Фраза, която мразя

• 1 217 949
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 1 245
Мен ме дразни, доколкото не ги разбирам, но ми е интересно да научавам значението им.

От англицизми като "ейчар" и "ап" се дразня повече, защото все още имаме съответствия. Но тези ще се наложат и ще ги избутат.

# 1 246
Точно сръбски, не би ми било интересно да научавам Wink.

# 1 247
Е, защо. Нали са съседи. В чужбина, когато общувам с колеги от Сърбия, много обичаме да си сравняваме разни думи и фрази. Също и с поляци и чехи. Изобщо, всички братя славяни.  Hug

# 1 248
Мен ме дразни, доколкото не ги разбирам, но ми е интересно да научавам значението им.

От англицизми като "ейчар" и "ап" се дразня повече, защото все още имаме съответствия. Но тези ще се наложат и ще ги избутат.

Коя е българската дума за app?

# 1 249
(Мобилно) приложение.

# 1 250
Е, защо. Нали са съседи. В чужбина, когато общувам с колеги от Сърбия, много обичаме да си сравняваме разни думи и фрази. Също и с поляци и чехи. Изобщо, всички братя славяни.  Hug
Едно е да говориш със сърби и да си сравняваме езиците ( аз обикновено им казвам, че говорят развален български Mr. Green) и съвсем друго да говориш с българи и умишлено да използваш сръбски думи, които отсрещната страна не разбира.

# 1 251
Това си е въпрос на личен стил, мен не ме обижда. И е само в лични разговори, иначе човекът много добре познава стиловите регистри и преминава от един в друг според случая.

# 1 252
Въпрос на елементарна култура и възпитание е, да говориш в стил и език разбираем за отсрещната страна! Всичко друго е жалки опити за оригиналничене.

# 1 253
# 1 254
Въпрос на елементарна култура и възпитание е, да говориш в стил и език разбираем за отсрещната страна! Всичко друго е жалки опити за оригиналничене.
Ние сме приятели и не го приемам така. С приятелите си човек може да оригиналничи, без да е жалко. Освен това имаме специално отношение към езика и за нас няма грозен език.

Но е грозно това така модерно "бригане" във форума, защото не само звучи просташки, поне на мен, но и изразява специфичен светоглед.

# 1 255
А ако не беше близък и примерно имаш с него професионални отношения?  Laughing
Имам приятелка, която владее 6 езика, но никога не ми вмъква чуждици. Както вече казах, за мен е въпрос на култура и възпитание, да говориш на разбираем за другия език. Българският език е достатъчно богат и нямам нужда от думи като брига и т.н.

# 1 256
А ако не беше близък и примерно имаш с него професионални отношения?  Laughing
Той не говори така в работна среда. Има си време и място за тези неща.
А ако някой не ги спазва, това е чисто и просто непрофесионално.

Иначе никога не ми е "бригал", както казах, от форума го научих този бисер.  Shocked

# 1 257
  • София
newsm78 Когато свекито говори на нейния диалект, а аз не, коя от двете оригиналничи?

# 1 258
Правиш ли разлика между това, някой да говори на диалект, който цял живот е говорил и някой друг, който говорейки с теб вмъква сръбски или думи от друг език, които ти не разбираш?

# 1 259
  • SF
"С колко мъже си спала?"

Общи условия

Активация на акаунт