Фраза, която мразя

• 1 218 139
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 3 330
  • Ямбол
И тук да кажа - ужасно неприятен израз "ти да видиш".

# 3 331
"Ти да видиш" съм го чувала единствено от Малин Кръстев в "7 часа разлика", при това не повече от два пъти. Стори ми се интересен, но не съм убедена, че му хванах смисъла. Призвуча ми като "ами, верно ли?".

А "какво искаш да кажеш?" питам свекърва ми, когато се опитва да ходатайства нещо за зълва ми. Смята, че ако започне от далеко и заобиколно, никак няма да я усетя какво цели, сама ще си предложа услугите и после хоп, не е излязло първо от нейната уста и тя всъщност изобщо не е искала това от мен, но щом аз искам да помогна, няма да ми чупи хатъра, я. Та с "какво искаш да кажеш", "в какъв смисъл" и подобни, става постепенно по-конкретна...

# 3 332
Друго - тъй като често се налага да издавам фактури, там, къдета се уточнява начива на плащане, в програмата са го заложили "в лева", а съм го търсила и зная, че правилното е "в левове". Grinning
Интересно, не бях се замисляла. Наистина е правилно да се каже "два, пет, сто лева", но "в левове".
Това ме подсети, че в платежните документи се пише BNV или  БНВ/българска национална валута/ вместо лев. В извлеченията на банките също. Ами дразни, защото не пишем американска валута , а долар.
В една банка само станах свидетел как служителката направи забележка, че правилно е да се пише лев.

# 3 333

Аз вече съм го казвала, но пак да го спомена. Twisted Evil
Ужасно противен израз!
Обаче ми прави впечатление, че само от простовати хора се ползва.

# 3 334
  • Costa Rica

Ужасно противен израз!

Аааа, недей така! За пръв път го чух от съфорумка с прИтенции на юрист Mr. Green

# 3 335
  • София
Ужасно противен израз!
Ех, само да те прочете моя колежка тип "малко съм учила, но за сметка на това съм устата и с големи претенции". От нея съм го чула за първи, втори и Н-ти път, мислех, че е поради 11-годишната ни разлика.

# 3 336
"евала", "евала, брато" и тем подобни

# 3 337
и "како" отвратително ми е,изречено от непознат човек/обикновено мангал/!

# 3 338

+ "Евалата"! Sick
Не знам дори защо е членувано?

# 3 339

+ "Евалата"! Sick
Не знам дори защо е членувано?

Ужас!  Sick
Също така много е дразнещо/грозно някой да се обръща към жена "Мадам,......."

# 3 340
  • в морето до колене
Също така много е дразнещо някой да се обръща към жена "Мадам,......."
Че защо?
Ние сме нация от франкофони, нали така.
Щом употребяваме "мерси" стократно по-често от родната българска дума "благодаря", защо да не заменяме българското обръщение към дамите с френско.  Whistling

Че даже и грозно да е...

# 3 341
Че защо?
Щом употребяваме "мерси" стократно по-често от родната българска дума "благодаря", защо да не заменяме българското обръщение към дамите с френско.  Whistling

Че даже и грозно да е...

Не знам, аз като чуя някой да казва "Мадам, как сме?" или нещо подобно не ми харесва

# 3 342
Че защо?

Че даже и грозно да е...

И на мен "мадам" никак не ми пречи, даже ми звучи елегантно и възпитано. Обаче все пак темата е за лични мнения и съфорумката си го казва Simple Smile.

Още един образец от новата мода: "Голям/ голЕм си бате!"  Rolling Eyes

# 3 343
На мен не ми харесва "мадама", употребено за жена.

# 3 344
На мен не ми харесва "мадама", употребено за жена.

На мен ми харесва. Аз самата употребявам израза "Тя е страшна мадама"
Също така не ми харесва "маце, пиле, душко...." Някои се обръщат така към сервитьорките "маце, ще ми донесеш ли едно кафенце", "душко, може ли още захар" Ужас!

Общи условия

Активация на акаунт