Фраза, която мразя

• 1 193 282
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 20 220
Това "Случване" кой умник го измисли. Много неприятно.

# 20 221
Някой неграмотник, кой.
Всичко се 'случва', аман от случване.
То няма такъв глагол случвам.

# 20 222
Е, има:

случвам се

Simple Smile

Което не оправдава така модерното случване. 🙃

# 20 223
Има "случвам се", възвратен глагол. Само случвам няма.
Случвам непознат театър ми звучи като на цигански.

# 20 224
Може да случиш на нещо, не да случиш ти нещото, така е. Simple Smile
Пример - случих на жена/мъж.

# 20 225
Да, да случиш на нещо може, коментирали сме го.
Но не да случиш нещо. Нещото може да се случи, но не ти да го случиш.

# 20 226
Не е само това със случването. Напоследък се появява един жаргон на артистичните и интелектуални среди, с който гледат да се отличат от масата и да звучат "по-така".  Почна се с "пиесата ме докосна", мина през "бъди сбъдната", "бъди споделена" и какво ли още не.
И определено това не е езика на каруцарите, а на псевдоинтелигенцията.

# 20 227
Така е.
Но случването е ужасно досадно. Всичко в днешно време "се случва", нищо вече не "става".

# 20 228
  • ту тук, ту там
А, аз мисля, че с нещата, които “се случват”, няма проблем. Съвсем издържана езиково си е такава употреба. Проблемът е, когато някой друг ги “случва”.  Тоест неправилна е употребата като преходен глагол само. 😊
Покрай темата започна и на мен да ми се набива на очи (и на уши 🤭).

# 20 229
О, това "докосна ме", както и "хвана ме за гърлото" - са модерни от години и са станали любим бъзик по разни читателски групи. 😆

# 20 230
Има проблем и с нещата които се случват, според мен. Случи се земетресение, ураган, буря ...Но се случи премиера, например, е нелепо. Премиерата се състоя. Срещата се проведе.

# 20 231
А "прободе ме в сърцето"? Grinning

Има проблем и с нещата които се случват, според мен. Случи се земетресение, ураган, буря ...Но се случи премиера, например, е нелепо. Премиерата се състоя. Срещата се проведе.

+1
Случват се събития. Не ежедневни дейности, извинявам се, активности. Joy

# 20 232
  • ту тук, ту там

Да, права си. Всъщност не за всичко и “случва СЕ” е уместно.😊

# 20 233
  • Mediterraneo
О, това "докосна ме", както и "хвана ме за гърлото" - са модерни от години и са станали любим бъзик по разни читателски групи. 😆

Ами има книги, които те хващат за гърлото. Има книги, които не те докосват, никъде. За мен това са напълно нормални фрази за описване на книга/ филм/ пиеса, изкуството има функцията да въздейства, въздействието е докосване.

# 20 234
Българската дума е трогвам/затрогвам. Докосвам е буквален превод от английски за по-интересно.

Общи условия

Активация на акаунт