Фраза, която мразя

• 1 194 644
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 20 085
Аз се дразня на всякакви умалителни
Обаче постоянно казвам "тъпичко" за нещо тъпо, явно успя да ме хване омаловажаващия вирус
Мисля че тийн ме "зарази"

# 20 086
Много ме дразни, когато някой завършва пост с “Толкоз.” Издава някаква надменност, чувство на превъзходство над аудиторията.
Толкоз, кой разбрал - разбрал, не ми отговаряй... Те казали чутовна простотия, ама искат да имат последната дума.
Може също  "Точка!" или "Точка по въпроса!" - за по-голяма категоричност. Laughing

# 20 087
Мен ме дразни "Чуваме се" - толкова неприятно и изтъркано е вече. Явно такива "модерни" изрази ме вбесяват по принцип. 😆
С "Хубав ден!" посвикнах сякаш. 🤭 И по-лошо - усещам се, че го И ползвам, срам и резил. 🤭

Enzyme Royal, хм Исках да питам с какво дразни "хубав ден". Това като пожелание накрая на разговора ли? Или нещо не съм разбрала.
Защото мен ме дразни "Лек ден" и понякога използвам първото.
Ми то друго няма какво са кажа. Приятен ми е тривиално..

# 20 088
Ако на някого му предстои тежка или неприятна работа "Лек ден" е подходящо. Зависи от контекста. И "Успешен ден" би могло да се каже в даден случай

# 20 089
На мен много повече ми харесва тривиалното "Приятен ден!". И обикновено това пожелавам на хората. Simple Smile
"Лек ден" не ми е в речника, но често ползвам "Лека работа" и "Приятен ден/Приятна вечер" - в комбинация. Аз съм самата любезност - и с познати/близки, и са непознати. Simple Smile

А това, че мен даден израз ме дразни, има ли някакво съществено значение? Нали не забранявам на никого да го ползва?! 🤭

# 20 090
Ох, и аз пожелавам „Лека работа“ на хората, които са на работните си места – продавачи, чиновници разни... Не знам защо, ама изобщо не се радват, особено продавачите правят едни кисели физиономии...
То е ясно, че работата им не е лека, ама пък „Приятен ден“ или нещо подобно съвсем не върви към работещ човек.
Та, ако има такива тук, моля да подскажат коя реплика не ги обижда и не ги кара да се цупят.

# 20 091
Попадала си на киселяци, предполагам. На мен ми се усмихват повечето продавачи и служители на гише. Simple Smile
Мисля, защото малко хора си правят труда да пожелават каквото и да било на някого. Simple Smile
Аз уважавам труда на всеки човек и това е единственото, с което мога да го покажа на тези хора. Simple Smile

# 20 092
Ами... То нищо не може да накара работещ човек да се усмихне широко повече от финикийските знаци. Знам, че са изморени и зле платени, ама...
Не всички, разбира се. Има и усмихнати хора на работните си места, ама никак не са малко и нацупените.

Скрит текст:
Наложи ми се да купя предплатена карта за мобилни услуги. За минималната сума. Взех я от друг, не моя оператор, защото там беше по-изгодна. Момчето, което ме обслужи, беше толкова вежливо и позитивно, толкова деликатно ме подпита чий клиент съм и неагресивно обясни с какво техният оператор превъзхожда моя, че чак сериозно се замислих дали да не премина към тях. После обаче се сетих, че моят оператор е малко по-добре с покритието, заради което му търпя простотиите, та ми мина. Но все пак приятното чувство остана.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 21:16 от Как' Сийка

# 20 093
И за мен не е ясно модерното пожелание да имаш хубав ден, защото намирам, че други съществителни повече си подхождат с думата "хубав". Преди време бях писала тук, че не ми допада това пожелание и даже ме дразни, а няколко човека ми обясниха почти веднага, че това е любезно пожелание и няма причина да ме дразни. Аз пожелавам най-често "Приятен ден!", все пак работещите няма да са през целия ден на работа, живот има и извън работата, а и по време на работа също може да ти е приятно. И пожеланието за успешен ден ми допада.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 22:58 от Rosita

# 20 094
Напоследък ми прави впечатление съкращаването на поздравите тук, във форума. Утро вместо добро утро, ден вместо добър ден. И пропускането на частицата да - Ще започна закъснявам и аз примерно.

# 20 095
Аз се дразня на всякакви умалителни
Обаче постоянно казвам "тъпичко" за нещо тъпо, явно успя да ме хване омаловажаващия вирус
Мисля че тийн ме "зарази"
От умалителните най-дразнещото и масово употребявано е "картофки".

# 20 096
За сменям и сменявам
https://kaksepishe.com/smenyam/

# 20 097
Когато излезе официалният правописен речник с глаголите през 2016 г., Павлина му обяви бойкот и очевидно все още го спазва, защото не дава никъде този речник като източник, поне аз не съм видяла. Аз също не съм си го купила (струва 100 лв.!), но го имам в електронен вариант. Все пак това е официален източник, авторите на двата речника са едни и същи или почти едни и същи. Една дума ту се появява, ту изчезва от речниците, това означава ли, че изчезва и от езика?

Сетих се и за "домошар" и "домашар", и тях сме ги коментирали преди. В речника от 2002 г. има само "домашар", в актуалния речник двете думи са дадени като дублети, като "домашар" е непрепоръчителният дублет. Логика никаква.

Забравих да кажа, че мене също ме дразни "сменявам", никога не съм го използвала. Дразни ме и "отиди" като повелителна форма на "отида", нищо че е правилно.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 15:01 от Ditto.

# 20 098
  • Пловдив
"Домашар" ми звучи като грешка, свикнала съм с "домошар" (писмено в това число).
Макар че съм чувала рядко срещаната днес дума "домазет" в два варианта - домазет и домозет. Синоним е на "заврян зет", мен завирането ме дразни, между другото.

# 20 099
И на мен домашар ми звучи като грешка, чувала съм го, но в писмен вид - само домошар съм срещала.
Домо/а/зет явно наистина е поостаряла дума и не се ползва, защото никога не съм я чула или прочела. Но пък има фамилия Домозетов. Simple Smile
Заврян зет не ме дразни, защото си отговаря точно на описанието, по-точно от това - няма накъде. 🤭
Сменявам - също рядко чувам, май от по-възрастни хора. Не ме дразни, знам, че е поостаряло, но не е неправилно. На мен не ми е в речника, но понякога - в някое конкретно словосъчетание - ей така, самò решава да ми се изплъзне от устата - пример, съвсем пресен - "Кога трябва да сменявам масло и филтри на колата?". Усещам се, когато го казвам, защото ми се случва рядко. Simple Smile
Леле, за каква ли неграмотна простачка биха ме сметнали разни хора... щом сменявам...🤭

Общи условия

Активация на акаунт