Фраза, която мразя

• 1 219 039
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 2 310
Някои. Това придава цвят на речта. Според мен тези думи са ценни и трябва да се запазят.

Не мисля, звучат странно в съвременната реч! Лично мнение! И не, че съм "за" опростяването на езика, правописа и използването на всички по-горе изброени модерни изрази, чуждици...

# 2 311
А какво мислите за умивалник?

# 2 312
Същото, което мисля за мивкаLaughing

На мнението на Songes съм за по-старите думи.

# 2 313
Умивалник звучи по-представително от мивка. Grinning
Вероятно казвам понякога умивам. Но с толкова малко хора говоря, че няма кого да подразня особено.

# 2 314
Не мислиш кое? Че придават цвят на речта? Това е безспорен факт. Друг въпрос е дали на теб ти харесва този цвят, или обичаш простовати/елементарни/новинарско-чиновнически словесни маниери. Laughing Остава да смяташ, че не трябва да се запазят. В такъв случай - да забраним класическата българска литература.

Скрит текст:
Колкото до по(д)тискането Laughing - при наличието на толкова възражения не можех да не проверя в два речника - издания от 1972 и 1986 година. Оказа се, че става дума за дублетни форми. Shocked Не е трудно да се обърка човек. При условие, че в карцера училище пишеха двойки заради това "д"...

Herz,

Скрит текст:
или не четеш какво пишеш, или се опитваш да се оправдаеш неудачно.
От успокояване имаш нужда ти, иначе нямаше да слагаш удивителни след всяко изречение. Нямам полза да "изсмуквам" изводи за забраняването на българската литература. И не че заслужаваш някой да ти се обяснява така пространно, просто да знаеш, че пишеш пълни глупости. Laughing

Последна редакция: ср, 17 юни 2015, 23:21 от Анонимен

# 2 315
Не мислиш кое? Че придават цвят на речта? Това е безспорен факт. Друг въпрос е дали на теб ти харесва този цвят, или обичаш простовати/елементарни/новинарско-чиновнически словесни маниери. Laughing Остава да смяташ, че не трябва да се запазят. В такъв случай - да забраним класическата българска литература.

Скрит текст:
Колкото до по(д)тискането Laughing - при наличието на толкова възражения не можех да не проверя в два речника - издания от 1972 и 1986 година. Оказа се, че става дума за дублетни форми. Не е трудно да се обърка човек. При условие, че в карцера училище пишеха двойки заради това "д"...

Дали да не се успокоиш, за да прочетеш, че говоря за използването на остарели глаголни форми/отделни думи в съвременната реч? Преди да си изсмучеш от някъде си извод за забрана на класическата българска литература е нужно се да научиш да водиш нормален разговор и да четеш с разбиране!

# 2 316
Същото, което мисля за мивкаLaughing

На мнението на Songes съм за по-старите думи.
Умивалник звучи по-представително от мивка. Grinning
Вероятно казвам понякога умивам. Но с толкова малко хора говоря, че няма кого да подразня особено.
Hug
Да се успокоя, че втори ден потисната си ходя  Crazy

# 2 317
Да се Умия!!! Днес подскочих като го чух.

Не е неправилно да се казва умия  -  преходен глагол от свършен вид,  това е изявително наклонение-сегашно време - 1во лице. 

# 2 318
Да се Умия!!! Днес подскочих като го чух.

Не е неправилно да се казва умия  -  преходен глагол от свършен вид,  това е изявително наклонение-сегашно време - 1во лице. 

По-нагоре казах, че е странно използването на този глагол в съвременната реч, а не че е неправилно.

# 2 319
И аз не харесвам умия. Използвам си измия  Peace

# 2 320
И аз не харесвам умия. Използвам си измия  Peace

Именно! Но не, тук се донесе вода от 100 кладенеца за камбанното звучене и правилността на глагола "умия", красотата му във всички сегашни, свършени и несвършени негови времена и минали причастия. Който иска да се умие, който пък иска да се измие, на мен ми е точно все едно, но ми е странно, само това.

# 2 321
Да, личи си, че ти е все едно.
За мен е много тъжна тази нагласа да се бяга от хубавите архаични думи като дявол от тамян. Няма друг начин да се запазят, освен да се познават, основно от литературата, и да се използват. Ясно е обаче какво ще стане и почти сме стигнали дотам.

# 2 322
Да, личи си, че ти е все едно.
За мен е много тъжна тази нагласа да се бяга от хубавите архаични думи като дявол от тамян. Няма друг начин да се запазят, освен да се познават, основно от литературата, и да се използват. Ясно е обаче какво ще стане и почти сме стигнали дотам.

Има място и време да се ползват архаизми, но по-нагоре вече няколко пъти обясних, че звучи странно, не неправилно, в един съвременен разговор - формален, неформален, няма значение. Никъде не отричам определени думи или изрази. Грамотен и доволно интелигентен човек съм. Не смятам за нужно да споря нито с теб, нито с появили се от нищото откровени провокатори, по въпроса за определени изводи, които правите и се опитвате да ми вмените. Нали четеш, не съм те нарекла провокатор! Имам претенции да използвам правилно писмено и говоримо български език, с необходимите нюанси. Дотук!

# 2 323
Лично аз не се опитвам да ти вменя нищо. Изказвам мнението си по обсъждания въпрос, за разлика от теб - без агресия. Така се случи, че мненията ни не съвпадат. "Дотук!" ще казваш на хора, които си сигурна, че ще си подвият опашката веднага щом го чуят, но във виртуалното общуване това е невъзможно, имай го предвид.

Впрочем, доста дребнаво се отнасяш към дума, която си има достатъчно подходящ нюанс, за да намери място и в съвременната реч.

# 2 324
Отпреде, отзаде, напреде, назаде

Общи условия

Активация на акаунт