Фраза, която мразя

• 1 217 939
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 1 500
Свекърва ли ти се пада?  Laughing

Какво е "цап цап кунки"?

Mr. Green да, крокодил
пляс пляс ръчички трябва да е
мисля, че пак е диалектно, но да не бъркам, имало е някога такава игра иначе  Mr. Green по крокодилско време

# 1 501
Как по крокодилско, "пляс, пляс, ръчички" с мен са я играли, а съм под 30.  Laughing

Нямаше да я разпозная, мерси за превода, Софи.  Laughing

Не знам дали "кунките" са диалектно или архаично, а особено в нашия език хората много объркват двете категории.

# 1 502
Как по крокодилско, "пляс, пляс, ръчички" с мен са я играли, а съм под 30.  Laughing

Нямаше да я разпозная, мерси за превода, Софи.  Laughing

Не знам дали "кунките" са диалектно или архаично, а особено в нашия език хората много объркват двете категории.

newsm78 с мен не са я играли, почти на 40 съм
за диалектите - в някои райони съм го чувала и в днешно време  Simple Smile

# 1 503
Торбеста мечка, а колко ти е голямо детето, че толкова те нервира "цап, цап кунки" Laughing ?

# 1 504
Майка ми е държала изпит върху тези изрази. Детска педагогика, Благоевград, преди доста години. Разказвала ми е за изпита си. Събирала е подобни изрази, игри, залъгалки за въпросния изпит. Оттам мисля, че е диалект, но може да греша.

# 1 505
Дали са диалектизми, или архаизми, все едно, много граждани ги използват. Казвам граждани, защото Торбеста мечка се възмущава, че съкровещицата й е от 40г. софиянка, а продължава да ги употребява Laughing . Моят род е от поколения в София, но подобни неща съм чувала от баби и дядовци, не само от моите.

# 1 506
Дали са диалектизми, или архаизми, все едно, много граждани ги използват. Казвам граждани, защото Торбеста мечка се възмущава, че съкровещицата й е от 40г. софиянка, а продължава да ги употребява Laughing . Моят род е от поколения в София, но подобни неща съм чувала от баби и дядовци, не само от моите.

Разбира се; това е вид фолклор. Ще е грехота да се изгуби.

# 1 507
Фразата , която напоследък ме изкарва от равновесие като кажат, че някой има "експертиза", в смисъл че е компетентен по съответната тема.
Експертиза означава изследване и нищо повече.
Но явно не звучи убедително, ако кажеш, че съответният човек има професионален опит или компетентност....

Ох, това не го бях чувала, тая криворазбрана цивилизация, пардон, цирвирцакция...
 Чувала съм водещи по радиото, които през Страстната седмица говореха за Страсти в парламента, със сигурност нямаха предвид страдания, разбрах го от контекста, в който го казват Sunglasses .

# 1 508
А дали си спомняш всичко? Това определено се казва или прави с дете на месеци до 1,5 г., когато започва да се учи  да изпълнява и разбира някои неща.
Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский. Дали е диалектна или архаична не се наемам да споря.

# 1 509
Неприятен ми е израза, че някой, примерно единия родител /сега в такава тема четох нещо и го мярнах израза/, играе доброто ченге, а другия - лошото. И самата дума ченге ме дразни.

# 1 510
А дали си спомняш всичко? Това определено се казва или прави с дете на месеци до 1,5 г., когато започва да се учи  да изпълнява и разбира някои неща.
Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский. Дали е диалектна или архаична не се наемам да споря.

Според Гугъл е от тревненско

http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Praba … tskiya%20ezik.htm

# 1 511
Аз съм от североизтока и тук се употребява, но може би от по възрастните. Разпространено е явно доста.

# 1 512

А какъв е глаголът за придвижване на документ в деловодство, където му слагат входящ номер? Питам си просто, за да знам има ли друга дума Wink

# 1 513
  • Ямбол
Подавам.

# 1 514
"Входирам" противоречи на правилата за словообразуване в българския език с този славянски корен и наставка от латински произход. Издава езикова безпомощност у първоизточниците си и навик у последвалите ги. Вторите не са толкова виновни.

Какво му е на "внасям"? Щом е внесено, значи има входящ номер, все пак говорим за деловодство в институция. Може и допълнително да се уточни, не е нужно всичко да става с една (несъществуваща) дума. Трябва да се проучи кой глагол се е използвал преди "входирам" и дали не е бил "внасям".

Болят ме пръстите, докато пиша "входирам".  Confused

Общи условия

Активация на акаунт