Фраза, която мразя

• 1 207 277
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 6 270
  • София
отказвам да казвам айран. айрян си ми е по-благозвучно.
колкото и да ми го подчертаваш тук Laughing

# 6 271
  • Вече в моята си приказка...
Айран пък на мен ми е по-лесно за произнасяне. Това "я" след "р"-то много ми изчанчва езика... Laughing

# 6 272
Мен също ме дразни айран. Тук, в старозагорско, също му казваме айрян.

Не знам в старозагорско как му казвате, ама в Стара Загора си казваме айран. Доскоро това беше и правилното изписване. Според последния правописен речник на БАН обаче, вече се пише айрян. Обяснението е, че идва от турската дума "айран".  Laughing
Като с "фасонка" , която обсъдихме преди време. Аз не мога да кажа фасонка и това е.  Laughing
И страхотното обяснение -
Цитат
Правилно е да се пише фасонка, мн.ч. фасонки. Думата е заета от немски – Fassung. Изписването ѝ на български е различно от оригиналното звучене.

# 6 273
отказвам да казвам айран. айрян си ми е по-благозвучно.
колкото и да ми го подчертаваш тук Laughing

И аз отказвам.
Айрян и точка.

# 6 274
И аз го пиша и изговарям "айрян"
Скрит текст:

"сабалем"

# 6 275
  • Вече в моята си приказка...
Какво е "фасонка", че не съм чула тази дума?

# 6 276
  • София
Аз се сещам за това:

И не знам как е правилно да се произнася и пише.

# 6 277
Винаги казвам айран, по-лесно ми е.

# 6 278
Аз се сещам за това:

Фасунга.

# 6 279

Фасунга.
[/quote]
Дева, сигурно идва от Fassung+а. Аз май го казвам като фасо/унка. Веднага се поправям, не ми идваше на акъл.

# 6 280
Да, ама според последния правописен речник на БАН от 2012 г. дума "фасунга" няма. Има само "фасонка". Което автоматично праща всички електроинженери в групата на неграмотните.  Laughing
То и лекарите са бетонирани там, де. Продължават да пишат "сърдечно-съдов", вместо "сърдечносъдов". Даже и надписите на отделенията са още такива. И хич не се сещат да попитат специалистите от ИБЕ на коя страна им е била китката (или на колко ракии са били), когато са измъдрили поредното безумие. Така де, че кои са лекарите, та да кажат има ли термин "сърдечен съд", или няма. Спецовете по карантия са в ИБЕ. Пък че са спали в часовете по анатомия, физика, химия и др. науки, много важно.

# 6 281
Да, ама според последния правописен речник на БАН от 2012 г. дума "фасунга" няма. Има само "фасонка". Което автоматично праща всички електроинженери в групата на неграмотните.  Laughing

Ейййй, сега как ме обърка. Фасонки, фасунги...много ми е важно, сериозно.

# 6 282
Чета си аз за една фасОнка и се чудя, кой ли прави фасОни?
То пък ставало въпрос за фАсонка.
Тези хора от БАН дейност ли отчитат с тези промени, та ни правят неграмотни още повече?

# 6 283
Чета си аз за една фасОнка и се чудя, кой ли прави фасОни?
То пък ставало въпрос за фАсонка.
Тези хора от БАН дейност ли отчитат с тези промени, та ни правят неграмотни още повече?

И аз в началото си помислих, че е жена, която прави фасони Embarassed Joy

# 6 284
Как да няма такава дума?

фасунга

Общи условия

Активация на акаунт