Фраза, която мразя

• 1 218 037
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 1 635
  • SF
"Не се тревожи." ми показва, че може би наистина тревогата ми не е съизмерима на проблема, след като идва от човек, който гледа отстрани.

Ако приятелката ми споделя за проблем в семейството си, тя в пъти по-добре познава мъжа си, отколкото аз. Моите съвети, и при най-доброто ми желание, ще са по-малко ценни от нейната собствена преценка. Ами ако тя не ми споделя, за да иска съвет, а просто, за да и олекне? Тъй че е въпрос на ситуация, според мен.

Да, и според мен. Човек и да познава мъжа на приятелката си, не може да влияе на притеснението й.
Това са паразитни изрази. Всеки ги използва. "Айде стига гупости, не се притеснявай, не го мисли..."
Стават особено дразнещи, когато някой ти ги заповтаря и заизрежда всичките и само това намила. Плюс добавките, че си песимист, че си станал много черноглед.. Ето, дадоха се примери, някои проблеми траят с години и с години тези хора са подложени да слушат едно и също.

# 1 636
"Ти си знаеш" е особено дразнещо и е израз на тотална незаинтересованост. Има начин да го кажеш, така че отсреща да почувстват подкрепата. Ангажирам единствено себе си с горното.

# 1 637
  • София
Моята свекърва постоянно се набърква с някакви съвети относно живота ми ,но винаги накрая 10 пъти повтаря "ти си знаеш" - Особено ,когато не съм съгласна с нея . Това ме дразни ужасно много!
"Ти си знаеш " е много тъп израз и всеки ,който ми го каже отнася много гадна захранка .
За мен си е талант да изслушаш някого и да дадеш съвет или да отреагираш на проблема на другия. Аз лично имам такъв и за това повечето ми приятелки ме натоварват постоянно с някакви ситуации и искат съвети от мен , много е натоварващо, въпреки всичко не съм казвала на никоя "ти си знаеш". 

# 1 638
Моята свекърва постоянно се набърква с някакви съвети относно живота ми ,но винаги накрая 10 пъти повтаря "ти си знаеш" - Особено ,когато не съм съгласна с нея . Това ме дразни ужасно много!
"Ти си знаеш " е много тъп израз и всеки ,който ми го каже отнася много гадна захранка .
За мен си е талант да изслушаш някого и да дадеш съвет или да отреагираш на проблема на другия. Аз лично имам такъв и за това повечето ми приятелки ме натоварват постоянно с някакви ситуации и искат съвети от мен , много е натоварващо, въпреки всичко не съм казвала на никоя "ти си знаеш". 

Случвало се е да кажа на близък или приятелка, че преценката за дадена ситуация е негова/нейна и той/тя би преценила кое е най-доброто в случая, но винаги питам мога ли да помогна с нещо. Мисля, че за да ми се довери някой, най-малкото иска да чуе мнението ми, да получи подкрепа или съвет. "Ти си знаеш" е отвратителен израз!

# 1 639
Много често ми се е случвало да използвам "Ти си знаеш". Някой идва, излага ми някакъв проблем, аз умувам, предлагам разни решения, които на мен ми се струват подходящи, обаче насреща ми се цъка само и ми се нервят, че не можело то тъй, трябвало еди-как си. Ами тогава си прави каквото си знаеш бе, какво ме занимаваш! Много ясно, че накрая ще кажа "ти си знаеш". Освен това хората, които искат съвет, обикновено не чакат готов отговор, а имат някакво решение, което искат да бъде подкрепено. Ами ако на мен ми се струва неподходящо решението, но човекът настоява, че това е единственият изход, ще му кажа, че той си знае, какво друго да направя!

# 1 640
Когато попиташ някой близък за съвет или искаш просто подкрепа ме вбесява отговора Не знам, оправяй се!  ooooh!

# 1 641
Много често ми се е случвало да използвам "Ти си знаеш". Някой идва, излага ми някакъв проблем, аз умувам, предлагам разни решения, които на мен ми се струват подходящи, обаче насреща ми се цъка само и ми се нервят, че не можело то тъй, трябвало еди-как си. Ами тогава си прави каквото си знаеш бе, какво ме занимаваш! Много ясно, че накрая ще кажа "ти си знаеш". Освен това хората, които искат съвет, обикновено не чакат готов отговор, а имат някакво решение, което искат да бъде подкрепено. Ами ако на мен ми се струва неподходящо решението, но човекът настоява, че това е единственият изход, ще му кажа, че той си знае, какво друго да направя!
Мразя израза, но и аз го ползвам именно в подобни ситуации.

