Фраза, която мразя

• 1 219 033
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 2 340
Ето ти сама казваш възрастни хора. С възрастните като говориш го чуваш, защото така са говорели някога. Сега тази дума рядко може да се чуе от млад човек, освен ако не е от някое село.

# 2 341
Мери Ан, по темата сме, което в много случаи не може да се каже за твоята публична кореспонденция във форума.

Херц, въпросът ми не беше случаен, а пряко свързан с твоите въпроси.
Да ми казваш "Не мисля!" на изразено от мен мнение е нелепо, въпреки че си се подсигурила с едно "Лично мнение!" след това.

Разбира се, че всеки има право на мнение. Сега да уточним кое е правилното време и място за употреба на глагола "умия". Как мислиш, Herz?
... в разговор с възрастни хора, използващи глагола "умия", е и времето и мястото да се приеме употребата му.

Е, аз съм на друго мнение. Ако употребата на една дума се ограничава само в общуването с възрастни хора, това гарантира нейната скорошна смърт както нищо друго.
Все едно, съгласна съм, че всичко е в сферата на личното мнение, но ще ти кажа, че не е едно и също да се умиеш и да се измиеш, има нюанс. Езикът обеднява без тези нюанси.

# 2 342
  • Другата България
Сонгес, ако ти исках мнението за моята кореспонденция някъде, да съм го направила. За пореден път се изказваш неподготвена за нещо, за което никой не те пита. Ти така и не разбра, че няма как да се изживяваш като последна инстанция и да не получиш това, което получаваш. Каза ти го и другата потребителка, но ти продължаваш да дребнавиш и търсиш под вола теле. Не знам как не схващаш, че ставаш досадна.
И ето, венецът на дребнавостта ти - посочваш друга тема с мое участие.
Какво съм писала и към какво съм чувствителна, няма отношение към тази тема
.
Grinning Това е твоят отговор към Херц. А ти току що какво направи - същото. Коментираш моите изяви във форума. Това венецът на кое е? На широкоскроеността ти? И не се чувствай длъжна да ми огтоваряш, не ми е важно, по-скоро риторични са ми въпросите.

# 2 343
Не, напълно си права в случая. Не споря и не искам да се превръщам в новия ти вечен опонент.

# 2 344
  • Другата България
Ами не го прави тогава, лесно е. Хем ме апострофираш от тема в тема, хем не искаш - то няма как да стане.
 Laughing

# 2 345
Е, аз съм на друго мнение. Ако употребата на една дума се ограничава само в общуването с възрастни хора, това гарантира нейната скорошна смърт както нищо друго.
Все едно, съгласна съм, че всичко е в сферата на личното мнение, но ще ти кажа, че не е едно и също да се умиеш и да се измиеш, има нюанс. Езикът обеднява без тези нюанси.

Songes, за теб и тези, с които контактуваш виртуално, ще бъде по-лесно, ако не приемаш мнението им  толкова лично. Нали говоря за съвременната реч, а не за речта въобще като такава. След като една дума е остаряла, най-нормалното време и място е да бъде използвана в разговор с възрастни хора. Тук с какво чувстваш застрашено мнението си? Нещо друго ли съм твърдяла? С какво обедня българския език, ако предпочета в разговор да използвам нюанса на глагола „измивам се“ вместо „умивам се“?

# 2 346
Ами не го прави тогава, лесно е. Хем ме апострофираш от тема в тема, хем не искаш - то няма как да стане.
 Laughing
Ти дойде в тази тема и пишеш пореден пост, нямащ нищо общо с нея, единствено с цел да ми докажеш, че не съм последната инстанция, за която се смятам. Общували сме само в една тема досега и на мен лично ми стига. Нема нужда от повече доказателства.  Stop

Херц, според мен и в съвременната реч тези думи имат място, дори като част от фразеологизми или в шеговита употреба, или като наследство на говорещия от неговите баба и дядо, придаващо чар на речта му. Очевидно и двете много държим на мнението си и го защитаваме толкова напористо, че и публика привлякохме. Мисля, изяснихме въпроса, и е добре да поставим край.  Peace

