Фраза, която мразя

• 1 207 643
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 935
рутина - рутина за лице, дневна рутина,  защо е толкова важно детето да има рутина, Методът на организираната майка е проста (но изключително ефективна) рутина за домакинство (това от друга тема във форума), и да не продължавам.
Побърква ме тази дума, по-скоро не думата, а грешното й използване.

# 19 936
Преди няколко месеца писах нещо подобно в темата / или в другата за грешките/. Общо взето последва залп от обяснения , че всичко му е наред в използването на думата.

# 19 937
И на мен не ми харесва, директно от английски го вземат, но българската дума просто няма този смисъл. Засега. За следващото поколение ще си е съвсем легитимна вече Wink

# 19 938
Да, тя е от тези "модерните", набиращи все повече популярност думички, които стават много досадни заради прекомерната им употреба. Simple Smile

# 19 939
А прекомерната употреба се дължи на слаби познания и владеене както на родния език, така и на чуждите езици. Поне според мен.

# 19 940
И на мен не ми харесва, директно от английски го вземат, но българската дума просто няма този смисъл. Засега. За следващото поколение ще си е съвсем легитимна вече Wink

А, едно време рутината беше режим.

# 19 941
А, това "едно време" не е било чак толкова отдавна.
Аз помня още по-отдавна - рутинна задача, върша нещо с рутина (с опит, много пъти си правил нещото и вече го правиш правилно и без много да се замисляш).
Дневен режим си беше дневен режим - примерно децата имаха дневен режим, не дневна рутина. Laughing

# 19 942
Понеже съм динозавър, не помня да се е използвало "рутина" в смисъл на режим, а в смисъла, който цитира man_darin_ka.
"Рутинна операция" например.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 17:44 от W

# 19 943
Понеже съм динозавър, не помня да се е използвало "рутина" в смисъл на режим, а в смисъла, който цитира man_darin_ka.
"Рутинна операция" например.

Така е, да. Вместо модерното "рутина" се използваше "режим" със същото значение, което влагат днес в рутина. А рутината се използваше в друг контекст

# 19 944
Днешното значение на рутина е някаква последователност в действията за различни неща. Грижа за кожата, за косата, за тялото.
Един вид маршрутна карта със списък от операции.

# 19 945
Да, рутина е нещо като план - програма от едни и същи или подобни действия, които се повтарят ежедневно, ежеседмично и така нататък. Думата навлезе масово преди десетина години - по мои спомени, но може и да греша.

Не си спомням дали съм писала, но много ме дразни употребата на израза "в спешен порядък".

# 19 946
  • SF
А най-често се използва като синоним на грижа.
"Ще включа този серум във вечерната си рутина." - Има се предвид грижата, която полага за кожата и косата и се повтаря всяка вечер/сутрин.

# 19 947
Rosita-в спешен порядък е фраза на политиците ...все искат нещо правилно да разположат ... ама не им се получава. Наистина ужасна е.

# 19 948
Дразни ме думата "поДхапване", която отскоро започнах да срещам. Нямам точно обяснение защо, може би защото ми се искам да попитам употребяващите я какво е "надхапване".

# 19 949
"възпалявам се"
Дори и по телевизията, от водещите.

Общи условия

Активация на акаунт