# 1 642
  • Ямбол
Когато попиташ някой близък за съвет или искаш просто подкрепа ме вбесява отговора Не знам, оправяй се!  ooooh!
Колко пъти ми е идвало да го кажа това, обаче все отговарям както трябва, особено на учениците, след като съм повторила поне 10 пъти едно и също нещо и следващият въпрос е именно това нещо. Прекрасно упражнение за каляване на нерви - отговаряш и обясняваш, все едно за първи път го казваш.

Много интересно, Джули, благодаря, усмихна ми следобеда с това писмо!
...
И как точно ти го усмихна следобеда при положение, че в българския ни език няма такъв израз? Ужасно дразнещ израз - усмихна ми деня, вечерта или направи ми деня, вечерта, пр.

# 1 643
  • София
То пък остава и на учениците така да им отговориш...  Crazy

Ти си знаеш хем ме дразни, хем в някои ситуации накрая просто няма какво друго да кажеш... точно в описаните - искат ти съвет, ама нищо от казаното от теб не приемат, все нещо криво... ами накрая освен ти си знаеш какво да му кажеш...
Обаче има един друг тип употреба ръсят ти се непоискани съвети и напътствия, ама все се вмъква и това - ти си знаеш... в смисъл аз не се натрапвам, ама да ти потретя как трябва да е... но ти си знаеш... Mr. Green

За усмихването на деня ми е много приятен изразът... какво по- приятно от това, че на някое лице е грейнала усмивка, че нечии настроение си оправил, че  ще му е по-приятен деня на някого пък било то и за 5 мин... Laughing

# 1 644

...
И как точно ти го усмихна следобеда при положение, че в българския ни език няма такъв израз? Ужасно дразнещ израз - усмихна ми деня, вечерта или направи ми деня, вечерта, пр.

Леле, какви изнервени хора има Mr. Green ... Ти видя ли Защо съм отговорила така, на какво? Размахвай си пръст на учениците, моля.
Мен ме дразни "българския Ни език". За какво ти служи Ни, моля, обясни! Има ли друг български език, който не е наш?

# 1 645
  • София - Варна

...

Леле, какви изнервени хора има Mr. Green ... Ти видя ли Защо съм отговорила така, на какво? Размахвай си пръст на учениците, моля.
Мен ме дразни "българския Ни език". За какво ти служи Ни, моля, обясни! Има ли друг български език, който не е наш?

Наистина си права. Да станеш пишман, че участваш в дискусии по форумите. Grinning

П.П. Очаквам коментари за "пишман". Simple Smile

# 1 646
И аз използвам пишман често  Peace

# 1 647
  • София - Варна

Именно това е побъркващото. Сякаш го казват нарочно, за да дразнят. Първо дават нетърсени съвети и после ако не си съгласен с тях, се изцепват с "Ти си знаеш..."
Не визирам само свекървите. Grinning

Май "Ти си знаеш!" ще излезе най-омразната фраза дотук.  #2gunfire Mr. Green

# 1 648
     За мен не е омразна.
    "Ти си знаеш" и "Както решиш" употребявам когато някой иска готово решение на конкретен проблем и след като го получи, започне да ме убеждава, че неговият начин е по-правилен и ще постъпи според собствените си виждания. Не е проявява на незаинтересованост, а отказ да убеждавам. Ако неговият вариант ми се стори по-добър, ще го кажа. Обичайно това се случва с колеги и не води до аргументиран спор. Имам чувството, че човекът е дошъл с нагласата да повторя решение, което е в главата му, но аз предварително не го знам.  
     Не съм срещала израза по другите начини, които коментирате в темата.

# 1 649
  • София - Варна
    За мен не е омразна.
    "Ти си знаеш" и "Както решиш" употребявам когато някой иска готово решение на конкретен проблем и след като го получи, започне да ме убеждава, че неговият начин е по-правилен и ще постъпи според собствените си виждания. Не е проявява на незаинтересованост, а отказ да убеждавам. Ако неговият вариант ми се стори по-добър, ще го кажа. Обичайно това се случва с колеги и не води до аргументиран спор. Имам чувството, че човекът е дошъл с нагласата да повторя решение, което е в главата му, но аз предварително не го знам.  
     Не съм срещала израза по другите начини, които коментирате в темата.

Това, което си описала ти, и мен не би ме подразнило.
За съжаление досега не съм я срещала в подобен контекст.

Общи условия

Активация на акаунт