Фраза, която мразя

• 1 207 668
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 920
Не мразя, но ми е много банално, когато много ти е харесало на някое място или някъде, да кажеш: "Сърцето ми остана там". Изразът се изтърка, не за друго, абсолютно клише е от прекомерна употреба (за мен).

# 19 921
Днес отново продавачка (на външен вид пенсионерка) ми пожела да бъда "жива и здравичка". А не съм малко дете, че да използва умалителни.

# 19 922
От възрастни хора някак го приемам, то е като някоя баба да ми каже "момиче" въпреки че съм много далече от тази възраст. Не мисля, че те го казват по причина модерност, както го ползват младите хора.

# 19 923
Аз пък харесвам здравичка/здравичък, много мило ми звучи и го ползвам и за пораснали момичета и момчета. И за кученца също, пожелавам да са здравички. Heart

# 19 924
А, тази не приличаше на блага баба, а и аз не съм на годините на малката й внучка. Laughing Аз съм чувала "здравичка" или "болничка" само за малки деца. Но с тези непрекъснати умалителни - "парички" е най-честият пример, е направо побъркващо.
Да не говорим, че преди това имах и лек спор с нея - това го нямало, другото - също, да съм я питала, тя щяла да ми каже кое го има, кое - не.
Знам, че е трудно да намерят читав персонал за магазините, ама вече почнаха да наемат първия срещнат.

А по телевизията върви една реклама за хапче за главоболие и майката казва на дъщеричката си, че я боли "главичката". Laughing

# 19 925
Парче - употребено за песен - не ме дразни, но за жена - много, ужасно. Буквално - жената е парче месо, в повечето случаи на употреба - красиво, но - нищо повече, брррр...
Е, понякога го ползвам и аз за хора, признавам - да кажа за някого, че не блести особено с умствени способности - казвам: "много тъпо парче", без значение от кой пол е. Simple Smile

Умалителните сме ги обсъждали... много пъти през годините Simple Smile - дразнят ме в повечето случаи, но - зависи в колко лигаво настроение съм, има моменти, в които нищо не може да ме подразни. 😆

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 20:21 от Enzyme Royal👑

# 19 926
Тази реклама с "главичката" - освен за главичката, за която аз се сещам, за момчетата пък "главичка" е удар с глава към вратата във футбола. Но не и при главоболие.
Знам, че е обсъждано многократно. Но тенденцията продължава.

# 19 927
  • Mediterraneo
Само си представям как за някое парче на Нирвана казвам- това музикално произведение е от 1992 година, в изпълнение на Кърт Кобейн... Тъпо звучи.
Мен ме драни, когато жена на години сама се определя като момиче. Тук е много разпространено. Скоро видях обява- Момиче на 48 години търси работа като болногледачка. Кво момиче си, хората са баби на твоята възраст!

# 19 928
  • Пловдив
А "песен" изключва ли се за употреба? Wink

# 19 929
Аз ползвам "песен", въпреки че любимите ми музиканти не винаги пеят, понякога крещят Grinning но пак си е песен. Думата "парче" не мога да се изчекна да я кажа. Освен ако става въпрос за парче торта, тогава може.

# 19 930
И аз си казвам "песен". Не ме дразни парче в музиката, но не го употребявам в моя речник.

# 19 931
Една идея повече/по-малко/по-добре. Често го повтарят и се мислят за интелигентни или оригинални. Ако кажеш "малко повече" сигурно е недостатъчно ясно, но с "една идея повече" е съвсем друга работа.

# 19 932
Една идея повече/по-малко/по-добре. Често го повтарят и се мислят за интелигентни или оригинални. Ако кажеш "малко повече" сигурно е недостатъчно ясно, но с "една идея повече" е съвсем друга работа.
Дразни и "в пъти повече/по-добре", а и е грешно с този предлог. Колко пъти повече - не е ясно, не е ясно и дали е много или малко. Поне при "една идея" е разбираемо сякаш, че става въпрс за малко, но също не ми допада.

# 19 933

Не съм съгласна. 2,1 е малко повече от 2, но 2,0001 е само една идея повече от 2. Тоест имат различен смисъл. Според мен е еквивалентен на математическата идея за безкрайно малка разлика.

И зад "пъти повече" също има смисъл.
 2,5 е повече от две.
6 е пъти повече от 2
200 е порядъци повече от 2

Не е точно, но дава идея за съотношението.

# 19 934
Съгласна с Черна станция, изразите си имат конкретно значение. Но по мое наблюдение се използват просто така, без да се съобрази значението. Всичките просто като заместител на "повече".

Общи условия

Активация на акаунт