Фраза, която мразя

• 1 219 006
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 2 370
  • София
Аз от малка не харесвам архаизми, даже правех забележка на баба, да говори с градски думи. Grinning

За тийнейджърите - всяко поколение си има жаргон. Wink
Нищо необичайно. Peace
Защо си мисля, че между архаизми и "градски" думи има разлика?! newsm78 Май смесвате диалекти с архаизми. Мен пък повече ме дразнят неграмотните. Особено тези, които не могат да пишат правилно, но се изказват авторитетно. Joy

# 2 371
  • Варна
Херц, не би трябвало да има вас и нас. Но щом ти се иска да разсъждаваш в тази посока....

# 2 372
Много от диалектните думи са архаични.
"Умия" и "опера" са такива, имат стари представки.

# 2 373
Който харесва старите думи да си ги употребява. Аз съм против използването им, защото за мен са остаряли и ако се водим от това да се запази старото трябва и да се живее по старите традиции и обичаи. А колкото до садвам, хейтвам и останалите такива тъпанарски думи не видях някой да каже да се използват те като съвременни. Имаме си достатъчно съвременни български думи, за да се използват чужди като заместител.

Аз пък ще кажа, който не ги харесва да не ги употребява. Колкото по-богат е речникът на даден индивид, толкова по-добро впечатление прави на околните. дали думите които използва са по-стари или по-нови, няма значение. Богатството на езика е важно. А за мен лично няма нищо остаряло в умия, окъпя и тн.

# 2 374
  • София
Естествено, но не всички. Има и "градски", както им казват. Joy

# 2 375

Знаех си аз, че съм стара, ама друго си е като ти го кажат.  Mr. Green
Точно преди твоя пост казах, че за мен не са стари.  Laughing

# 2 376
Ще перифразирам известната поговорка за глупостта така:невежеството не мори, само излага носителите си. Не че те го забелязват.... Mr. Green

# 2 377
Изключително ми е неприятно, когато чувам тази дума да се използва, както и много други думи от времето на баба. Не я използвам нито в разговор, нито в шеговита форма пред никой и  не искам и децата ми да я знаят и използват. Нека да си е в старите и в новите речници, но все пак живеем в новото време и не мисля, че трябва да се използва нещо остаряло дори и да е най- правилното.

След толкова страници мнения за една дума се замислих, че никога не съм казвала друго, освен "измия", но "умия" не ми изглежда нито странна, нито диалектна, нито дори архаична. Просто не особено разпространена.

Влязох да напиша някое от любимите форумни клишета-фрази, но докато ви изчета, го забравих.  Laughing Сетих се за нещо друго обаче - "мразя"  Laughing засилващата се тенденция нарочно да се избягват определени думи, за да не вземе да си помисли някой, че сме от село.   Laughing (в много случаи дори не става въпрос за диалектизъм, а само за архаизъм, но за всеки случай, да не се изложим). Тоталната крайност, на която съм била свидетел, е човек да се гордее, че не знае определена дума.

Аз харесвам богатството на езика с всичките му нюанси и определено ще науча децата си да използват всякакви думи. Или най-малкото да ги знаят.

Последна редакция: пт, 19 юни 2015, 20:35 от Nickkie

# 2 378

Знаех си аз, че съм стара, ама друго си е като ти го кажат.  Mr. Green
Точно преди твоя пост казах, че за мен не са стари.  Laughing
Аз съдя по това, че глаголи с тези представки са много рядко срещани в съвременната книжовна реч.
Иначе, както стана ясно, за мен "стара дума" не означава, че е лоша и трябва да се избягва. Напротив.  Simple Smile

# 2 379
  • София
Мисля, че Ън и Nickkie изчерпаха темата за думите от времето на баба ми и тяхното място в съвременния език. Peace

# 2 380

Дамите, на които окъпване и умиване им пречат, биха били много изненадани, ако прочетат някоя публикация за представките о-, у- и из- и установят, че разделението всъщност не е по линията диалект.  Wink

Ники, благодаря за това уточнение.   bouquet

# 2 381
Темата е за фрази/думи, които мразим, в смисъл на дразнят.
Но много потребителки решиха да се изтъкнат колко са грамотни. bowuu
Явно днес не им е ден и това ги компенсира. Mr. Green

Мен ме дразнят всякакви думи.
Както правилни, така и диалектни.
Не е определящо това.

Пример - "Носете си новите дрехи!"
Толкова отчайващо ми звучи, все едно човек чака на следващия ден да умре. Crazy

# 2 382
ДеВа, по твоята логика, от това
Цитат
Явно днес не им е ден и това ги компенсира.
трябва да заключим, че на теб не ти е ден.  Laughing

"Дразненето" е за всякакви думи, правилни, неправилни, без ограничения. Когато обаче се получат странични дискусии относно статута на някоя дума, на мен, лично, са ми интересни, защото се случва да науча нещо, което не знам. И изобщо не се обиждам, че някой друг го е казал.

Последна редакция: чт, 18 юни 2015, 23:11 от Nickkie

# 2 383
  • Cyberspace
"Който говори лошо за мен, значи ми завижда. Щом ми завижда, значи има защо!"
Сериозно? А дали ако някой казва, че си тъп/а, ти не си си наистина тъп/а и някой просто е констатирал този факт?  Sick
 Или пък "Не ми пука какво мислят хората за мен" и "Не ме вълнуват хорски работи"... Хубаво щеше да е, ако е вярно, но при 95% не е...

Обръщение към бебетата от рода на: бебо; бебка; беборанче; бебешонче; беберонче и всичките му там производни. Безпричинно. Просто ми е твърде лигаво. Същото е и с "мойто мило"
Говоренето в множествено число: Вече ходим; Вече ядем пюренца; Казваме мама;
Всичко е в множествено число, само ако се е оакало не казват "Осрахме се", а "Бебето се осра"  Mr. Green

# 2 384
  • София
Не ме дразнят старите думи, напротив даже. Диалектните също. Даже би било жалко да се забравят. Обаче тук от форума намразих една фраза - "и за да не е спам". Струва ми се, че и аз съм я използвала поне веднъж, но вече толкова често я срещам, че започна да ме дразни Tired

Общи условия

Активация на акаунт