Фраза, която мразя

• 1 217 939
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 1 320
  • SF
Нищо не пречи и е много приемлив вариант, когато хората, участващи в разговора познават човека и знаят името му.
Ако говориш със служителката в банката "Цветан (Петров) ще дойде да подпише кредита." не е много удачно. Нито, когато разговаряш с някой от шефовете си. "Ще ползвам компенсация, но ще питам Цецко за деня."

# 1 321
Нищо не пречи и е много приемлив вариант, когато хората, участващи в разговора познават човека и знаят името му.
Ако говориш със служителката в банката "Цветан (Петров) ще дойде да подпише кредита." не е много удачно. Нито, когато разговаряш с някой от шефовете си. "Ще ползвам компенсация, но ще питам Цецко за деня."

Служителката в банката така или иначе очаква "Цветан Петров"  Simple Smile. Да, и аз мисля, че в неформален разговор най-удачният вариант е да се споменава мъж/приятел е с име. Като се започне с тия половинът, моя, гаджето ми, съпружието и т.н., губя всякакъв интерес да чуя по-нататък историята!
На шефа му е достатъчно да обявиш, че ще обсъдите датата вкъщи!

# 1 322
  • ту тук, ту там
А на теб ако искам да ти кажа нещо за мъжа си, как очакваш да го нарека, надявам се не по име?!

# 1 323
Цветан Петров го наричай, ще те разбере. Laughing

# 1 324
А на теб ако искам да ти кажа нещо за мъжа си, как очакваш да го нарека, надявам се не по име?!

Е, разбира се на напълно непознат, ще трябва да го титуловаш, но иначе има ли проблем да му се спомене името?

# 1 325
  • ту тук, ту там
Разбира се, че няма, но аз имах предвид точно такива ситуации. А ми се налага сравнително често. Дори на английски ми се налага да обяснявам и тогава си използвам "husband", но не е особено коректно!

На немски си има специална дума - "Lebensgefährte", т.е. спътник в живота.  Grinning

# 1 326
Разбира се, че няма, но аз имах предвид точно такива ситуации. А ми се налага сравнително често. Дори на английски ми се налага да обяснявам и тогава си използвам "husband", но не е особено коректно!

Аз имах предвид по-скоро разговор с познати и с такива, за които няма никакво значение кой кой е в твоята връзка!

# 1 327
  • ту тук, ту там
Ясно, не сме се разбрали!  Peace
Хайде за да не е съвсем спам, да кажа, че много ме дразни да се наричат малките момиченца "принцеси"! "Моята принцеса...", "целувки за малката принцеса" и т.н.

# 1 328
Ясно, не сме се разбрали!  Peace

Peace разбрахме се!

# 1 329
Аз казвам "мъжът ми",а понякога дори и "съпругът ми",без значение,че нямаме подпис..заедно сме от 17 години с дете на 7 години и остана да кажа "гаджето ми"...  Mr. Green

По-точно ще бъде "партньорът ми" или "бащата на детето ми".

Защо?Само един подпис ли го прави мой мъж??Аз бях на 16 години,като се събрахме и 17 години живеем заедно вече!!Има сума ти и "подписи"дето не изкарват толкова.Това,че съм против брака и идиотщината с "подписа" трябва ли да ми казвам "бащата на детето ми"?Като му е баща на мен какъв ми е?Или само това ни свързва?За мен подписа не значи нищо,никога не бих го направила и пак за мен си е "мъжът ми".Той също казва жена ми или съпругата ми...

# 1 330
Аз казвам "мъжът ми",а понякога дори и "съпругът ми",без значение,че нямаме подпис..заедно сме от 17 години с дете на 7 години и остана да кажа "гаджето ми"...  Mr. Green

По-точно ще бъде "партньорът ми" или "бащата на детето ми".

Защо?Само един подпис ли го прави мой мъж??Аз бях на 16 години,като се събрахме и 17 години живеем заедно вече!!Има сума ти и "подписи"дето не изкарват толкова.Това,че съм против брака и идиотщината с "подписа" трябва ли да ми казвам "бащата на детето ми"?Като му е баща на мен какъв ми е?Или само това ни свързва?За мен подписа не значи нищо,никога не бих го направила и пак за мен си е "мъжът ми".Той също казва жена ми или съпругата ми...

