Фраза, която мразя

• 1 217 980
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 1 155
Сега се сетих за една много омразна дума 'Ручкам". Twisted Evil
Също и "ровичкам".
И двете значат ровя, търся, разбутвам.

# 1 156
# 1 157
Защото преобладаващо така съм го чувала от всички и навсякъде, включително и когато съм кръстосвала Рила и съм се качвала на самия връх. Му́сала също съм чувала, рядко, и ме е учудвало (но без да ме е дразнело Laughing).
В тази беседа твърдят, че в Енциклопедия България е уточнено ударението на последната сричка. Който има възможност, да провери. 33uu

# 1 158
  • В Космоса
Има версии, че:

Цитат
Името на връх Мусала произлиза от времето на турското владичество и преведено от арабски означава „близо до Бога“ („мус Аллах“). Също така „Мусалла“ се нарича и мястото в джамията, върху което се полагат покойниците.

Но аз също съм свикнала да го произнасям с ударение на "у". Embarassed

# 1 159
Точно като се има предвид турския произход на името Мусала - Мус Аллах, се очаква да се произнесе с ударение на У или с двойно ударение - на У и на последното А.
Все пак казваме и мАшалла(х), а не машаллА(х), нали?  Simple Smile
Между другото, аз пък досега не бях чувала някой да произнася МусалА или е било толкова рядко, че не ми е направило впечатление. Нещо регионално май се получава, като мАнта и мантА, а?  Laughing

# 1 160
  • В Космоса
С двойно ударение, според мен, ако идва от Мус Аллах. Peace

Ако идва от  „Мусалла“ се нарича и мястото в джамията ърху което се полагат покойниците, не знам къде би трябвало да е. С ударение на първо "а" също ми звучи доста арабско. Laughing

# 1 161
По ТВ казват МусалА.

# 1 162
Според речника на БАН, изданието от 2004, правилното е с ударение на последната сричка.

# 1 163
  • Варна/Лондон
И колко често на ден си говорите за Мусала, че чак да ви подразни как се произнася? Мен за да ме подразни фраза или ще е вулгарна, или някой познат, приятел с който контактувам ежедневно използва фрази, които да ми дразнят ухото.

# 1 164
  • София
Защо задълбавате с тая Мусала? Дразни я и толкоз ....  Flutter

# 1 165
Джери, няколкото фрази, които ми стържат на ухото, са ми такива по различни причини, тъй че защо да отричам на друг неговите си причини да го дразни нещо?

От дискусията за Мусала накрая и аз почнах да се съмнявам във всичко, добре че хвърлих поглед в речника.  Laughing

# 1 166
Откакто забременях няма ден , в който да не чуя по няколко пъти: "Спи сега, че като родиш и да искаш, няма да можеш"  Все едно идва краят на света......

# 1 167
  • София
Мен ме дразни невинно звучащата уж дума "работилничка". Не знам защо, но настръхвам, като я чуя.

# 1 168
  • Близо до гората...
А я кажете на Осогово къде е правилното ударение. В околността го произнасят по различен начин от този, който аз съм ползвала до сега.

Ударението е на първото "о". Живея в Кюстендил.  Wink

# 1 169
Откакто забременях няма ден , в който да не чуя по няколко пъти: "Спи сега, че като родиш и да искаш, няма да можеш"  Все едно идва краят на света......

Ами вярно си е  Laughing Но наистина е дразнещо да го чуваш постоянно! ooooh!

Добавям "с пръст в г*з" . Е много е грозно  Sick

Общи условия

Активация на акаунт