Фраза, която мразя

• 1 217 602
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 4 425
Не ми било писано  Joy

Нищо, мерси  Wink

От английски Анти Фло - оттам лелката.

# 4 426
Фнимателно;

канавкА;

накладкА.

# 4 427
  • София
Ударението на "а"? Къде живеят тези хора?

# 4 428
В тази връзка да питам.
ШкУрка или шкуркА е правилно?

Аз казвам с ударение на У, но повечето около мен обратното, на А.

# 4 429
  • Cyberspace
И аз с ударение на У  Thinking
Тези дни на Гала дават за ранното детско развитие. Водещата на репортажите не спира да повтаря "да промотираме". Да промотираме движенията, да промотираме развитието на еди-кое си, да промотираме пълзенето, да промотираме прохождането. Е, дразни ме  Mr. Green Какво ще й стане ако каже "да стимулираме", толкова ли е простовато вече? Преди известно време пък нещо за очите пак репортаж и там пък сто пъти повториха "протектира" Tired Явно предпазва също е простовато  Tired

# 4 430
  • Пловдив
Аз го слагам на А, макар че може да се чуе и ударение на У. Никога не съм го търсила в речника. На руски обаче е на У, от шкура (кожа). Мисля, че у нас си е чиста руска заемка.
И канавкА, и накладкА съм чувала.

Промотирането, когато не беше толкова популярно, май беше във форма "промовирам" и значеше по-скоро нещо като представям, популяризирам. Ма то и промоция вече е намаление на цена, така че... Wink

# 4 431
Ударението на "а"? Къде живеят тези хора?

За фнимателно имам наблюдение, че се използва в Пловдив. За накладкА и канавкА нямам никаква представа дали е свързано с конкретен регион, чувам го тук от хора, които са от различни градове на страната.
Аз казвам шкуркА.

# 4 432
Това с ударенията зависи в кой край е. Примерно в Плевенско от едно време си казват мЕсо и млЕко, на други места пък казват млекО, а то си е просто млЯко.

# 4 433
Това с ударенията зависи в кой край е. Примерно в Плевенско от едно време си казват мЕсо и млЕко, на други места пък казват млекО, а то си е просто млЯко.

? Thinking
Нито едното, нито другото.
МлекО съм чула, млЕко не. За мЕсо пък съвсем.

# 4 434
  • ту тук, ту там
Казвам понякога "шкуркА", "канавкА", както и "гОблен", но се лигавя просто.  Blush

# 4 435
Че къде другаде трябва да е ударението на гОблен?

# 4 436
  • ту тук, ту там
На "е". "ГоблЕн" е правилното произношение.

# 4 437
За пръв път разбирам такова нещо. Само гОблен съм чувала, но и в интернет не мога да намеря за правилното ударение.

# 4 438
  • ту тук, ту там
Ами аз съм сигурна, но ти си потърси.
Ето от първия речник, който ми изскочи:
http://m.onlinerechnik.com/duma/гоблен

# 4 439
Че къде другаде трябва да е ударението на гОблен?

ГоблЕн.

Никога не съм чувала шкуркА. Не мога дори да си го представя като дума. Откъде накъде ще е шкуркА???

Общи условия

Активация на акаунт