Фраза, която мразя

• 1 207 323
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 6 345
  • Пловдив
Значи аз съм разтропана хахахаПоуспокоихте ме.
... ми прозвуча като определение на лека жена. От тогава започнахбда не контактувам толкова общително, защото се разбира грешно. ... но пак разтропана ми е обидна дума.
Абе, не значи лека жена според мен, но и на мен ми идва груба дума, аз писах горе, че не я харесвам много.
По-скоро е жаргон, отколкото диалект.

Видях, че няколко човека са писали, че са я чували в смисъл "много употребявана" жена. Аз поне не я знам с това значение.

Вместо "разрЕшена" бих казала "разресана", ако изобщо употребя тази дума.

Последна редакция: нд, 02 апр 2017, 21:06 от Магдена

# 6 346
  • Вече в моята си приказка...
Като стана дума за асоциации, словосъчетанието "сгодна жена" как ви звучи? Grinning

# 6 347
Като стана дума за асоциации, словосъчетанието "сгодна жена" как ви звучи? Grinning
сгодна женица е тази, която ако мъжа й се прибере ядосан, не се чуди и мае, а направо ляга гола в мусаката...

# 6 348
 Разпоретина ми звучи отвратително.
А разтропана не го бях чувала досега, освен за кола. Simple Smile

# 6 349
  • София
сгодна женица е тази, която ако мъжа й се прибере ядосан, не се чуди и мае, а направо ляга гола в мусаката...
ма първо му е занесла чехлите и му е сипала ракията и салатата Laughing

# 6 350
  • Вече в моята си приказка...
ма първо му е занесла чехлите и му е сипала ракията и салатата Laughing
Ха-ха, знаех си! Според тези, които живеят в Северозападна България, този израз означава "хубава"... Има ли някой от този край, който да го потвърди? За мен изразът е равносилен на "дашна", "не отказваща" жена...

# 6 351
по-скоро изразът означава "става, бива, относително привлекателна" - има ли някоя сгодна там? = "има ли някоя да става там?"

# 6 352
"Сгодна жена" за мен е синоним на мижитурка- ни гласа й се чува, който я хване, той я командори.

"Разтропана"- оправна.

# 6 353
Сгодна е в смисъл повече на добра, домакиня, но и хубава жена, точно "да става".

# 6 354
  • Варна
Не съм проверила в речник, но да кажа как ми звучи сгодна жена.
Жена, която бих се радвала да ми е половинката през годините, ако съм мъж.
Разбрана, разбираща, добра, Абе положително я приемам. Simple Smile
Разтропана е положително определение! Оправна жена!

# 6 355
Мисля, че сгóден означава подходящ (например - сгóден момент).

# 6 356
А "окумуш" чували ли сте? Пак в този смисъл - оправен, разтропан, обигран. От татко съм я чувала.
Според речника, значи начетен, образован. Човек, който ще се справи с всичко може би.

# 6 357
А "окумуш" чували ли сте? Пак в този смисъл - оправен, разтропан, обигран. От татко съм я чувала.
Според речника, значи начетен, образован. Човек, който ще се справи с всичко може би.
Баба ми казваше - оперен, отракан, такъв, който е противоположен на срамежлив и се справя във всички възникнали ситуации без притеснение и/или затруднение  Wink

# 6 358
  • ту тук, ту там
Сгодна = свястна за мен. Не ползвам думата, само в Шоуто на Слави съм я чувла.

# 6 359
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вярно е, че се ползва в Резервата, но произходът на "сгодна/сгоден" е сръбски/хърватски Peace

https://hr.wiktionary.org/wiki/zgodan

Общи условия

Активация на акаунт