Фраза, която мразя

• 1 218 933
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 2 565
А как ви звучи лилА?   ooooh!

оранжАво

# 2 566
Като че ли най-много ме дразни бЕлото...

# 2 567
"Отивам да метна прането." и "Чудя се какво да наготвя"

Не знам от кой край са тези думи, но се побърквам като ги чуя.

# 2 568
  • UK
Напоследък забелязвам, че много хора тук използват "закупя" за някакви дребни неща, "реших да закупя хляб" примерно, и ме дразни. "Закупя" за мен може да се използва за кола или апартамент, но хляб, олио, сапун, какво му има на "купя", по интелигентно ли си мислят, че звучат с това "закупя"?

# 2 569
  • ту тук, ту там
"Отивам да метна прането." и "Чудя се какво да наготвя"

Не знам от кой край са тези думи, но се побърквам като ги чуя.
Как от кой край? Кои думи по-точно?

# 2 570
"Наготвя" и аз не го понасям.

# 2 571
  • София
"Закупя" за мен може да се използва за кола или апартамент, но хляб, олио, сапун, какво му има на "купя", по интелигентно ли си мислят, че звучат с това "закупя"?
Именно. Чувам го предимно по тв от хора, които се страхуват да не се изложат и отиват в другата крайност. За мен е нормално само в официални документи, а дори и там не го възприемам особено.

Ако се сещате фолкхита от 90-те "Бял мерцедес", там се пееше "във чейнджбюрото изпрати ме мама да си закупя долар зелен".  Joy  Joy

Да се обръщат към мен в неформален разговор - вие съпругата на едикой си ли сте?

# 2 572
  • София
Да, "наготвя", "кусам", "изтървах" вместо изпуснах, "кафената" (кафявата) блуза, "чонки"/"кунки" - означава ръце, които думи произлизат от ръчонки/ръкунки и т.н. и на мен са ми много  Sick

# 2 573
  • София
Да, "наготвя", "кусам", "изтървах" вместо изпуснах, "кафената" (кафявата) блуза, "чонки"/"кунки" - означава ръце, които думи произлизат от ръчонки/ръкунки и т.н. и на мен са ми много  Sick

Какво му е на изтървах? Изпуснато и изтървано дете не са едно и също, поне за мен.
Аз самата употребявам "сготвя", но "наготвя" не ми пречи - това е представка и нищо повече.
На мен наготвям ми звучи с оттенък - в големи количества.

# 2 574
  • София
Просто ме дразни. То и другите фрази са нормални за много хора, но дразнят мен. Peace

Дразни ме и "пазаря", вместо пазарувам.

# 2 575
  • София

Какво му е на изтървах? Изпуснато и изтървано дете не са едно и също, поне за мен.
Аз самата употребявам "сготвя", но "наготвя" не ми пречи - това е представка и нищо повече.
На мен наготвям ми звучи с оттенък - в големи количества.
Мисля. че се имаше предвид другия смисъл на "изпуснах"- например "изтървах си нещо", вместо " изпуснах си нещо". И мен ме дразни.
Хаха, да и розаво е досадно. От няколко години живея във Варна, от Плевен съм, където се говори доста по-твърдо от Варна. Все още не мога да свикна на мекото изговаряне на някои думи. В Плевен например може да се чуе вода - водЪ Grinning
И онуй  Grinning

Имам колега плевенчанин и много го бъзикам на тази тема. Той има обаче готин отговор - навсякъде си имате луна, ама лунЪтъ е само в Плевен.  bowuu Joy

# 2 576
Току що попаднах на "нашия тати"

# 2 577
  • София
Току що попаднах на "нашия тати"
Е, това си е класика, отдавна го иронизираха дали наистина е случай на инцест.
Но е правилно граматически - след като бебето е "ние", тати да е "нашия".
Между другото, моята кумица все още понякога говори за мъжа си "тати едикой си", а дъщеря им е на 15 години.  Grinning

# 2 578
  • Варна
,... вместо пазарувам - пазаря, пазарим... Confused
Ще свикнеш.  Mr. Green Нали все още си нова за града, та затова те дразни.
От твоя край нещо не те ли дразни повече?  Mr. Green

# 2 579
  • София
Като цяло въпреки, че съм от София, адски много ме дразни шопския диалект от всичките градове наоколо./знам,че хората така си говорят, в повечето случаи мъжете, може би за това от жени ме дразни малко повече/ НапраВИХ, изкъпАХ, напазАрувах, млеко,  десно, лево...
Или ако някой ми говори с типични думи за неговият си район,  диалектни думи които не знам какво означават.
Дразни ме:шашардисала се е. Пак с ударение накрая.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2015, 02:09 от wind of some change

Общи условия

Активация на акаунт