Фраза, която мразя

• 1 217 592
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 4 485
  • Пловдив
Познава се по произношението, естествено; най-явната разлика е изток-запад.

"Дунава", "Лома", та дори и "Искъра" не е странно, "Марицата" е странно. Не знам дали е до регион, или до род на името, но ние не я членуваме, а съм чувала да я членуват ММ, който е от Североизточна България, и една колежка пак оттам, мисля, че и от други съм го чувала, но не съм сигурна от кого още.

# 4 486
  • SF
Членуването на съществителни собствени имена е характерно за много региони на България.
В Бургас всички са Анито, Емито, Данито, в Пловдив и Ямбол също. В народния епос "малки моми Дунава газеха". Аз също в момента си давам сметка, че по-лесно и по-естествено ще кажа, че в Будапеща сме плавали с корабче по Дунава, мостовете над Дунава, в Искъра вече няма риба... И по-често съм го чувала от други хора. Но казвам "река Дунав, река Искър" , от друга страна никога  "Осъма и моста над Осъма".

# 4 487
  • Пловдив
Така е, Есме, вярно е и за Анито и пр., също и за мъжките галени имена на -е до известна степен е така (Насе, Тоше понякога на запад не се членуват), но специално при река с име в женски род в Пловдив никой не го членува това име, докато в Русе не знам, затова допускам два варианта: да членуват и местните си реки в ж.р. (като Росица, Янтра и разни такива, не се сещам за по-близка географски), или просто всичките им реки наоколо да са в мъжки род и оттам да е навикът да членуват всичко, що е река. Във всеки случай ние не казваме Марицата, а от тях съм го чула. Дунава и ние в Пд го членуваме, или поне не е необичайно.
Това исках да кажа.

# 4 488
  • SF
Не, не знам дали е на регионален принцип с мъжки и женски имена. Не си ли чувала да говорят за Европата? Аз живея в София и тук "си нямаме" голяма река. Имаме планина, но не я наричаме Витошата. Но категорично можеш да чуеш, че Искъра (ИскърЪТ е правилно да се изпише) пълни язовир Искър.
Тук много малко имена се членуват. Например "Ивето". - "Дай това на Ивето.; Днес ще дойде Ивето". Защото не е много удобно да кажем "Дай това на Иве.." Ако някой го казва по този начин, значи се прави на интересен и по-екстравагантен.

# 4 489
Е, изборът е между - Дай на Ива и дай на Ивата. Ивето е галено.

# 4 490
  • SF
Да, само такива галени членуваме, които всъщност са галени и обръщения - Иве, Сонче, Майче.
Галеното Цвети не го членуваме.  - Дай на Цвети, дай на Ани, дай на Сиси.... В Бургас обаче сме Сисито, Анито, Емито, Тонито... Даже в изговоря много ясно се чува "у" - ЦветитУ, ТонитУ...

# 4 491
  • through the wormhole
И аз членувам галените имена. И съм забелязала, че са предимно такива, които звучат в среден род: Ани-Анито, Роси-Росито, Пепи-Пепито и т.н. Иво, Ванко, например, не стават, тъй като не им пасва среден род.

Тези от ГрЪцията Mr. Green членуват всичко - собствени, на държави, градове...абе всичко се членува при тях: Йоргото, Христото, Атината, Гърцията.

# 4 492
Последно време много ме дразни дРът и мънинко- и това, употребено от млади хора. Откачам.

# 4 493
Последно време много ме дразни дРът и мънинко- и това, употребено от млади хора. Откачам.

Какво е дРът?  newsm78

# 4 494
А мен ме дразни "Бързам да се изкажа, пък после ще чета темата назад."
Все едно без твоето мнение светът ще се свърши  Laughing

# 4 495
Дърт - стар мъж

# 4 496
# 4 497
  • Варна
Това е вместо извинение, ако темата е от много страници, искаме да си дадем мнението(не сме имали време да прочетем всички мнения), но има голяма вероятност вече да не сме по темата.  Mr. Green
Понякога завоите са направо обратни.  Mr. Green

# 4 498

Какво е дРът?  newsm78
Дрът пръч такъв Simple Smile.
Както казваше една моя позната Simple Smile.

# 4 499
Това е вместо извинение, ако темата е от много страници, искаме да си дадем мнението(не сме имали време да прочетем всички мнения), но има голяма вероятност вече да не сме по темата.  Mr. Green
Понякога завоите са направо обратни.  Mr. Green
Подсещате ме, че много ме развеселяват  потребители, които влизат в тема примерно така - "Извинявам се, че така нахълтвам в темата, ама... "
Извинението е безкрайно необходимо. tooth

Общи условия

Активация на акаунт