Фраза, която мразя

• 1 217 632
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 5 835
  • София
т. н. не е ли така нататък?
Да, но съм виждала под т.н. да се има предвид "така наречен"
Друго, което днес не му се отделя такова внимание - съставните мерни единици се съкращават без точка накрая, освен ако не е край на изречение - кг, г, л
Особено, когато "грам" е съкратено на "гр."  #Cussing out

# 5 836
Като заговорихме за каймета, има и "бомбета", пак за пари.  Laughing

# 5 837
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ако не се лъжа 1К или 2К и т.н. идва от онлайн покера, а не от кило.

Joy

# 5 838
  • София
Ако не се лъжа 1К или 2К и т.н. идва от онлайн покера, а не от кило.

Joy

Честно да ти кажа не виждам нищо смешно. Мисля, че оттам тръгва използването му

Скрит текст:
Ето сега попрочетох. Наистина идва от 1000 мерни единици които ги има и в килограм, и в километър, дори го свързват с К от IT сферата, макар, че там било 1024...
Но първоначалното използване на тази "абревиатура" наистина идва от онлайн покера, защото там невинаги имаш време да пишеш нули и най-вече да не объркаш нулите.

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 15:02 от violenzaa

# 5 839
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ами смешно си е  Peace

би било вярно, ако в детската градинка играете покер, а чак след това в чуилище учите математика и физика, но някак не ми се вярва Peace  

Скрит текст:
не е абревиатура, а символ на представка на международно призната мерна единица  Peace

# 5 840
Коя е думата на английски, ама точно, защото аз знам само thousand за хиляда.
kilo не открих в речника, като самостоятелна.
Като част от мерни единици, да, но само кило, не.

# 5 841
The letter "K" is used to represent 1000, because it represents the prefix "kilo," which means 1000 of something in the metric system. For instance, kilogram means 1000 grams.

# 5 842
The letter "K" is used to represent 1000, because it represents the prefix "kilo," which means 1000 of something in the metric system. For instance, kilogram means 1000 grams.

Благодаря, това го знам. Дори съм го писала.
Но за пари няма такава мерна единица с част К.

# 5 843
От една друга тема се подсещам за "безумно" и за "безхаберие". Особено второто много ме дразни, за мене тая дума не означава нищо конкретно и показва само беден речник, а вече се използва навсякъде. Направо като термин, уличаваш някого в безхаберие.

Дразни ме използването на 'франсе" за французин и на "алангле" за англичанин.

# 5 844
"Алангле"? Наистина ли?
Мен ме дразни "спретнах"-"спретнах си супа" например.

# 5 845
Най-вероятно е искала да напише "англе", но пък много смешно се е получило  Grinning

# 5 846

Благодаря, това го знам. Дори съм го писала.
Но за пари няма такава мерна единица с част К.
В английския език точно за пари се използва "К". Разговорно никой не казва 1000-2000-3000 и т.н.
When talking about money, the letter K after a number denotes thousands. 1K means $1,000 while 100K stands for $100,000. Both uppercase and lowercase K's are generally accepted and recognized.

# 5 847
Ами написала съм каквото съм искала да напиша. Казват алангле за англичанин, във форума съм го видяла и не е инцидентно, не четете темите, които чета аз явно.

# 5 848
Най-вероятно е искала да напише "англе", но пък много смешно се е получило  Grinning
Да, весело се получи - "а л'англе" съм го чувала и срещала само за месо, пържоли..., но за човек!?! Laughing

# 5 849
Ами написала съм каквото съм искала да напиша. Казват алангле за англичанин, във форума съм го видяла и не е инцидентно, не четете темите, които чета аз явно.

Моля за линк. Кои са тези теми, и най-важното - откога?

Пуснах думата "алангле" в търсачката, излязоха, разбира се, много страници с отговори. Прегледах търпеливо първите 10 страници - във всички цитати думата си беше употребена в речниковото значение, а именно: "степен на приготвяне на месо - полусурово, кърваво".

Общи условия

Активация на акаунт