Фраза, която мразя

• 1 217 400
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 175
  • София
Те попълват апликейшъни, аплайват, чекват (се), имат иншурънси, соушъли... Въобще всичките им документи ги произнасят на английски или както се казват в Щатите.
За много от документите или дейностите тук нямаме аналог или поне те (а и аз) не го знаят. Обясняват ми за пентхауз, за лофт, за тяхното пропърти и всъщност не използват думата мансарда или таван на два етажа. Аз пък ги разбирам и така разговорът си върви.
Вие сте в едно и също положение - в чужда държава, нормално е да си говорите така, още повече, че се разбирате помежду си. Но съгласи се, че в България звучи странно и префърцунено да говориш за пропърти и соушъли.
Смути е сравнително нова дума, но се чудя дали шейк не е горе-долу същото, а ще го разберат повече хора.

# 5 176
Сигурна съм, че някои хорс несъзнателно употребяват тези думи, по простата причина че това е първото, което им идва на акъла. Когато не употребяваш някои думи, или изобщо не ги знаеш на български, много по- лесно е да използваш чуждият еквивалент.

# 5 177
  • Пловдив
"По ягодите" ooooh!

# 5 178
Мен ме дразни "пиша от тела", както и "компа".

# 5 179
  • Вече в моята си приказка...
Смути за мен е равно на фреш... Е, все пак!

# 5 180
Мен ме дразни "пиша от тела", както и "компа".

И мен. Особено компа.

# 5 181
В някои сфери е нормално да се използва терминология и чуждия й еквивалент, да е труден превода на български, с повече от една дума, да утежнява речта и т.н.
Но за мен е нелепо вместо добавя да кажеш адна, вместо изтрия - да кажеш делна, вместо океана - оушъна. И така нататък, примери подобни много...
Комп не ме дразни особено, макар че ми звучи доста по детски. За първи път го чух в университета. 

# 5 182
# 5 183
В някои сфери е нормално да се използва терминология и чуждия й еквивалент, да е труден превода на български, с повече от една дума, да утежнява речта и т.н.
Но за мен е нелепо вместо добавя да кажеш адна, вместо изтрия - да кажеш делна, вместо океана - оушъна. И така нататък, примери подобни много...
Комп не ме дразни особено, макар че ми звучи доста по детски. За първи път го чух в университета.  
Честно казано и аз ползвам аддна, фолдър, скролвам и други компютърни термини, тъй като компютъра ми винаги е бил с английско меню и така съм свикнала.

# 5 184
  • Euskal Herria
Това го приемам за нормално, ако е в сферата ти на дейност и разговорите са между колеги. Просто всеки е наясно за какво иде реч. Както примерно в чужбинските теми - използват се термини, които от списващите в тези теми са разбираеми (в немска/австрийска, ако се каже "термИн" - знае се, че това е уговорена среща/час; сита - в испанската тема означава същото). Но в Клюкарника или общи теми - малко смешно ми звучи, да не говорим, че не всички ги знаят и разбират.

# 5 185
Ако трябва да превеждам всички тези термини, определено бих се затруднила.

# 5 186
Това го приемам за нормално, ако е в сферата ти на дейност и разговорите са между колеги. Просто всеки е наясно за какво иде реч. ... Но в Клюкарника или общи теми - малко смешно ми звучи, да не говорим, че не всички ги знаят и разбират.
Точно!  Peace

# 5 187
Това го приемам за нормално, ако е в сферата ти на дейност и разговорите са между колеги. Просто всеки е наясно за какво иде реч. ... Но в Клюкарника или общи теми - малко смешно ми звучи, да не говорим, че не всички ги знаят и разбират.
Точно!  Peace
Някои така си представят, че са по интелигентни. Особено, ако някой мига,мига срещу тях, не разбирайки за какво иде реч.

# 5 188
Не е до правеж! Вече казах че си знам менюто на компютъра само на английски и ако трябва да кажа на български скролвам не знам кой е термина!

# 5 189

kikamora, при теб може да е оправдано, но има много такива, които ни в клин ни в ръкав ръсят чуждици, които понякога и те май не знаят какво означават. Ама нали .....

Общи условия

Активация на акаунт