Фраза, която мразя

• 1 217 938
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 840
  • София
Искрено се надявам да не е модерно да се пазари и преценя, че около мен доста често го правят.

# 841
Мен пък ме дразни думата "спретна".
Какво е това спрятане, не знам. Crazy

# 842
  • Варна
Искрено се надявам да не е модерно да се пазари и преценя, че около мен доста често го правят.
Не, не. Модерно да се дразниш на дума, фраза имам предвид. Laughing

# 843
Особено ако идваш от регион, където често се употребяват, а ти искаш да се дистанцираш демонстративно от доскорошните ти съграждани или съселяни.  Laughing

# 844
  • София
Ако за да се отличи от доскорошните си съселяни, вземе човек, та запълни някои граматични, лексикални и правоговорни дупки (за правопис въобще не отварям дума), то БРАВО!

# 845
Да вземе, ама е трудно. По-лесно е да обяви на всеослушание колко много се дразни.  Laughing

# 846
Особено ако идваш от регион, където често се употребяват, а ти искаш да се дистанцираш демонстративно от доскорошните ти съграждани или съселяни.  Laughing
Ако е такъв случаят, изобщо няма да ти правят впечатление съответните думи и изрази. Аз отчитам като странни думите, които не се използват в моето семейство, квартал, приятелски кръг... Да се дразня чак, не.
Една приятелка казва "назаде" и "напреде". Регистрирам го като необичайно, но не се дразня.

# 847
Същата работа като "ще ядем хляб". Някой беше писал че се дразни. В моето семейство /родителите ми/ така се казва. Аз пък свикнала с това и оттам ме е срам да казвам " да обядвам" или "да вечерям" и казвам "да ядем", "да хапваме". Само закуската си е "да закусваме".

# 848
Същата работа като "ще ядем хляб". Някой беше писал че се дразни. В моето семейство /родителите ми/ така се казва. Аз пък свикнала с това и оттам ме е срам да казвам " да обядвам" или "да вечерям" и казвам "да ядем", "да хапваме". Само закуската си е "да закусваме".

"Ще ядем хляб" за пръв път срещнах в тази тема.  Laughing Скоро четох "Криворазбраната цивилизация", и едва след тази тема разбрах какво е имал предвид Райчо, като казва "Господарят ще дойде да яде хляб." Преди това се чудех "Брей, уж богато семейство, патриархът се прибира специално за обяд, жена му е готвила, а той идва да яде само хляб."  Laughing Не се шегувам.

# 849
 Grinning
Във фейса има една група- КАКВО ОЗНАЧАВА? /така е изписано/. Точно такива фрази се обсъждат, кое откъде е произлязло, и други неща, разбира се.
Ако на някой му е интересно-https://www.facebook.com/groups/kakvoznachi/

# 850
"Яденето на хляб" съм чувала, на съответния език, от възрастни хора в съседна държава. Близко е звученето.

# 851
  • София
Това си е хубава, колоритна фраза, която вероятно е архаизъм, носи си определено значение и в никакъв случай, според мен, не може да дразни.

Неприятно е непознаването на книжовността на майчиния език, а не локално обусловени/остарели фрази или характерен за дадено място изговор.

В Търново и Русе, например, говорят много правилен български език, просто с меко произнасяне, което не обезценява първото изобщо.

# 852
Мен пък ме дразни думата "спретна".
Какво е това спрятане, не знам. Crazy
+100

# 853
Сигурно сте споменавали, но да не връщам назад по страниците и да спомена и мен какво ме дразни, а особено, откакто съм бременна (на пръсти се броят нещата, които не ме дразнят Mr. Green).

Съкращенията от отчетните - 'мами', 'доки', 'свеки', 'мъжо' и всичките им производни, абсолютно целият жаргон ме изприщва, ама чета, нали трябва да се информирам. Тези ги преглъщам, но като стигна до 'преценям', 'навпредвид' и 'пазаря', направо се отказвам. Последните и в разговор ме галят срещу косъма.
А педи  Laughing Да водиш бебка при педи  Simple Smile
Бебка/беба мен ме дразни много, но вече е изместена от новия ми фаворит- бебе. ММ гледа бебе докато аз съм на шопинг Flutter Бебе е леко подсечена. Бебе днес е доста спокойна bowuu

Относно фразите, свързани с храна- мен ме дразнят навечерях се, наобядвах се. Как така си се навечерял...нахраних се, да, но навечерях се Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 26 яну 2015, 17:38 от Елиас

# 854
"Тотална щета", когато е определение за жена, попреминала годинките или родила и понапълняла. Много просташко е.
Педи много ме кефи.

Общи условия

Активация на акаунт