# 2 347
 Laughing
Ти дойде в тази тема и пишеш пореден пост, нямащ нищо общо с нея, единствено с цел да ми докажеш, че не съм последната инстанция, за която се смятам. Общували сме само в една тема досега и на мен лично ми стига. Нема нужда от повече доказателства.  Stop

Херц, според мен и в съвременната реч тези думи имат място, дори като част от фразеологизми или в шеговита употреба, или като наследство на говорещия от неговите баба и дядо, придаващо чар на речта му. Очевидно и двете много държим на мнението си и го защитаваме толкова напористо, че и публика привлякохме. Мисля, изяснихме въпроса, и е добре да поставим край.  Peace
Приключваме дотук с последното уточнение, че шеговитата употреба придава чар на неформалния разговор, но е недопустима за формалния! Включваш нов аргумент!  Peace

# 2 348
Ти май не уточни в каква среда си чула думата. Във формален разговор ли беше?
Ако знаех от самото начало, че е така, тези три страници сега нямаше да ги има.  Laughing
Защото ние си нареждаме тук за "съвременната реч", но тя има толкова много проявления в различни области...

# 2 349
  • Другата България
 Laughing Сонгес, просто погледни какво ти каза Херц, остави ме мен.
Цитат
Songes, за теб и тези, с които контактуваш виртуално, ще бъде по-лесно, ако не приемаш мнението им  толкова лично.
Няма да дребнавя като теб, нито ще те питам кой пост ми е пореден Laughing ooooh!, след като единственото нещо, което направих е да помоля и двете ви да не пълните темата с някакво подобие на заяждане. И тук ти видя
Цитат
единствено с цел да ми докажеш, че не съм последната инстанция, за която се смятам
?? Наистина?И отново 1л., ед. число, след като употребих "Дами"? И го прие като лично насочено? Е, и в онази тема направи същото, и там ти казах какво мисля по въпроса. Няма да се повтарям и тук, но ако продължаваш да се разпознаваш във всеки пост, който не ти допадне с нещо, то подобни дебати просто са неизбежни. Защото на никого не са приятни някакви хипотетични представи на някого за нещо, случващо се само в неговата глава, трансформиращи се в безпочвени обвинения. Така не се комуникира. Остави ме мен, по принцип ти говоря, виждаш, че проблемът ти не е само в една тема.
Казвам ти го добронамерено, симпатичен потребител си, но си още млада и палиш бързо.  Peace

# 2 350
Ти май не уточни в каква среда си чула думата. Във формален разговор ли беше?

Да, в "Лице в лице".
Merri_An, приключихме, приемам забележката.

# 2 351
Херц, разбрах те.

Мери Ан, изключително ми е неприятен водовъртежът, който представлява диалогът с теб, но все пак: във форума лицата на потребителите са техните мнения. Аз съм своето мнение и ти си твоето. В този смисъл всичко се приема лично. Не съм усетила да имам проблем с това, между другото. Би бил такъв единствено ако всеки спор се приравнява с кавга. А на мен спорът ми е любим спорт, калява определени мускули. Подчертавам: спорт, а не замеряне със снежни топки.

# 2 352
  • Другата България
И аз те разбрах.
Но пък не те приемам лично, защото както ти казах и в онази тема, хората са различни.
И затова по принцип трябва да проявяваме търпимост към различните.
А ако не можем да го направим...не знам, тогава начините са много.
Замерянето със снежни топки е най-безобидния.
Но си права - диалогът с теб поне на мен ми е ...натоварващ. Говориш много, а казваш малко неща. Приемам, че нямаме какво да си изясняваме повече.

# 2 353
Дами, ще ви отклоня малко от спора ви с въпрос. Каква е възрастовата граница, под която е недопустима употребата на "умия"? Пред детето е ясно, че трябва категорично да си наложа да не я изполвам, че току виж и то я научило, но иначе пред мъжа ми, родителите дали може?

# 2 354
"Предполагаше се, че новговор ще измести окончателно старговора (или литературния английски, както би трябвало да го наричаме) към 2050 година."  Wink

1. Пред детето категорично не може, че няма да се вместим в сроковете.
2. Съпругът трябва да ни приема с всичките ни особености.
3. Пред собствените родители е позволено, пред неговите родители - не  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт