Фраза, която мразя

• 1 217 868
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 735
  • София
"Животът ми се преобърна на 360 градуса."  bash
Единичен аксел или двоен тулуп?

# 736
Може би кълбо напред или назад? Grinning

# 737
Говорим за различни неща. Никой не обявява, че влиза в интернет триумфално, като някакво събитие. Просто това е глаголът, който е най-подходящ и ти също казваш, че би го използвала в разговор. Примерът ти с "on the Internet" не е коректен, къде тук е глаголът?
На мен така ми звучи, все едно е някакво специално събитие влизането в нета, както преди 15 години. В примера глагола е "съм", не "влизам" или нещо друго "I'm on the Internet" но и това никой не го ползва. Приема се, че долу горе всеки може да използва Интернет по всяко време, поради наличието на компютри във всеки дом и смартфони във всеки джоб. Един вид всеки е малко или много "в Интернет" по всяко време и това няма нужда да се споменава. На самия израз нищо му няма, просто изразява нещо, което не е нужно да се отбелязва вече, понеже е общовалидно по всяко време. Ако някой живее в колиба насред гората и там няма нет и му се налага да отива специално в библиотеката в града, за да го ползва, тогава може да каже, че специално влиза в нета. Всички останали сме постоянно в нета, както постоянно ползваме електричество и не се налага да имаме специален израз за това.

Чак пък постоянно. Аз, например, не съм. Колибата ми е насред София.  hahaha А точно в момента и електричество не ползвам, защото нямам нужда.

На мен не ми звучи така. И, нека да уточним, всеки може да се дразни от всичко, но пък всеки друг може да не се дразни от същото или да го приема по различен начин. Така че няма ограничения в споделянето какво дразни, но няма ограничения и в дискусиите след това. Тъкмо четем повече гледни точки.

# 738
На английски сигурно първо се конектват (веднъж завинаги, освен ако не им се скапе връзката), после браузват, сърфират, чекват или каквото там правят, точно както е и на чист български език  Laughing

Може би те не "влизат", но по-старите още помним какво събитие беше да се свържеш с интернет през модем към стационарния телефон и веднъж "влязъл", да имаш късмета да останеш повече от 5 минути, преди системата да се скапе. В този момент, ако някой те търси по телефона и му дава заето, си казва мъдро "А, той сигурно е в интернет"  newsm53

# 739
  • UK
Мне, единствено чужденци с втори/трети/пети език английски, учили го от учебник, биха казали нещо като connect to the Internet в обикновен разговор. Те по принцип така си говорят, използвайки възможно най сложния начин за казване на нещо. Аз също съм чужденка с втори език английски, но не говоря така, защото само основата на езика ми е от училище, иначе съм се учила предимно от четене на книги и гледане на сериали, затова говоря езика като тукашните. Сonnect to the Internet е правилно да се използва само и единствено в технически разговор, примерно ако имате проблем и се обадите в кол центъра и там ви упътват, и става дума за техническото свързване на компютъра с нета, а не "влизането". В разговорния език използват go online, изобщо не споменават Интернет. Ако трябва да съм съвсем точна, по отношение на един от горните ми постове, рядко можеш да чуеш I'm on the Internet, само I'm on Facebook/Twitter/Pinterest/LinkedIn и тн, в смисъл, че имат регистрация в съответния сайт.

Ники, мисля, че нарочно "не ме разбираш", аз също писах вече, че не съм постоянно в нета от телефони и таблети, а само от компютъра, но, точно както и ти, имам вариант да съм "в нета" ако ми се наложи по всяко време. И на мен лампите ми не са постоянно светнати, но електричеството е тук и мога да го използвам, ако ми се наложи, освен това чисто технически ти използваш електричество постоянно, понеже имаш хладилник и той работи нон стоп, и компютъра/телефона/таблета на който написа поста си работи на ток, дори да не е включен в контакта точно в този момент. Работата на батерия също изисква електричество. Аз коментирах, че имам право да се дразня на дадено нещо, вие имате право да не се дразните, но не и да ми казвате, че аз нямам право да се дразня, в което няколко човека се опитват да ме убедят. Освен това "влизам в Интернет" не ме дразни, просто ми звучи остаряло като концепция. Някой друг написа, че го дразни.

# 740
На английски сигурно първо се конектват (веднъж завинаги, освен ако не им се скапе връзката), после браузват, сърфират, чекват или каквото там правят, точно както е и на чист български език  Laughing

Може би те не "влизат", но по-старите още помним какво събитие беше да се свържеш с интернет през модем към стационарния телефон и веднъж "влязъл", да имаш късмета да останеш повече от 5 минути, преди системата да се скапе. В този момент, ако някой те търси по телефона и му дава заето, си казва мъдро "А, той сигурно е в интернет"  newsm53

Веднъж завинаги друг път, като си изключат рутера, ей ги излезли от френския прозорец.  Laughing

Точно за go online си мислех, докато четях предните постове. За друг начин да се каже на български, освен "влизам в интернет", не мога да се сетя. 

Цитат
аз нямам право да се дразня

А, това е последното нещо, което бих казала на когото и да е. За останалото, обменяме мнения.

Хладилникът ми се размразява.  Laughing

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 00:13 от Nickkie

# 741
  • UK
Не виждам защо пак да обяснявам какво имам предвид, при положение че много добре ме разбра. Simple Smile

# 742
Да, понякога ми се удава.  Laughing

Не го чети иронично към теб (уточнявам, защото знам, че от екран е трудно да се прецени, а и форумната презумпция обикновено винаги е, че отсрещната интонация е заядлива).

И аз не обичам да се повтарям. Напишеш нещо, след това десет следващи поста искат да го напишеш с други думи. Ако ми се случи, перифразирам максимум два пъти, който разбрал, разбрал, който не - да се връща да чете.  Laughing Някои събеседници пък го приемат като признаване на тяхната правота - тоест, ако не продължиш да повтаряш поста си на всяка страница на тема от 143 страници, значи си променил мнението си някъде около 25-та.

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 00:12 от Nickkie

# 743
  • UK
Ами аз понякога се обяснявам доста, като нямам нищо друго за правене, особено ако отсреща някой има истински аргументи. Когато нещо е неоспорим факт (като използването на електричество, например) съвсем реално не мога да разбера защо някой би спорил по въпроса, и тъй като видях, че ти разбра какво имам предвид и затова се пошегува с хладилника, вместо да спориш, казах че няма смисъл да продължавам да се аргументирам. Simple Smile

# 744
става дума за техническото свързване на компютъра с нета, а не "влизането".
Тъй де, тъй, и аз за това писах, затова беше допълнението "веднъж завинаги". Първите ти 20-30 думи бяха излишни, но добре, че най-накрая се разбрахме.

# 745
  • UK
Ами не, има го този момент с чужденците, използващи сложни думи и изрази без нужда, често напълно грешно, точно като това, за което говорехме. После уточних, че при мен не е така, понеже все ще се намери кой да каже "а ти да не би да не си от тях".

# 746
Говорим за различни неща. Никой не обявява, че влиза в интернет триумфално, като някакво събитие. Просто това е глаголът, който е най-подходящ и ти също казваш, че би го използвала в разговор. Примерът ти с "on the Internet" не е коректен, къде тук е глаголът?

I AM on the Internet. Глаголът е "to be".

# 747
  • UK
Най-подходящият глагол за "влизане" в Интернет на английски, е "to go online". Мисля, че който иска може да си влиза и излиза от Интернет, просто мен фразата ме дразни и нищо не може да промени това  Laughing

# 748

При I am... вече си "вътре" Laughing Основният въпрос е как си се озовал там - "влязъл" ли си, какво си направил Mr. Green

# 749

При I am... вече си "вътре" Laughing Основният въпрос е как си се озовал там - "влязъл" ли си, какво си направил Mr. Green

По-горе са ти го казали, to go on-line/on the Internet

Общи условия

Активация на акаунт