Фраза, която мразя

• 1 218 204
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 3 210
Различен смисъл носят "омахах" и "изядох". Омахването на храна включва размах, бързина, настървение, апетит. А изяждането може да е бавно, спокойно, на малки хапки и почивки.
И аз така го приемам! И ако го използвам, го произнасям съвсем нарочно ома'ах, така го и пиша  Laughing

# 3 211
Може. Само дето няма такава дума "омахах" и написах, че мен ме дразни.  Wink

# 3 212
  • В Космоса
"Съпружието" го употребих и аз вчера, за да подсиля ефекта на поста си, в който ставаше въпрос за Николетки, футболетки и чалголетки (които  са си чисто моя измислица). И на мен ми звучи грозно "съпружие". Grinning

# 3 213
# 3 214
Благодаря! bouquet Наистина не я знаех. Embarassed Но не пречи пак да ме дразни. Joy

# 3 215
  • София
И аз спрягам  Embarassed и използвам този глагол. Дори го казвам омУ'ах. Забавно ми е.
Както и домашни любимци - у дома са доста.  Heart Eyes

# 3 216
  • София
Благодаря! bouquet Наистина не я знаех. Embarassed Но не пречи пак да ме дразни. Joy

Ома'ах е емоционално оцветена дума, характерна за разговорния стил. Докато изядох принадлежи на неутралната лексика. Не разбирам какво лошо има в нея. Rolling Eyes  Колкото по-богат е речникът на човек, толкова по-добре.

# 3 217
HerzТоку-що го прочетох в друга тема "Син ми" и не ми звучи добре.
DeVa®В Северна България говорят така.
Май не съм чувала да се говори така или може би по на запад, аз съм от Сероизтока.
Мен ме дразни "ти дет' казваш", употребено няколко пъти в разговор, а всъщност ти т.е аз нищо не си казал.
Отначало си мислех дали пък не съм казала нещо такова, но после се убедих, че това е начин на изразяване.

# 3 218
"левчета", употребено по подобен начин: "Тя е с него, щото й дава левчета за парцалки." "Ще те пуснат там, ама ако имаш левчета." Звучи ми ужасно противно.

# 3 219
"левчета", употребено по подобен начин: "Тя е с него, щото й дава левчета за парцалки." "Ще те пуснат там, ама ако имаш левчета." Звучи ми ужасно противно.

Май "парички" по-често се среща от "левчета".

# 3 220
  • Страната на приказките
Левче - кефче  Crazy

# 3 221
Да "жулиш".
Той жули ракия, тя жули водка.

# 3 222
После Той жули Нея?  Laughing

# 3 223
Дразни ме неправилното образуване на мн.ч. на паричната единица Евро.
Много често, а и вчера по ТВ от Румен Петков, чувам Х евра, хиляди евра и т.н.

# 3 224
  • Пловдив
"Евра" си е правилно, аз пък одобрявам.
Неща, колела, езера, няма разлика. Без значение е от какъв произход е думата, то и не всички обикновени за нашия език думи са български, някои просто са навлезли отдавна.

Общи условия

Активация на акаунт