Фраза, която мразя

• 1 218 024
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 3 915
"Бате", "батенце", "ме"-кането на шопите в София.
Примирителното "Ми тъй ша е...", придружено с въздишка.

# 3 916
Да, те само шопите в София мекат.

# 3 917
  • Варна
И сега още нещо ме дразни моята свеки като каже ''Вий .......
Думата свеки ми е странна. Свекърът ли е, свекървата ли е?
Подигравателно го разбирам това съкращение.

# 3 918
Да, те само шопите в София мекат.

"ще ходиме", "ще пиеме", "ще облечеме" е типично за западните диалекти. Но не знам дали това включва югозападните и северозападните, по-скоро го свързвам с района на около 100 км от София.

# 3 919
  • В Космоса
А, аз съм срещала някаква невероятна комбинация от източно мьекане, плюс западно ме-кане - ще ходими, ще пийми, ще облечеми. Laughing

# 3 920
  • Пазете Гор
Тя и комбинацията между Ще и ходиме е някакъв хибрид, погражданчване. Насам от ятовата граница казаме - че 'одиме(о)".

Докъм пълнолетието си бях виждал човек, който казва "ще", само на телевизора.

# 3 921
Да, Ники, за западните диалекти уж е характерно, но и аз съм срещала това  Laughing -
А, аз съм срещала някаква невероятна комбинация от източно мьекане, плюс западно ме-кане - ще ходими, ще пийми, ще облечеми. Laughing

# 3 922
Да, Ники, за западните диалекти уж е характерно, но и аз съм срещала това  Laughing -

Не, не се казва така. Правилното е "шъ ходими" "шъ пийми", "шъ убличеми".

# 3 923
Софи, точно! Joy
Наскоро Божидар Димитров ме разсмя със "защиЩават"  hahaha . Чувала съм го от разни хора, много ми е смешничко. Laughing

# 3 924
Да, Ники, за западните диалекти уж е характерно, но и аз съм срещала това  Laughing -

Не, не се казва така. Правилното е "шъ ходими" "шъ пийми", "шъ убличеми".

Не трябва ли да си ударил няколко, за да говориш на "шъ"?  Laughing Тогава няма значение от кой край си.

# 3 925
Софи, точно! Joy
Наскоро Божидар Димитров ме разсмя със "защиЩават"  hahaha . Чувала съм го от разни хора, много ми е смешничко. Laughing

Е, как, нали съм от Североизточна България!

Не, Глен. В ежедневието се говори на шъ. Шъ ви съ низнай, многознайницити!  Joy Е, поне по мое време, преди двайсетина години. Сега може да са се окултурили.  Mr. Green

# 3 926
Куркума, може и да си прав за "погражданяването".

Ензим, Акаша, не ми стига въображението да си представя как е възникнал цитираният от вас микс.  Laughing Но не подлагам същестуването му на съмнение.

Последна редакция: нд, 21 фев 2016, 14:18 от Вещица в чужбина

# 3 927
Софи, точно! Joy

Е, как, нали съм от Североизточна България!

Не, Глен. В ежедневието се говори на шъ. Шъ ви съ низнай, многознайницити!  Joy Е, поне по мое време, преди двайсетина години. Сега може да са се окултурили.  Mr. Green

Софи, заблудила съм се заради разни скечове. Simple Smile

# 3 928
Наскоро Божидар Димитров ме разсмя със "защиЩават"  hahaha . Чувала съм го от разни хора, много ми е смешничко. Laughing

Защитавам и защищавам доскоро бяха дублети.

http://kaksepishe.com/zashtitavam/

На изток шъ-каме – шъ ходим, шъ правим...
На запад ше-кат и ме-кат – ше ходиме, ше правиме...

# 3 929
  • Стара Загора
И сега още нещо ме дразни моята свеки като каже ''Вий .......
Думата свеки ми е странна. Свекърът ли е, свекървата ли е?
Подигравателно го разбирам това съкращение.
Свекървата не го казвам с цел да се подигравам.Извинявам се ако съм се изразила така.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт