Фраза, която мразя

• 1 219 010
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 2 355
Малко се обърках къде са ползвани ирония и сарказъм, къде не  Embarassed Та напълно самостоятелното ми мнение е, че употребата на архаизми в ежедневния език не е наложителна, но смятам че трябва да се знаят и най-вече помнят, защото се получава така, че автори като Хайтов и Вазов стават непонятни и трудни за четене от децата. Имаме тийнейджър, който постоянно "садва, хейтва" и други подобни, изрази, които мен лично ме влудяват, а за родителите му понякога са и непонятни. Силно се надявам, че е само фаза, която след 16-17 годишнината му ще мине. Чете популярни автори като Стивън Кинг, Тери Пратчет и от една страна се радвам, че въобще чете, но от друга ми е мъчно, че не проявява голям интерес към българскага литература. Ще кажете, че тази любов се възпитава, но лесно е да накараш някого да прочете 300 страници, но не и да ги разбере или хареса.

# 2 356
Изключително ми е неприятно, когато чувам тази дума да се използва, както и много други думи от времето на баба. Не я използвам нито в разговор, нито в шеговита форма пред никой и  не искам и децата ми да я знаят и използват. Нека да си е в старите и в новите речници, но все пак живеем в новото време и не мисля, че трябва да се използва нещо остаряло дори и да е най- правилното.

# 2 357
Децата няма как да ползват думи, които никога не са чули или прочели.
Думи, които не се говорят и пишат повече, са отмрели.
Но докато има хора в тази страна, или където и да е, които употребяват някоя дума, тя продължава да живее.
Не е зле да се чете и класическа литература, макар и след 12-ти клас, все пак имаме някакви културни корени.

# 2 358
  • Варна
Думата "умия" я ползвам, което означава, че за мен даже не е архаична и проследих леко недоумяващо възникналия спор.
Като не споменава никой напоследък "пазаря", обръщам внимание на други думи.  Laughing

# 2 359
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
"Лесно не се става мама", това е най-честия извод след разменени въпроси и отговори за бебето!

# 2 360
Ох, още ли с "умия"се занимавате? Sunglasses

Имаше в началото на темата коментари не само за умия, но и за окъпя, опера.
Мен също ме дразнят тези глаголи, не ги ползвам.
По-добре звучи ИЗмия, ИЗкъпя, ИЗпера.

# 2 361
  • Варна

Що се караш? Прави лошо впечатление.

# 2 362
  • София
Значи какво излиза? Думите от времето на баба ми били лоши за възпитанието на детето и не трябва в никакъв случай да се употребяват дори и на шега, да не вземат да ги запомнят случайно. Ех, къде е Паисий да възкликне: О, неразумний юроде!
По-добре да ползват садвам и хейтвам, защото са съвременни, а? Народът яко изтрещя! smile3511

# 2 363

Що се караш? Прави лошо впечатление.

Къде видя да се карам? Crazy

# 2 364
  • Варна
Правиш забележка, натъртваш с червено, веднага след моя коментар.
Извинявай, че някои сме прочели по-късно казуса и сме решили да се включим.

# 2 365
О, Стейси, изобщо няма връзка с твоя коментар! Peace
С червено съм написала представката, за по-прегледно.
Можеше и зелено да е. Mr. Green

# 2 366
Който харесва старите думи да си ги употребява. Аз съм против използването им, защото за мен са остаряли и ако се водим от това да се запази старото трябва и да се живее по старите традиции и обичаи. А колкото до садвам, хейтвам и останалите такива тъпанарски думи не видях някой да каже да се използват те като съвременни. Имаме си достатъчно съвременни български думи, за да се използват чужди като заместител.

# 2 367
Аз от малка не харесвам архаизми, даже правех забележка на баба, да говори с градски думи. Grinning

За тийнейджърите - всяко поколение си има жаргон. Wink
Нищо необичайно. Peace

# 2 368
  • Варна
Предполагам в друг, по-хубав ден, щях да отмина спокойно крещенето, но днес-не!
Цветът изобщо няма значение, отношението към пишещите в темата-да.

Хах, те много от думите, за които мислите, че са архаични, се използват в речта-да речем на повече от 200 км от вас.

# 2 369
Предполагам в друг, по-хубав ден, щях да отмина спокойно крещенето, но днес-не!
Цветът изобщо няма значение, отношението към пишещите в темата-да.

Хах, те много от думите, за които мислите, че са архаични, се използват в речта-да речем на повече от 200 км от вас.

Ах, как ме сърби клавиатурата да се включа в темата по отношение на вас и нас. Обаче днес вече съм "пас". Ще ми е интересно да чета защо винаги се стига до това разделение и има ли връзка с това, че някой се има за нещо повече/ по-малко от останалите.

Общи условия

Активация на акаунт