Фраза, която мразя

• 1 218 703
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 2 970
  • София
Аз не намерих 2 грешки. Освен едната да е пропусната точка накрая (ако това се брои за грешка). Другата - не знам  newsm78

# 2 971
Аз не намерих 2 грешки. Освен едната да е пропусната точка накрая (ако това се брои за грешка). Другата - не знам  newsm78

Запетая преди "е на друга тема"?
За чужденка, пише перфектно.
За спора не взимам отношение, не ми е интересен.

# 2 972
  • София
Мислех, че Ензим не говори за пунктуационни грешки. Имам спомени, че е споделяла, че не е много добре с пунктуацията. Не знам защо "спора" е удебелена.

# 2 973
Цитат
А и спора, в който участвам е на съвсем друга тема
Думата "спор" не се ли явява подлог в главно изречение?

# 2 974
Мислех, че Ензим не говори за пунктуационни грешки. Имам спомени, че е споделяла, че не е много добре с пунктуацията. Не знам защо "спора" е удебелена.
Точно за тази запетайка говоря. Може да споделям, че ми куца пунктуацията, но чак пък толкова. А за  "спора" - има ли след съществително в м.р. глагол съм/е, се поставя пълен член Hug
Проблемът не е в тези грешчици, проблемът е, че са допуснати от човек, който се бие в гърдите, че е много грамотен. Иначе не бих им обърнала внимание.

# 2 975
  • София
Думата "спор" не е подлог тук.  За другото правило - "има ли след съществително в м.р. глагол съм/е, се поставя пълен член" - не съм сигурна, може и така да е. Мислех, че само на подлог се поставя пълен член.
Този спор май сме го водили, но не си спомням до къде го докарахме Simple Smile.

# 2 976
Виж, с него ли можеш да го заместиш, или с той? Това е най-елементарният начин за определяне пълен или кратък член да се постави Hug
А за правилото - не е точно както съм го написала, да  Joy . Глаголът трябва да е преди, а не след Joy   
Но аз си признавам, че съм неграмотна. hahaha

Последна редакция: вт, 03 ное 2015, 15:27 от Ензим

# 2 977
  • София
Думата "спор" не е подлог тук.  За другото правило - "има ли след съществително в м.р. глагол съм/е, се поставя пълен член" - не съм сигурна, може и така да е. Мислех, че само на подлог се поставя пълен член.
Този спор май сме го водили, но не си спомням до къде го докарахме Simple Smile.
Уфф, пък давайте мнение там, където сте наясно! ooooh!

# 2 978
  • София
july1993, ако имаш време и желание, моля разясни. В изречението "А и спора, в който участвам е на съвсем друга тема " - спора подлог ли е и с пълен член ли трябва да бъде  Peace

# 2 979
july1993, ако имаш време и желание, моля разясни. В изречението "А и спора, в който участвам е на съвсем друга тема " - спора подлог ли е и с пълен член ли трябва да бъде  Peace

Да допълня, в същото изречение, "в който участвам" вметнато/вмъкнато/подчинено изречение ли е и има ли запетая преди "е на съвсем друга тема"?

# 2 980
  • Euskal Herria
А и спорът, в който участвам, е на съвсем друга тема.

Аз обаче мисля, че ако скоро не се върнем към първоначалната идея на темата, много от постовете ще бъдат заличени.

# 2 981
"А и спорът, в който участвам, е на съвсем друга тема."
Спорът(...) е на съвсем друга тема.

# 2 982
"А и спорът, в който участвам, е на съвсем друга тема."
Спорът(...) е на съвсем друга тема.
Именно, това питам. Благодаря.

# 2 983
  • София
За мен е - А и спора, в който участвам, е на съвсем друга тема.
Може и да не е така. Признавам, обърках се тотално.  ooooh!

# 2 984
"Спор" е подлог в главното изречението "А спорът е на съвсем друга тема" и като подлог трябва да е с пълен член.
"В който участвам" е вметнато или подчинено изречение и допълнение към спора и се отделя със запетайки в сложното изречение.
Кой е на съвсем друга тема? Спорът.
Какъв спор? В който участвам.

Но могат да се изкажат и експертите. По спомени от преди почти 30 години - толкова.

Общи условия

Активация на акаунт