Фраза, която мразя

• 1 218 907
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 2 670
Преди време имах колежка, която вместо правилното "четиридесет", казваше "четирийсет" при това беше толкова убедена, че така се казва правилно и не пропускаше повод да го каже на висок глас (особено като бях около нея, защото аз и казах, че го казва неправилно) и от тогава вече като го чуя от някого, директно ми става антипатичен Grinning

# 2 671
  • UK
Представям си, че ако някой използва "правилното четиридесет" в мое присъствие, също ще ми стане директно антипатичен.

# 2 672
Представям си, че ако някой използва "правилното четиридесет" в мое присъствие, също ще ми стане директно антипатичен.

Четиридесет си е правилно. Дублетна форма е четиресет, ако имаш нея предвид.

# 2 673
Преди време имах колежка, която вместо правилното "четиридесет", казваше "четирийсет" при това беше толкова убедена, че така се казва правилно и не пропускаше повод да го каже на висок глас (особено като бях около нея, защото аз и казах, че го казва неправилно) и от тогава вече като го чуя от някого, директно ми става антипатичен Grinning
Права е била колежката ти. Според предишния речник на БАН (от 2002 г.) четиридесет и четирийсет бяха дублети. Сега вече препоръчителната форма е четиресет (така и не схванах защо), допуска се и четиридесет. Simple Smile
За произнасянето съм съгласна с Мърморана.

# 2 674
  • UK
Антигона, очевидно говоря за произнасянето. Ти да не би да произнасяш "четиридесет"? Или "присъствувам" може би?

# 2 675
Антигона, очевидно говоря за произнасянето. Ти да не би да произнасяш "четиридесет"? Или "присъствувам" може би?

Да, четиридесет казвам.

# 2 676
Мърморана, а четирѝесе?  tooth

# 2 677
  • UK
Аз произнасям четирсе, честно казано, или четирсет, ама аз съм от Варна, ние си ядем букви по принцип. Simple Smile Четиридесет е безкрайно помпозен начин на произнасяне.

# 2 678
Само четиридесет или и тридесет,двадесет, шестдесет?  Laughing

# 2 679
  • UK
На мен ми звучи така, но, честно казано, не съм чувала никого да говори така. Малко е като хората, учили чужд език само от учебник, които го говорят по излишно усложнен и доста смехотворен начин.

# 2 680
И аз май не съм чувала някой са произнася отчетливо четиридесет,  двадесет, тридесет... Аз произнасям двайсет, трийсет, четирсет.

# 2 681
  • UK
Ами то е като ползвувам, присъствувам, доскоро така беше правилно да се пише, но не и произнася. Simple Smile

# 2 682
И аз май не съм чувала някой са произнася отчетливо четиридесет,  двадесет, тридесет... Аз произнасям двайсет, трийсет, четирсет.

+1 Peace

Никога не произнасям четиридесет.
Нито съм чула от някого.

# 2 683
Ами то е като ползвувам, присъствувам, доскоро така беше правилно да се пише, но не и произнася. Simple Smile

Доскоро, колко да е било доскоро - до правописната реформа през 1982 г.
Мислех, че си доста по-млада.  Laughing

# 2 684
  • UK
Е, като за държава от 681ва, 1982 си е скоро Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт