Фраза, която мразя

• 1 218 079
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 1 725
  • София - Варна
Гръцките младежи не отстъпват. От там научих какво е -малака-, през дума го употребяват. Пък и навсякъде по света. Не, че за момчета е нормално, но за момичета... Rolling Eyes

Какво значи?

Аз това "курво" съм го чувала и от по-зрели жени. Две мои много добри приятелки така си говореха доскоро, даже още го вкарват от време на време. Grinning
А от младежи много често го чувам, по спирки, по улицата...  Редовно явление, кажи-речи.

Веднъж пък аз и мъжът ми се разминаваме с едни доста хубави мадами, той ги загледа подобаващо, но едната се изцепи към другата: "Курвооо, как ми се сере!" и уби романтиката. Mr. Green

# 1 726
 Sick "разцъквам"

Sick "цифра" - вместо "сума ти", "куп" "много". Особено гадно е, ако е членувано, "и"-то - удължено, а след изречението се добави обръщението "човек" (доста жалка паразитна дума. Сякаш постоянно трябва да си напомнят, че са хора...) или "е така".

Sick англицизми, чийто български двойник е известен на всеки с повече от 1 мозъчна клетка. "Уикенд"... Close К'во стана с "почивни дни"!?

Sick евфемизми за полов акт или на генитална тематика. "Домати", "кайсии", "яйца", "мляко", "сирене", "котенце", "катеричка", "банан", "морков", "паламарка", "шпек", "чиластря", "блъскам"...?! Остана ли въобще нещо, което да може да кажеш, без някой хормонясал инфантил да почне да се киска?

И първенците:
 Sick Sick "без да се обиждаш, ама"... чувствам се в правото си да нагрубя както си преценя, когато го чуя.

Sick Sick "много се впрягаш" - вероятно любителите на тази фраза смятат, че всички други са като тях- впрегатни животни, които разбират само от камшик. Не си обяснявам предпочитанията към нея по друг начин.

# 1 727
Отврат...afrikancho, ами нещо като нашето ''копеле'', обида, някъде го четох че и ''малоумник'' значело, абе  все в духа на милите думи, дето младежта употребява за ''добър ден''.

# 1 728
  • София - Варна
Цитат
"цифра" - вместо "сума ти"

Чувала съм "сумайти".
Звучи ми крайно неправилно и не ми харесва.
Не съм проверявала дали може да се употребява така, или пък е нещо като диалектна форма, но малко ме съмнява. Предполагам, че просто слагат "й" за по-лесно изговаряне.

"секциум"

Не ме дразни, но ми е странно по-старите поколения като кажат "транзистор" вместо радио.
Сега вече това не е актуално, но едно време 90% от българите (млади, стари) наричаха радиото с тази дума.
Аз също - чак в часовете по физика осъзнах, че съм в грешка. Grinning

Редактирам се след размисъл, хаха: Може пък да може да се каже и да не е грешно. От чисто езикова гледна точка. Не знам и аз.

Последна редакция: нд, 19 апр 2015, 14:13 от afrikancho

# 1 729
Чувала съм "маса" вместо "много" - маса време, маса пари...

# 1 730
Аз съм го срещала само при Гео Милев - "Септември" . Не съм го чувала, но ако го чуя, ще ми е по-скоро мило.  Heart Eyes

Последна редакция: пн, 20 апр 2015, 01:17 от Nickkie

# 1 731
  • UK
Сега попаднах на нещо, което отдавна не бях срещала - "като как" или "като как така", вместо само "как" или "как така". Аз съм го ползвала само като се лигавя с някого, но го чух използвано съвсем сериозно.

# 1 732
Не се бях замисляла, ама аз често го използвам, маса народ Laughing съм чувала да го използУва, звучи ми съвсем нормално Grinning .

# 1 733
За фраза не мога да се сетя . но ме дразнят чуждиците които постоянно навлизат в ежедневната ни реч:
селфи , нутриенти,  кокпит  ,френд , бодибилдинг , поствам, пействам, шервам, тагвам, лайквам и прочие.
Дразнят ме също англоезичните слогани в рекламите като "Power for you" , "makeup of makeup artists"...

# 1 734
Не се бях замисляла, ама аз често го използвам, маса народ Laughing съм чувала да го използУва, звучи ми съвсем нормално Grinning .

Гео Милев, нали ви казвам  Laughing

Цитат
хиляди
          маса
                народ

# 1 735

Гео Милев, нали ви казвам  Laughing

Цитат
хиляди
          маса
                народ
Laughing Въобще не правех връзка, странно ми беше.

# 1 736
Отврат...afrikancho, ами нещо като нашето ''копеле'', обида, някъде го четох че и ''малоумник'' значело, абе  все в духа на милите думи, дето младежта употребява за ''добър ден''.

Да , наистина го употребяват през дума . Значи " чикиджия" (маляка/малака) .

# 1 737
  • Варна/Лондон
Гръцките младежи не отстъпват. От там научих какво е -малака-, през дума го употребяват. Пък и навсякъде по света. Не, че за момчета е нормално, но за момичета... Rolling Eyes
Не влагат този смисъл, който знаеш. Да, превода е такъв, но в разговорна реч, с приятели, значението е друго. Така си говорят близки приятели. И ние ги имаме такива паразитни думи в нашият език. Другите им са ''педи му'' и ''матхя му'', и съм ги чувала в обръщение на син към баща. Simple Smile

# 1 738

Sick "цифра" - вместо "сума ти", "куп" "много". Особено гадно е, ако е членувано, "и"-то - удължено, а след изречението се добави обръщението "човек" (доста жалка паразитна дума. Сякаш постоянно трябва да си напомнят, че са хора...) или "е така".

Да, мен ме дразни същото.

Сега се сетих за едни думи, които незнайно как все още не съм добавила в темата: "читав", "тача", "потурчи" (изгуби), "изтърва", "прахоляк".

"Розаво", "Бежаво", "голями", "бяли" Close
"кафЕви", "къдрЕва"...

на макс или на мах също са досадни, ако се използват непрекъснато.
Прочетено из нета като отговор на реклама:
"Температура на макс, блоки на макс, втрисане на макс... " - кой е тоя Макс и защо ни занимават с неговите болежки?
Shocked За подчертаното! Абсолютно всеки път като чуех рекламата и си повтарях наум същото!
Да, "на макс" много дразни, а също и "на 100%". Казва се само "100%", без "на".

Последна редакция: вт, 21 апр 2015, 02:30 от AQUА

# 1 739
  • София
  Мразя израза " /Благодаря подобно" както и "Ти си знаеш"

Общи условия

Активация на акаунт