Фраза, която мразя

• 1 218 874
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 2 715
Дразни ме "бива".
Как си - бива?! Twisted Evil

# 2 716
Напоследък много ме дразни пожеланието: Да си жив и здрав! още повече за дете: Да е живо и здраво!
Точно тази дума в пожеланието.
Мисля, че е излишна и се появила, когато децата в миналото са умирали много.

# 2 717
  • София
Напоследък много ме дразни пожеланието: Да си жив и здрав! още повече за дете: Да е живо и здраво!
И мен ме дразни... като се замисля колкото и детинско да звучи понякога се заключвам хихи.
Като пожелават на моето дете това, аз винаги им отвръщам със същото.

# 2 718
  • София
В неформален разговор и аз употребявам Уфатна, вредна и други такива определения. Разбира се, съобразявам се със случая и възрастта на събеседника си - с доста по-млади от мен няма начин.
Достатъчно пиша на официален канцеларски език, та да говоря по същия начин.
+1
Такива думи внасят колорит при неформално общуване в речта. Grinning
Цитат
Фразата жив и здрав си е съвсем на място, както за големи, така и за малки. За силата на словото и енергията на думите се говори от векове. Какво точно дразни в пожеланието "Да ти е живо и здраво детето"? Thinking Нито в миналото, нито днес има ред кой кога умира.   

Последна редакция: сб, 10 окт 2015, 02:10 от july1993

# 2 719
Фразата жив и здрав си е съвсем на място, както за големи, така и за малки. За силата на словото и енергията на думите се говори от векове. Какво точно дразни в пожеланието "Да ти е живо и здраво детето"? Thinking Нито в миналото, нито днес има ред кой кога умира.   
Според мен точно това :'да е жив/живо" ме навежда веднага на мисълта ,че някой е умирающ.
Радвам се,че напоследък започнаха да го избягват в честитките.

# 2 720
 ooooh! Прекалявате вече... да си жив и здрав го изкарахте като проклятие, едва ли не.

Казваш го така, все едно нещо лошо им връщаш Rolling Eyes

# 2 721
  • София
Дразни ме, когато някой каже "Привет", вместо "Здрасти", "Здравей", "Добър ден/вечер" и т.н. Самата дума ми звучи... отвратително. Същото е и с "креват", вместо "легло"

# 2 722
  • София
ooooh! Прекалявате вече... да си жив и здрав го изкарахте като проклятие, едва ли не.

Казваш го така, все едно нещо лошо им връщаш Rolling Eyes
Не им връщам лошо, просто някои хора го употребяват прекалено много.  Аз поздравявам така:  Бъди здрав/а. .
Свекърва ми често.ми пожелава да съм Жива и здрава и катастрофирахме тежко. Не мога да кажа, че съм суеверна, но.просто от някои хора пожеланието да си жив и здрав, мисля че не е казано с положителна енергия.

# 2 723
  • В Космоса
Човек да го страх и да отправи пожелание вече.

Ами ето ви друга гледна точка, подхождаща на предходните. Когато някой пропусне "да си жив" и пожелае само здраве, може да си помисля, че ми пожелава да съм здрава, но само когато съм жива, а живот не ми се пожелава, значи не държат да съм жива. Mr. Green

# 2 724
  • София
Човек да го страх и да отправи пожелание вече.

Ами ето ви друга гледна точка, подхождаща на предходните. Когато някой пропусне "да си жив" и пожелае само здраве, може да си помисля, че ми пожелава да съм здрава, но само когато съм жива, а живот не ми се пожелава, значи не държат да съм жива. Mr. Green
Хаха и ти.имаш право.

# 2 725
Дайте тогава предложение за по-подходящо стандартно пожелание. На мен също ми звучи малко странно, макар че точно за новородено ми е ясна старовремската логика.

# 2 726
Дразни ме, когато някой каже "Привет", вместо "Здрасти", "Здравей", "Добър ден/вечер" и т.н. Самата дума ми звучи... отвратително. Същото е и с "креват", вместо "легло"

Че какво ѝ е на думата?
Аз пък много я харесвам и употребявам.
Да не би да е по-добре да ти кажат "мараба"? Sunglasses

# 2 727
  • София

Че какво ѝ е на думата?
Аз пък много я харесвам и употребявам.
Да не би да е по-добре да ти кажат "мараба"? Sunglasses
Обяснила съм.

# 2 728
  • София
Не знам защо но ме дразни,когато някоя майка.ми каже " Детето е на ГРАДИНКА"
Т.е. на детска градина.

# 2 729
"мъжкар", "мъжкарски", "мъжко/ женско поведение". Или се държиш на положение или не, защо са тези сексистски изказвания  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт