Фраза, която мразя

• 1 218 033
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 3 705
Знам, че пишеш за английския, затова уточних, да не стои, все едно те поправям, както със сигурност не е. А от българския не знам колко си далеч, но ми е направило впечатление, че го ползваш изключително прецизно и грамотно.

# 3 706
  • SF
Доки идва от английския. Съкретено докторите са Док. Следователно става и някакво Доки. На педиатъра му е същата съдбата, но педи има и второ значение.

Хората, които използват стари думи, за мене са малко по-особени като отношение към всичко около тях. Тези, които казват "зъбар", обиновено казват и "мъжо" и "мъжовете" за множествено число. Целият им изказ ми е неприятен, вехт и неактуален. А може би не съм права. Може би е актуално така да се говори - вехто и грешно.

# 3 707
Тези, които казват "зъбар", обиновено казват и "мъжо" и "мъжовете" за множествено число. Целият им изказ ми е неприятен, вехт и неактуален. А може би не съм права. Може би е актуално така да се говори - вехто и грешно.

"Зъбар" и "мъжове" са от едно по-далечно време. Чувала съм ги преди 20-25 години, а вероятно съм ги и ползвала. Mr. Green
"Мъжо" го срещнах за първи път във форума, изключвам онези краища на България, за които "мъжо" е нормалния диалект.

# 3 708
Макар, че осъзнавам колко глупаво звучи "педи" и аз съм го използвала.  ooooh!

# 3 709
  • София
Последното, което чух и винаги нито съм разбирала, нито ми харесва да го чувам: "...затова яж, пий и си носи новите дрехи!" Звучи ми толкова неандерталско, елементарно...

И на мен! Peace
Колко трябва да е отчаян човек, плюс елементарен, че само яденето, пиенето и дрехите да са му цел в живота? Shocked
  "Живей си живота, докато можеш" по-ясно ли ви звучи?

# 3 710
Няма нищо неандерталско в това да се наслаждаваш на живота докато можеш, защото не винаги човек има възможност и особено като стане на 70 години върви си живей живота да те видим до какво ще ти е Simple Smile

Carpe Diem. La vida es corta  Peace Живей за мига. Животът е кратък.

# 3 711
YOLO бе, YOLO! Казано на чист български...
Така по-добре ли е?  Laughing

# 3 712
Сийо!  Joy Joy Joy Joy

# 3 713
Дразни ме ползваната във форума фраза "ако и да...", мноооого превзето ми звучи. В реален разговор не съм я чувала. Много добре ми звучат "дори да...", "дори ако...", "ако..."

# 3 714
  • SF
Има и още една, подобна на тази: "Така щото..."
В телевизионни интервюта е особено дразнещо, когато за 5 минути, това "така щото..." се използва 50 пъти.

# 3 715
  • Ямбол
"по някой път" - току що го срещнах в мнение от пет ред поне 3 пъти написано. Толкова ли е трудно "понякога"?

А иначе аз често използвам "ако и да...", в зависимост от мисълта ми, се случва да ми е по-точно от "дори да", ако и да дразня някого Wink
"дори да" ми идва подчинено в следващата част, а "ако и да", заради "и"-то е по-равностойно.

# 3 716
  • SF
Пробвай тогава с "дори и да..."  Simple Smile

# 3 717
А иначе аз често използвам "ако и да...", в зависимост от мисълта ми, се случва да ми е по-точно от "дори да", ако и да дразня някого Wink
На мен изразът ми е приятен и го ползвам.  Peace

По темата: Не е точно фраза. Дразни ме пропускането на предлози в изреченията: "Отпуска съм", "Лятото ходихме в ...".

Последна редакция: пт, 05 фев 2016, 13:48 от Хърмаяни

# 3 718
"Мисли позитивно", "Бъди позитивен" - вбесявам се, като ги чуя. Цялата идея за прословутия позитивизъм ме дразни и я намирам за вредна.

# 3 719
  • SF
Да, и мене ме дразни прекаленото напомпване на ситуациите с позитивизъм и оптимизъм типично в стила на американските лектори по себеутвърждаване.
Yes, you can do it! You can do it!
"Мисли позитивно" - както и да е. Но повторено 10 пъти в рамките на 3 изречения, вече адски дразни.
Лично аз нищо съществено не научавам от такива пренавити оптимисти, освен, че не трябва да си мисля за проблемите, а за позитивните (според техните виждания) неща.

Много ми стана смешно, когато за Нова година приятелка ми пожела "Успехи в любовта!".
Знам какво е имала предвид, но успехи в любовта.... тъпо ми е клишето.

Общи условия

Активация на акаунт