Защото формално не ти е съпруг, нито ти си му съпруга. Не ми се карай на мен. Такива са приетите обръщения.

Аз лично не съм против брака и не смятам подписа за идиотщина. Вие обаче, щом сте на различно мнение, щом сте взели решение да не се подписвате, тогава ще си носите съответните последствия. Все пак живеем в общество, където нормата е брак. Не отричам правото на всеки да си живее както му харесва, но не приемам, че двамата партньори са съпрузи. Партньори са. Хора, живеещи заедно са, но не са съпрузи.

# 1 331
Как реши,че се карам?Имам мнение-изказвам го!Видя ли някъде груб тон в думите,освен несъгласие?
Ами то по отношение на "партньор" той във всеки случай е така,без значение брак или не!Ако има "подпис" вече не са ли партньори?

# 1 332
  • SF
Служителката в банката така или иначе очаква "Цветан Петров"  Simple Smile. Да, и аз мисля, че в неформален разговор най-удачният вариант е да се споменава мъж/приятел е с име. Като се започне с тия половинът, моя, гаджето ми, съпружието и т.н., губя всякакъв интерес да чуя по-нататък историята!
На шефа му е достатъчно да обявиш, че ще обсъдите датата вкъщи!

Благодаря за идеите, но аз нямам колебания кого как да наричам. Ясно е, че може да описваме нещата по няколко начина, дори може да нямам къща или шеф. Обсъждаме как да наричаме приятелката, съпругата, гаджето, а не как да кажа на шефа си "Утре ще ви отговоря кога ще ползвам компенсация", без да му казвам кого къде ще питам.
Служителката в банката може и да очаква  Цветан Петров като съпруг на Росица Тенева, но тя да тегли кредит с любовника си или сина си, когото не очакват. Така че не винаги употреба на име, без пояснение кой какъв се явява е удачна.
На мен лично ми е много странно и точно като тебе губя интерес да слушам какво са направили Антония или Росица, без изобщо да ги познавам тези хора и да подозирам каква е връзката им с разказващия и защо слушам за тях.
Ако не е ясно, ще дам пример, но употребата просто на някакви имена, също не ми допада.

# 1 333
Съгласна съм, че "съпруг" и "съпруга" звучи странно за хора, които не са сключили брак, но не виждам какво пречи да казват "мъжа ми" и "жена ми". Това не са юридически понятия и не виждам основание да им се отрича правото да ги ползват.
На мен ми е по-странно да наречеш мъжа, с когото живееш от години и имаш деца, "приятеля ми".  По-скоро го свързвам с периода на гаджетата, отколкото на съжителите. Щом делят покрив и домакинство, значи са семейство. С брак или без брак - все тая.

# 1 334
Благодаря за идеите, но аз нямам колебания кого как да наричам. Ясно е, че може да описваме нещата по няколко начина, дори може да нямам къща или шеф. Обсъждаме как да наричаме приятелката, съпругата, гаджето, а не как да кажа на шефа си "Утре ще ви отговоря кога ще ползвам компенсация", без да му казвам кого къде ще питам.
Служителката в банката може и да очаква  Цветан Петров като съпруг на Росица Тенева, но тя да тегли кредит с любовника си или сина си, когото не очакват. Така че не винаги употреба на име, без пояснение кой какъв се явява е удачна.
На мен лично ми е много странно и точно като тебе губя интерес да слушам какво са направили Антония или Росица, без изобщо да ги познавам тези хора и да подозирам каква е връзката им с разказващия и защо слушам за тях.
Ако не е ясно, ще дам пример, но употребата просто на някакви имена, също не ми допада.
Ти даде пример, отговорих ти, далече съм от мисълта да ти давам идеи. Да оставим банковата служителка и сложната връзка на кредитоискателите, както стана ясно по-горе, аз съм "за" в приятелски кръг и разговор, партньорът да бъде назоваван с име, а не ...ми! Надявам се сега аз да съм ясна.

Общи условия

Активация на акаунт