Фраза, която мразя

• 1 217 792
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 585
Дразни ме, когато майки говорят за бебетата си в първо лице мн. число: "оригнахме се", "гукаме"... но върха е "наак*хме се".

hahaha И аз се дразня на себе си, когато говоря така. На останалите майки не им се дразня.

Тъпо ми звучи "изпрах си косата" и "избърсвам си ушитеnewsm78

# 586
  • София
Дразнещо, но напъно нормално, дори бих казала много здравословно, защото показва, че майката и бебето имат здрава връзка. До края на първата година бебето не може да отдели майка си от себе си, тя по някакъв вълшебен начин предугажда всичко, от което има нужда, а за да се случи това, майката трябва "да влезе" в бебето, да се слее с него.

# 587
Скрит текст:
Дразни ме, когато майки говорят за бебетата си в първо лице мн. число: "оригнахме се", "гукаме"... но върха е "наак*хме се".

hahaha И аз се дразня на себе си, когато говоря така. На останалите майки не им се дразня.

Тъпо ми звучи "изпрах си косата" и "избърсвам си ушитеnewsm78

Не съм чувала никой да говори така Laughing

# 588
Аз, за съжаление, съм...

# 589
  • Сф
Дразнещо, но напъно нормално, дори бих казала много здравословно, защото показва, че майката и бебето имат здрава връзка. До края на първата година бебето не може да отдели майка си от себе си, тя по някакъв вълшебен начин предугажда всичко, от което има нужда, а за да се случи това, майката трябва "да влезе" в бебето, да се слее с него.
Нааааа....акахме се  Joy

# 590
  • София
Мен пък ме дразни потребителката Янечек, всичко което напише ме дразни ,дори да съвпада с моето мислене. Просто начин на изказване .

# 591
  • Kопенхаген
Ваййй... какво откровение  newsm09

# 592
  • Другата България
 Joy И то дори НЕанонимно!

# 593

Мадам, крайно време беше да се мине към същината на темата Stop Laughing Wink. Фрази, фрази, ама къде по добре и по интересно е да сдъвчеш съфорумец. Както се казва "да си дойдем на думата." Sunglasses

# 594
  • Kопенхаген
И какво ще стане като някой ден някой нарече детето ти дрисла  Simple Smile

Една друга тук с хиляди мнения, подвизаваща се основно в детските форуми, наричаше Чуждите Деца: Пикльовци  Shocked

Много грозно ми стана. Въпреки, че не касаеше моето дете и отговорих подобаващо в мой стил  Grinning

# 595
  • SF
Звателния падеж е част от богатството на езика и си има правила за приложение. Това, че някой не желае да се възползва от богатството на езика, или че счита погазването на правилата за оригинално, съвременно, или каквото и да е там, си е негово право. Както е право на възприемащите да имат не особено благоприятно мнение за такива хора.

Особено нелепо стоят изказвания "Аз знам как е, но не ми харесва, и затова си пиша/говоря, както на мен ми допада". Чудесно, но оставете тогава околните да си мислят за вас каквото на тях им харесва  Peace

Оставяме ги. Но пък и другите околни могат да реагират не особено благоприятно на клишето "Две префърцунени кифли" на околните от първа инстанция, да си вадят заключения за техните знания и начина, по който се представят в обществото и така нататък до затварянето на кръга...
Особено нелепо ми стоят "Марийо, Даниело", колкото и книжовни да са те. Не ми се ще да пазя звателен падеж, нито нещо друго от езика, защото го правел богат. Богат го правят и думи като "cool" и "евала" и "ашкулсун".  Като ще го обогатяваме....

# 596
  • Kопенхаген

Мадам, крайно време беше да се мине към същината на темата Stop Laughing Wink. Фрази, фрази, ама къде по добре и по интересно е да сдъвчеш съфорумец. Както се казва "да си дойдем на думата." Sunglasses

Laughing Това е част от нормалното общуване тук. Ако не се изтриваха грандиозни скандали щеше да се убедиш, че това е като размяна на комплименти едва ли не.

# 597
Е да, ама го ползваш този дразнещ звателен падеж без да се усетиш дори. Например: "Моля, другарко, Янечек ми дърпа плитката!". Нали няма да кажеш "Моля, другарка, Янечек ми дърпа плитката!".

# 598
Понеже коментарът тръгна от телевизионни предавания, си струва да се отбележи, че звателният падеж стои малко нелепо, ако обръщението е на вие и е към непознат човек. На познат ще кажем Стефане, но на гост в студиото или по време на дискусия сред студенти например newsm78
Мен лично "Стефан, Вие какво мислите?" няма да ме подразни в такъв контекст. Виж, ако зовеш малкото си със "Стефан, ела тук", ще звучи малко странно.
Иначе правилата подлежат на промяна. Някои остаряват и отпадат именно защото не са харесвани от повечето хора.
Ако се обърнете към Даниела с Даниело, най-вероятно ще срещнете твърде студена или твърде гореща реакция  #2gunfire

# 599
  • SF
Ползвам го (звателния падеж). И думата "кифла" ползвам, въпреки че не ми харесва да ме наричат така. И думата "тиквеник" ползвам, въпреки че не ми харесва звученето. Но когато тиквеници ме наричат кифла, ползвам го. Иначе за сладкиша ми е по-забавно да го наричам пъмкин пай. Обогатявам езика.
Всъщност, за да съм точна това "моля, другарко" също е излязло  мнооооого отдавна от употреба (от езика, който аз говоря). Прилагам звателния падеж в обръщенията "госпожо, господине".

Общи условия

Активация на акаунт