Фраза, която мразя

• 1 217 982
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 1 185
То пък англицизмите са по-приятни сякаш...  Stop
Като ще дъвчем думички, напоследък се изприщвам от използването под път и над път на "релевантен". Нова мода, префърцуненост, демонстрация на псевдообразованост или на беден речник?

# 1 186
Във форума все по-често попадам на "е" написано вместо "и" или "я". Като самостоятелна дума, не сгрешена буква в дума. Не знам на какво се дължи, но не ми допада особено.

# 1 187
Обръщението " Човек", откачаааааам. #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 1 188
  • SF
То пък англицизмите са по-приятни сякаш...  Stop

О, да! За мен са много по-приятни. И испанските и френските еквиваленти също.
 Естествено, ползвам ги, когато говоря с приятели и то не нещо особено значимо и сериозно.

# 1 189
  • На ръба..
Акуратен..разбирам, че понякога хората имат нужда да си погалят егото си, използвайки думи като релевантен и акуратен и не знам още какви чуждици, ама в моите очи изглеждат смешни..имаме си достатъчно богат речник за да ни се налага да ползваме чуждици за думи, които имат български синоними.

# 1 190
  • София
Един колега използава думата "дискутабилно" или "дисктутабълно" ли беше.  Sick

# 1 191
То пък англицизмите са по-приятни сякаш...  Stop
Като ще дъвчем думички, напоследък се изприщвам от използването под път и над път на "релевантен". Нова мода, префърцуненост, демонстрация на псевдообразованост или на беден речник?
Всичко накуп. В академичните среди е много обичана дума. Този тип англицизми са голям недостатък на съвременния ни научен език. Важно е да не се пуснеш по течението и да им се противопоставяш съзнателно, защото много лесно се прихващат, ако не внимаваш. Често, но невинаги изразяват безпомощност на изказа. Нали и Далчев е казал, че най-книжно звучат онези, които са чели най-малко книжки.  Simple Smile Много компетентни хора също ги употребяват просто защото вече стабилно се налагат като стил и ако не ги ползваш, рискуваш да звучиш "ненаучно" и "делнично". Литераторите ги обичат най-много, а езиковедите се цупят.

Вече плъзнаха и в ежедневието. Държа Местан отговорен за тези и други езикови зулуми. Репортерите ги заучават от него, а после няма спиране. Когато придобият гражданственост и се утвърдят като "добър стил", всички останали ще звучим архаично, в най-лошия случай - селски.

# 1 192
Чуя ли за поредната "Иновация" , ми идва да  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 1 193
Големият ми син имаше учителка в долните класове, която обожаваше думата "докато" и я употребяваше под път и над път. Нямаше да ме дразни толкова много ако не поставяше ударението на "а"  #Crazy

# 1 194
Има едни паразити "тоест" и "сиреч", които не мога да понасям. Без да си дал вид, че нещо не е ясно, говорещият постоянно пояснява нещо, т.е., сиреч...

# 1 195
Има едни паразити "тоест" и "сиреч", които не мога да понасям. Без да си дал вид, че нещо не е ясно, говорещият постоянно пояснява нещо, т.е., сиреч...

По-добре е от "демек"! Sick

# 1 196
  • Другата България
Ааааа, "демек" не закачай! Stop Sunglasses
Типична северозападнала доста често употребявана дума. Hug

# 1 197
Здравейте, мами! Извинете, че нахлувам в темата, ама и аз да си кажа мъката - изключително ме дразнят неграмотностите от типа: маркирВам, фантазирВам, простирВам, шотирвам, чекирвам, санирвам, паркирвам... както и напримерно и попринципно. Обаче -ВАМкането просто ме изкарва от кожата! ААААА!

# 1 198
Здравейте, мами! Извинете, че нахлувам в темата, ама и аз да си кажа мъката - изключително ме дразнят неграмотностите от типа: маркирВам, фантазирВам, простирВам, шотирвам, чекирвам, санирвам, паркирвам... както и напримерно и попринципно. Обаче -ВАМкането просто ме изкарва от кожата! ААААА!

О, да, лакирВам се #Cussing out

# 1 199

+1 също и "демек", което ми звучи безумно
Close

Общи условия

Активация на акаунт