Фраза, която мразя

• 1 218 022
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 1 605
Ами то така е правилно.
"Вие" е само учтиво обръщение, а глаголът си е в ед. ч. Нали за един човек се пита?

Не ми се търсеше, но айде, от мене да мине  Hug -
http://gramatika-bg.com/pravopis/pravopis-uchtiva-u4tiva-forma-u … ost-u4tivost.html

Преди години не беше така.
Благодаря! Peace

# 1 606
  • SF
Аз думата фитнес не знам с каква "по-българска" бих могла да я заменя, за да обясня на накого къде отивам или къде се намирам в момента.
Ако кажа "отивам на зала" - коя зала? Изложбена?
Отивам на джим е сладко, но не е популярно (все още) и трябва да пояснявам. Езикът, на който говоря, трябва да е удобен и разбираем от тези, на които говоря. Ако някоя полска дума се наложи вместо "фитнес" и стане по-използваема и по-ясна за повече хора, ще я ползвам и няма да й се дърпам.
Gym също  е съкратено от gymnastic. Заради въпросното удобство.
Няма лошо в съкръщаването на думите, стига да не се губи смисълът им.

# 1 607
Аз думата фитнес не знам с каква "по-българска" бих могла да я заменя, за да обясня на накого къде отивам или къде се намирам в момента.
Ако кажа "отивам на зала" - коя зала? Изложбена?
Отивам на джим е сладко, но не е популярно (все още) и трябва да пояснявам. Езикът, на който говоря, трябва да е удобен и разбираем от тези, на които говоря. Ако някоя полска дума се наложи вместо "фитнес" и стане по-използваема и по-ясна за повече хора, ще я ползвам и няма да й се дърпам.
Gym също  е съкратено от gymnastic. Заради въпросното удобство.
Няма лошо в съкръщаването на думите, стига да не се губи смисълът им.
Джим идва от гимназиум Simple Smile и означава зала, в която са се провеждали състезания и тренировки.
Origin:
Late 16th century: via Latin from Greek gumnasion, from gumnazein 'exercise naked', from gumnos 'naked'.
Tук не става дума за съкращаване на дума, а за неправилна употреба на дадена дума. В Бг се е утвърдила думата фитнес, но ако кажеш на някой англо говорящ хайде на фитнес, ще те изгледа очудено.
А думата гимнастик е пак производна на гимназиум! И никой не използва джим като съкратен вариант на гимнастик. Джим се ползва само и единствено за зала за спорт!

# 1 608
  • SF
Вижте, аз изобщо не споря за произхода на думата. Едва ли тези, които го същкращават обаче, знаят джимназиум, джимнастикс и така нататък. И хич даже не им пука! Те му казват джим. А ние (все още) фитнес.
Мене много често ме питат дали тренирам нещо. И винаги казвам "Ходя на фитнес" и никога, че "тренирам" фитнес.

# 1 609
Аз най-много мразя фразата " Не всичко, което хвърчи се яде!"  Joy Joy Joy Ужас просто! 

# 1 610
Как не ви писнА за едно и също да се дърляте вече няколко страници  Whistling ...
Страшно ми харесва, като чуя "стереопор" Sunglasses , "бисквиди", "адреза", "оцеда", че дори и "дюшега" съм чувала, радост за ухото Crazy .

# 1 611
Как не ви писнА за едно и също да се дърляте вече няколко страници  Whistling ...
Страшно ми харесва, като чуя "стереопор" Sunglasses , "бисквиди", "адреза", "оцеда", че дори и "дюшега" съм чувала, радост за ухото Crazy .
фафлата , сабахлем , сутрината,пазарЯТ .....

# 1 612
Дразни ме да се казва "преценя", вместо "преценява". Един даскал по физ. възп. казваше "ще ви оценям" Mr. Green . А една учителка по география ни казваше "Какви сте такивИ лоши", това също много ми харесва Mr. Green .

# 1 613
  • София
А какво ще кажеш за това писмо: Wink

Господине министре,
с душесмут окосъзрях във вестителите във вестникопродавниците, че е сторена изпъдица на самоличността ми от висшето просветилище народно, поради негодие старешко. Това вля злиногорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувни и матерни мръснословия, защото ако ме окосъзрете, ще заключите, че съм душесвеж, сърцемлад и в прекрасно якотелие, никакво коленослабие и кръстонемощни поличби не са ме спохождали. Храноглътните ми желания са акто у новобрачни. Глъталището ми , коремчето ми и продължавите ги телесни добавки са в изправност. Сърцетупът ми е нормален. Кръвотласъкът ми е естествен, а любощенските ми подсети са непрестанни.
При това якосърдие и якотелие бива ли да ме подвъргвате на изпъдица?
С настоящето си буквописно заявление Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустоделие, а в буднодневие да ме оставите на трудотворна занимавка.
Последна доплънка:
Виж, ако става дума за професор Влахов, той, макар, че е в ергенски самолипс, изпада в кръстонемощие и е в пълен угас на любощенските си подсети. Ето защо неговата изпъдица е по-належаща!

Може да е странно, но разбираемо, че и емоционално. Laughing 

# 1 614
Много интересно, Джули, благодаря, усмихна ми следобеда с това писмо!
Голяма работа е бил Балан, не ще и дума! Grinning

# 1 615
фафлата , сабахлем , сутрината,пазарЯТ .....

фефруари

# 1 616
"Ти можеш, но не искаш!"

#Crazy

# 1 617
"Флюбен", "Не се прави на какъвто си" Flutter

# 1 618
  • SF
"Ако го искаш достатъчно силно, ще стане" и вариациите му.

# 1 619
Фнуци, Фнимателно.

Общи условия

Активация на акаунт