Фраза, която мразя

• 1 207 628
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 19 950
Дразни ме думата "поДхапване", която отскоро започнах да срещам. Нямам точно обяснение защо, може би защото ми се искам да попитам употребяващите я какво е "надхапване".
Мен и "хапвам" ме дразни с повсеместната си употреба. Повтарям се, но почти никой вече не закусва, обядва, вечеря, храни се, а хапва.
А по въпроса с подхапва. Има подпийна, подсвирна, подхвърля. Все думи, които имат почти същото значение и без представката под. С изключение на подхвърля не в смисъл на предмет, а реплика, например.

# 19 951
  • Пловдив
Един познат казва "подпушен" в смисъл частично запушен. Нос например.
Подхапването и възпаляването ме дразнят и мен.

# 19 952
Много често вече срещам фразата "И да не струва един бъбрек". Хем банално, хем нелепо, при положение, че става дума за нещо дребно.

Възпаляването и мен ме дразни, даже бях питала тук, в какъв смисъл да го разбирам това възпаляване.

# 19 953
Не съм съгласна. 2,1 е малко повече от 2, но 2,0001 е само една идея повече от 2. Тоест имат различен смисъл. Според мен е еквивалентен на математическата идея за безкрайно малка разлика.
Колкото и да се напрягаш, това с едната "идея" си е изсмукано от пръстите. Никой не го интересува случай с 2,0001 и ако го има може да се поясни или да се каже "един промил повече" или "(десето)хилядна" - има си нормални думи и мерни единици, ако е важно да се знае с точност. Една идея не значи абсолютно нищо освен опит да се правим на модерни - копиращи околните.

Една идея повече/по-малко/по-добре. Често го повтарят и се мислят за интелигентни или оригинални. Ако кажеш "малко повече" сигурно е недостатъчно ясно, но с "една идея повече" е съвсем друга работа.
Дразни и "в пъти повече/по-добре", а и е грешно с този предлог. Колко пъти повече - не е ясно, не е ясно и дали е много или малко. Поне при "една идея" е разбираемо сякаш, че става въпрс за малко, но също не ми допада.
В пъти е друга подобна недомислица. Има си дума "многократно", която значи същото като "в пъти". Но това са последиците когато много хора са прочели 2-3 книги в живота си (различни от учебници) и всичко останало е форуми и интернет псевдо-вестници писани от подобни на тях.

# 19 954
Няма нужда да се напрягам, защото изразът "една идея" е навлязъл в езика без моя помощ. Аз само обяснявам какво значи. Впрочем много изрази, които буквално възприети не значат нищо, са навлезли в езика ни по същия начин.  
Иначе ти имаш право да мразиш израза, но за мен, бидейки с математически уклон на мислене, концепцията за минимална разлика е съвсем естествена. И след като идеята е нещо нематериално и въображаемо, но все пак съществува, точно така може да се схване и минималната разлика с някое число - неосезаемо малка, но все пак съществуваща величина.

А това, че има дума за нещо, не пречи да има и други, нали? Това дава богатство на езика.

# 19 955
Една "идея" разлика - по-малко или повече, въобще не е нов(онавлязъл) израз. Аз знам този израз доста отдавна, а не съм невръстна. А съм почнала да чета и учебници, и други книги (различни от учебници) по време, когато нямаше Интернет.
Дори не мислех, че изразът все още се ползва от хора под 30-40 годишна възраст.

# 19 956
Този израз е отдавна навлязъл в речника на хората и не смятам, че е нещо, изсмукано от пръстите и то напоследък. Не го ползвам често, но не намирам нищо странно или парадиране с модерност в употребата му. Но всеки има право да се дразни от нещо.

# 19 957
  • София
Струва ми се, че младите хора се дразнят на по-стари изрази и обратното. Всяко поколение си създава собствен жаргон.

# 19 958
Да, точно така е.

# 19 959
  • ту тук, ту там
Не знам дали я мразя, но ми е много странна думата “двойкар/ка”. Ние казва(х)ме “двойкаджия”. Явно обаче “двойкар” е доста разпространено, все по-често я срещам думата, даже и сред хора около моя набор, явно не е нова.

# 19 960
За първи път чувам думата "двойкар".

# 19 961
  • ту тук, ту там
Всъщност основно във форума я срещам.

# 19 962
  • Пловдив
Още по наше време съм я чувала на живо.

# 19 963
А аз съм я използвала, не е нова думата, от моите училищни години я знам, а съм завършила 99 година. Явно е регионална, щом сме малцинство знаещите я.

# 19 964
Двойкари казвахме при нас на слабите ученици. Сега доста грубо ми звучи някак си.
И аз през 90-те съм завършила средно.
Питах 20-годишния си син току-що кое използва тяхното поколение. Отговорът гласеше:
"Двойкар, разбира се, двойкаджия е трудно за произнасяне и звучи някак архаично."
Simple Smile
И съм съгласна с него - не че звучи архаично, а че е по-трудно за произнасяне. Simple Smile
Мисля, че съм чувала двойкаджия от нашите и от бабите и дядовците. Simple Smile

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 16:49 от Enzyme Royal👑

Общи условия

Активация на акаунт