Фраза, която мразя

• 1 207 323
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 6 255
Дразни ме и дори ми става смешно при споделяне, че съм болна или че мой близък е болен да чуя отговора: "Да, в момента има вирус".

# 6 256
Колежката ми постоянно казва:
Гледа ли обувките от как бяха тия - Дейчман ли... Поне 10 пъти го е споменава, аз всеки път учтиво повтарям "Дайхман" и така до следващия път. Има и реклами, в които произнасят името, не претендирам да съм капацитет. Напр. наскоро от една реклама чух, че се казва "Мийле", а не масовото "Миеле"
По- точно е "Мииле", защото на немски "е" след "и", означава удължена гласна.
А за вируса и мен ме дразни, и даже почват, че вирусът бил с не знам си какво.

# 6 257
Аз съм чувала, среща се. Включително ММ казва "накладкИ", не знам от кого го е научил.
От родния край! Тук никой не казва наклАдки!

# 6 258
  • Вече в моята си приказка...
Изненадах се, когато разбрах наскоро, че е правилно да се изписва и изговаря "габърче", а не "кабърче". Правилно изписаната дума ме дразни, но...

# 6 259
  • Пловдив
Вася5, може, да. Ще се заслушам, като ходим, ако имам повод да чуя думата от някой друг.
За габърчетата - аз винаги съм казвала и писала габърче, но през 80-те този артикул се продаваше в едни кутийки с надпис "кабари", та не знам. Не ми е ясно и какъв е произходът на думата.

# 6 260

Магдена, само да не се налага да ги сменяте при нас!
А за габъри или кабъри и аз се замислих и намерих една кутийка с кабъри. Определено съм виждала и с надпис габърчета.

# 6 261
  • Пловдив
Аааа, точно при вас правим всички търпящи отлагане ремонти. Но не къде да е - ММ има един приятел с автосервиз, този приятел си има особености - все няма време да довърши нещо с ремонтите, бачка до късно и все нещо остава недоправено, докато тръгнем, освен това все се кани да заминава за чужбина на работа и засега не е заминал (иначе ще се наложи да си търсим друг "доверен" автосервиз, което не е лесно), но иначе си разбира от работата определено.
Дано не се случва повреда на спирачката и "накладкИте" насред път, де, че е опасно.
Офтопик беше всичко това.

# 6 262
От 2012 година насам думата "кабърчета" е заменена с "габърчета". И не знам защо...  newsm78

# 6 263
  • Ямбол
Винаги съм го пишела и произнасяла "габърчета". За другото си мислех, че са дублети. Мен пък айрАн ме дразни, а това май е правилното. Тук в Ямбол го произнасяме "айрян".

# 6 264
Мен пък айрАн ме дразни, а това май е правилното. Тук в Ямбол го произнасяме "айрян".
Правилно го произнасяте, така се пише. Макар че в онлайн речника на Института по български език към БАН е айран. Simple Smile

# 6 265
  • Стара Загора
Мен също ме дразни айран. Тук, в старозагорско, също му казваме айрян. Бях смутена Laughing, като разбрах, че е неправилно, но мисля, че вече са дублети. Нямам съвременен правописен речник да проверя със сигурност.

# 6 266
Аз си ползвам архаичната /мисля/ дума "мътеница"... Whistling

# 6 267
Мен пък айрАн ме дразни, а това май е правилното. Тук в Ямбол го произнасяме "айрян".
Правилно го произнасяте, така се пише. Макар че в онлайн речника на Института по български език към БАН е айран. Simple Smile
"Айрян" не е ли отскоро? Някога правилното беше "айран" . Имам чувството, че е променено, та да се отличава от турската дума, сакън. Laughing  Laughing

# 6 268
И аз си го знаех като "айран", но гледам вече да го изписвам "айрян", че така било правилно. Компютърът ми подчерта айряна като грешно изписан, а айрана - не. Crazy

# 6 269
Мен също ме дразни айран. Тук, в старозагорско, също му казваме айрян.

Не знам в старозагорско как му казвате, ама в Стара Загора си казваме айран. Доскоро това беше и правилното изписване. Според последния правописен речник на БАН обаче, вече се пише айрян. Обяснението е, че идва от турската дума "айран".  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт