Фраза, която мразя

• 1 217 854
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 675
Сам като куче, пребит като куче, гладен като куче...
Тези като ги чуя ми призлява. Защо кучето да е само, пребито и гладно по подразбиране?

Моето куче е вечно гладно! Ако съдя по нея, всички кучета са гладни по подразбиране.  Laughing

А баба ми обичаше да казва "уста кучешка, разяжда се".

# 676
  • Варна/Лондон
Някаква нова мода ли е да се пише ''те'' отделно: оправдава те, напада те, здравей те, и т.н? Срещам го от хора с претенции на четящи. Confused

# 677
  • София
Не, не е мода. Чиста неграмотност и непознаване и неовладяване на правилата на езика. За съжаление е устойчиво.

# 678
Имам чувството, че много хора разчитат на машинните редактори.
Преди години се полъгах и аз да инсталирам някакъв редактор на български за Уърд. Хем от любопитство, хем и да си спестя малко редактиране. Инсталирах и като понечих да го пробвам, не знам защо ми хрумна да напиша "Здравейте". Да, ама онази гад ми го маркира като грешка и ми предложи да изпиша "Здравей те". Дотам му беше животът.
Деинсталирах го и оттогава не ща и да чуя за машинни редактори, даже опцията "Проверка правопис" не ползвам, точно за да не ме обърква. Браузърите също коригират грешки, но и на тях им нямам вяра. Всяка дума, която не е вкарана в речника, се маркира като грешна. Благодаря, но няма нужда.  Stop
Единствената полза от този род проверки е, че хващат техническите грешки. За тази цел са много полезни.

# 679
Не, не е мода. Чиста неграмотност и непознаване и неовладяване на правилата на езика. За съжаление е устойчиво.

Понякога платформата  на форума показва грешно изписване. Точно преди няколко дни мислех да направя закачлива забележка на една грамотна форумка, че е написала нещо от рода на "здравей те", но когато кликнах на поста и, видях, че в оригиналния текст нямаше интервал. Така и не разбрах защо в нейния пост излизаше с интервал, а в цитата беше без.

# 680
Аз питах в друга тема защо спелчекът тук подчертава "контрацепция" и получих отговор - "Защото си написала "чинии" с 12 правописни грешки."  Laughing В контекста на диалога беше смешно. Но, наистина, пробвайте да напишете "контрацепция". Може би е мръсна дума в платформа за бременност и деца.  hahaha

# 681
  • София
Де да беше само от софтуера!

# 682

Понякога платформата  на форума показва грешно изписване. Точно преди няколко дни мислех да направя закачлива забележка на една грамотна форумка, че е написала нещо от рода на "здравей те", но когато кликнах на поста и, видях, че в оригиналния текст нямаше интервал. Така и не разбрах защо в нейния пост излизаше с интервал, а в цитата беше без.
Видяла си е грешката и е редактирала по-късно. Но в цитата не може да поправя.

# 683

Видяла си е грешката и е редактирала по-късно. Но в цитата не може да поправя.

Не, точно обратното. Цитатът беше верен, а постът грешен. И аз първоначално така си помислих и пробвах няколко пъти.

# 684
този, който е цитирал, е поправил цитата в своя пост
аз го правя понякога

# 685
този, който е цитирал, е поправил цитата в своя пост
аз го правя понякога

Не, точно това обясних. Оригиналният пост изглежда така:

Здравей те

Когато го цитирам излиза Здравейте

Когато се върнах да погледна, оригиналният пост отново изглеждаше здраве те

Ще се върна да го погледна отново!

# 686
Да разбирам ли, че ако срещна грешка от този тип в мнение на някоя потребителка с претенции, мога да й направя проверка с опит да я цитирам? И ако в цитата няма грешка ще следва, че грешката не е нейна?

Все по-често липсва тире при изписване на сравнителна степен.

# 687
  • София
А защо изобщо ползвате тези проверки? За мен е по-добре печатна грешка, отколкото някаква глупава програма да ми обърква писането. И на английски не ползвам, защото не забелязвам кога ми поправя грешките, а оттам, тъй като това ми е чужд език, не подобрявам правописа си, а си го карам на наивно незнание.

# 688
  • Другата България
Някаква нова мода ли е да се пише ''те'' отделно: оправдава те, напада те, здравей те, и т.н? Срещам го от хора с претенции на четящи. Confused
И говорещи по няколко езика, нали? Sunglasses Wink
Ама и на тях им не е лесно, да знаеш. Grinning
Съгласна съм с Анди за това
.

# 689
-Колко (пари) мога да дръпна? Angry

Общи условия

Активация на акаунт