Фраза, която мразя

• 1 218 195
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 3 225
# 3 226
  • Пловдив
Нямаше нужда. Wink Аз като писах за еврото, че "евра" е правилно, съвсем нямах предвид, че специалистите са на това мнение.
Нали също специалисти препоръчват напълно идиотския за мен израз "една колега".
Не знам защо трябва допълнително да префърцунваме и изчанчваме (дразни ли го някой тази дума? а дразни ли го някой изразът "дразни ли го някоЙ"?) езика си, вместо да си спазваме нормалните му правила.

# 3 227

Peace

Не ми звучи добре еврА.
Все пак не говорим за българска дума, важно е това.

# 3 228
  • Пловдив
Много думи не са български, но сме свикнали с тях и ги подчиняваме на старите си правила. Wink И умалително "евърца" си използваме ние с мъжа ми (нещо като "левчета" е това).

# 3 229
Като кажа на моя че нещо не ми харесва и отговор: "преувеличаваш" ! Като не знае какво да каже, казва това, без значенение има ли смисъл или не. Като го чуя ми иде да го фрасна!  Laughing
Ама не го, де...  Mr. Green

# 3 230
  • SF
Оооо, да... Езикът ни е пълен с такива паразити. Когато ги чуваме насреща си, а търсим важни отговори, се дразним. Друг път самите ние се измъкваме с тях.

# 3 231
Нямаше нужда. Wink Аз като писах за еврото, че "евра" е правилно, съвсем нямах предвид, че специалистите са на това мнение.
Нали също специалисти препоръчват напълно идиотския за мен израз "една колега".
Не знам защо трябва допълнително да префърцунваме и изчанчваме (дразни ли го някой тази дума? а дразни ли го някой изразът "дразни ли го някоЙ"?) езика си, вместо да си спазваме нормалните му правила.

Е, не се измъквай сега. Съвсем по друг начин се разбира предишния ти пост. Специалисти-неспециалисти, евра не е правилно.

# 3 232
  • SF
Неправилното на еврА идва от там, че и на другите езици (английски, френски... не знам как е с немския, но май пак така) няма множествено число - 135 еuro, а не 135 euros.
Но пък може да се каже "много евра" или "хиляди евра", но "хиляда евро (струва квадратният метър, примерно)".
Лев, долар, франк, злота, крона, рубла - всички имат множествено число. Защо за евро да няма? Просто така го унифицираха на по-разпространените европейски езици.
В българския език много думи нямат множествено число - ориз, брашно и други (да не изнасям лекции по български ез.). Не знам дали не са приели и "евро" да е една такава дума, но няма логика - броимо е, както и останалите думи за валути, когато става въпрос за банкноти или цени.

# 3 233
Неправилното на еврА идва от там, че и на другите езици (английски, френски... не знам как е с немския, но май пак така) няма множествено число - 135 еuro, а не 135 euros.
Но пък може да се каже "много евра" или "хиляди евра", но "хиляда евро (струва квадратният метър, примерно)".
Лев, долар, франк, злота, крона, рубла - всички имат множествено число. Защо за евро да няма? Просто така го унифицираха на по-разпространените европейски езици.
В българския език много думи нямат множествено число - ориз, брашно и други (да не изнасям лекции по български ез.). Не знам дали не са приели и "евро" да е една такава дума, но няма логика - броимо е, както и останалите думи за валути, когато става въпрос за банкноти или цени.

Как брашно да няма мн.ч.?

# 3 234
  • SF
Ами така. Както очила няма единствено.

# 3 235
И "много евра" не е правилно.

# 3 236

Категорично не си права, брашно има мн.ч.

# 3 237
Защо брашно да няма множествено число?
http://ibl.bas.bg/rbe/?q=%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE

ред. Знам, че не го обичате този речник  Whistling

# 3 238
Брашно има, но то се отнася за видове брашна.
Не може да кажеш, че имаш много брашна в пакета, примерно.
Или захар, сол, вода.

# 3 239
  • SF
2 вида брашно, 5 вида брашно. Добре де, казвайте "5 брашна струват 5 евра". Аз не говоря така.

Общи условия

Активация на акаунт