк. Поне от 10+ години го знам.
Ето

http://www.bgnow.eu/at/138664

https://www.google.com/amp/s/www.marica.bg/plovdiv/gradat/v-plov … urnite-snimki/amp

Общи условия

Активация на акаунт